Γράμμα στην Κεραμέως στέλνουν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ιεράπετρας

7:42 π.μ. - Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020
07:12 π.μ. - Τετ, 23/42/2020
Image: Γράμμα στην Κεραμέως στέλνουν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ιεράπετρας

Καλούν όλα τα σχολεία του νομού μας να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις

Το 15 μελες του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας δηλώνοντας παρών στους μαθητικούς αγώνες και στηρίζοντας την δράση της μαθητικής επιτροπής Αθήνας εκφράζει την εναντίωση του στις αλλαγές στην παιδεία με το παρακάτω γράμμα το οποίο έχει προωθήσει και στα αρμόδια όργανα.

Αξιότιμο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Είναι ευρέως γνωστό, πως οι πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει επιβάλλει ο νέος κορωνοιός (SARS-CoV-2) έχουν κλονίσει την καθημερινότητα όλων μας.Οι συνθήκες εγκλεισμού εμποδίζουν την επαρκή προετοιμασία των μαθητών της Γ΄ λυκείου για τις επερχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και των μαθητών μικρότερων τάξεων ,για τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το άγχος και τον φόβο που προκαλείται από τον ιό αλλά και την δυσχερή οικονομική κατάσταση που συνοδεύει αυτήν την κρίση, προκαλούν ψυχολογικές διακυμάνσεις, δύσκολα διαχειρίσιμες από τον μέσο μαθητή. Πώς αναμένεται, λοιπόν, οι μαθητές αυτοί να ανταπεξέλθουν και να αποδώσουν σε ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο για φυσιολογικές συνθήκες;

Ως φιλόδοξοι και αγωνιζόμενοι μαθητές, ζητάμε κατανόηση από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς έχει χρέος να στηρίζει και όχι να υπονομεύει την προσπάθεια των μαθητών για επιτυχία. Η διαδικτυακή ασχολία με τις σχολικές υποχρεώσεις είναι πλέον σε καθημερινή βάση πολύωρη και εξαντλητική. Αντί να νιώθουμε ευχάριστα κουρασμένοι από την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας, νιώθουμε τα σώματά μας εξαντλημένα από τον πόνο και την κούραση. Όμως δεν είναι μόνο τα σώματά μας αυτά που υποφέρουν. Η ψυχική μας υγεία φαίνεται να έχει ζημιωθεί. Μοιάζει να κρέμεται από μία κλωστή, έτοιμη να καταρρεύσει κάτω από το βάρος του επιπρόσθετου άγχους που έχουμε κληθεί να κουβαλήσουμε. Η ύλη, διαμορφωμένη σε συνθήκες κανονικότητας, αυτήν την περίοδο των δυσκολιών,δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία και αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους περισσότερους μαθητές, τροχοπέδη για τα όνειρά μας. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω και όπως το έχουμε βιώσει όλοι μας, η πλειοψηφία των μαθητών δε θα είναι σε θέση να καλύψει επαρκώς την υπάρχουσα εξεταστέα ύλη. Για αυτούς τους λόγους και για όλους εμάς, χρήζει ζωτικής σημασίας η μείωση της ύλης.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μόλις έξι μήνες πριν διεξαχθούν οι κατατακτήριες εξετάσεις είναι εγκληματική. Οι δοκιμές και τα πειράματα για το μέλλον μας εντείνουν την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία μας και τα αισθήματα ανασφάλειας τα οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών της τρίτης λυκείου. Όλοι μας ξενυχτάμε, αγωνιούμε, πιεζόμαστε και αγχωνόμαστε σκεπτόμενοι την πορεία της φετινής χρονιάς και την απόδοση μας. Είναι λοιπόν εύλογη η απαίτηση μας για κατανόηση, συμπαράσταση και λήψη συνειδητών αποφάσεων οι οποίες δεν εμποδίζουν την προετοιμασία μας.

Ταυτόχρονα όμως, μαζί με τους μαθητές της Γ λυκείου, πασχίζουν και οι μαθητές των μικρότερων τάξεων. Οι καθηγητές πιέζονται να διδάξουν όλα τα απαραίτητα κεφάλαια με συντομία για να καλύψουν την διδακτέα ύλη - παρά τις δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης - λόγω της επικείμενης τράπεζας θεμάτων. Η αλήθεια είναι πως τα διαδικτυακά μαθήματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την δια ζώσης εκπαίδευση και οι ενότητες που ολοκληρώθηκαν μέσω αυτών δεν γίνονται το ίδιο κατανοητές. Τα παιδιά, λοιπόν, πώς θα εξεταστούν σε θέματα από καθηγητές που δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους και σε κεφάλαια που με τα βίας κατανόησαν; Η τράπεζα θεμάτων θα μπορούσε να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε άλλη χρονιά εκτός από την φετινή• φέτος η ύλη θα ολοκληρωθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες και για αυτό τα θέματα των εξετάσεων δεν μπορούν να μην είναι προσαρμοσμένα σε αυτες.

Γενικότερα, η φετινή χρονιά κρίνεται ακατάλληλη για πειράματα.Σε αυτήν την άστατη χρονιά χρειαζόμαστε σταθερότητα και η απώλεια στήριξης από το υπουργείο είναι απαράδεκτη και κατακριτέα.Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλοι είμαστε στον ίδιο αγώνα, όχι σε αντίπαλα στρατόπεδα• όλοι μαζί παλεύουμε για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Ελπίζουμε η φωνή μας να ακουστεί. Ελπίζουμε να σταθείτε στο πλευρό μας και όχι απέναντί μας. Ελπίζουμε να σταματήσετε τα πειράματα πάνω στις πλάτες μας. Αυτή η χρονιά είναι η πλέον ακατάλληλη για αλλαγές. Είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας• δεν είμαστε πειραματόζωα!

Με εκτίμηση,

Το δεκαπενταμελες μαθητικό συμβούλιο του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Η πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου, Άννα-Μαρία Χαλεπάκη

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κα Louisa Morgan

Καλούμε όλα τα σχολεία του νομού μας να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις.

hxonews