Γουλιδάκης για δασικούς χάρτες: Δεν είναι καθόλου ένα κλικ στον υπολογιστή

2:31 μ.μ. - Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
02:03 μ.μ. - Δευ, 01/31/2021
Image: Γουλιδάκης για δασικούς χάρτες: Δεν είναι καθόλου ένα κλικ στον υπολογιστή

Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου στον Ηχώ 99,8

Στο θέμα των δασικών χαρτών αναφέρεται σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης είπε ότι έχουν γίνει σειρά συζητήσεων για το θέμα και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στην αντιπεριφέρεια σύσκεψη σε επίπεδο νομού Λασιθίου. Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι οι δασικοί χάρτες έχουν στο στόχαστρο το Λασίθι και το Ρέθυμνο. Ένα ζητούμενο είναι εάν το Υπουργείο θα αναλάβει τη διόρθωση των λαθών με δικά του κόστη ώστε να μην οδηγηθεί ο κόσμος να κάνει αιτήσεις, ενστάσεις διαμαρτυρίας σε ένα ποσοστό 63% ενώ μπορεί να είναι 40%. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που προκύπτουν, καταγράφονται και θα τεθούν όπου χρειάζεται. Βέβαια χρειάζεται ένα δασολόγειο και ένα κτηματολόγιο. Θα περάσουμε ένα δύσκολο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί οπότε θα έχουμε έναν ξεκάθαρο χάρτη.

Ο κ. Γουλιδάκης πρόσθεσε οτι η ιδιωτική περιουσία όπως την γνωρίζαμε πριν μερικά χρόνια, σήμερα βρίσκεται στο κάδρο ή στο σκόπευτρο και από την πλευρά του κράτους να έχει οφέλη οικονομικού χαρακτήρα οπότε ο κόσμος αντιδρά και θα πρέπει η πολιτεία να κάνει την όλη διαδικασία πιο ελκυστική. Είναι αναγκαίο σε κάθε Ενότητα να διευκρινιστεί τι είναι και τι δεν είναι δασικό. Θα πρέπει επίσης γρήγορα να βρεθούν λύσεις, χρονικών περιθωρίων, μείωσης του κόστους και λύσεις για πιο γρήγορες διαδικασίες. Η αίτηση μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά όμως σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Δεν είναι όλα ένα, δυο κλικ. Όλα θέλουν χρόνο, να γνωρίζεις τι υποβάλλεις, για να μη χαθούν δικαιώματα. Πιθανόν λοιπόν ανάλογα την περίπτωση να πρέπει να ασχοληθούν μηχανικοί, να πληρωθούν παράβολα κλπ. Μέχρι το τέλος του μήνα το πιο πιθανό, θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι θέσεις και η στάση της Περιφέρειας αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου.

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Γουλιδάκης αναφέρθηκε στο θέμα των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κατασκευών και την αναστολή που αναμένεται να δοθεί μετά από σχετική τροποποίηση που θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας όπως έκανε γνωστό μέσω του Ηχώ 99,8 ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Μίλησε ακόμα και για το θέμα της πανδημίας με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα στο Λασίθι, τα Rapid tests στη Νεάπολη, καθώς και το κρούσμα σε μια μαθήτρια στο 5ο Δημοτικό σχολείο Ιεράπετρας όπου το ένα τμήμα και τους γονείς της και τις ενέργειες που γίνονται για τη διαχείριση της κατάστασης.