Γύρο-γύρο όλοι... και στη μέση τα fake news

9:39 π.μ. - Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017
09:02 π.μ. - Κυρ, 12/39/2017
Image: Γύρο-γύρο όλοι... και στη μέση τα fake news

Από το πρωί της Παρασκευής, η είδηση της «απαγόρευσης» του γύρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τον... γύρο του διαδικτύου και των τηλεοπτικών καναλιών

Μικρή λεπτομέρεια, τόσο η Κομισιόν όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) επιβεβαιώνουν περί του αντιθέτου.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την απαγόρευση του γύρου και του ντονέρ, με πρόφαση τη χρήση του φωσφορικού άλατος στην παρασκευή κρέατος. Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει τόσο η Κομισιόν, όσο και ο  ΣΕΒΕΚ, η πραγματικότητα είναι πως εκείνο που εξετάζει η Επιτροπή είναι η παράταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων.
 
Ακόμα μία μικρή λεπτομέρεια, η παρασκευή και το ψήσιμο του γύρου δεν περιλαμβάνει τη χρήση φωσφορικών αλάτων, συνεπώς και ποτέ δεν αντιμετώπιζε την απαγόρευσή του.
 
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕΚ, το θέμα αυτό ωστόσο δεν αγγίζει, «όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την παραγωγή του Γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα».
 
Για του λόγου το αληθές, το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, που από το πρωί δίνει τον... τόνο της ενημέρωσης για το θέμα, με πλήθος ΜΜΕ να τον ακολουθούν:
 

 
«Είναι σημαντική επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας και του ΣΕΒΕΚ, που εξ αρχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με σημαντικές παρεμβάσεις επί δύο έτη, στις Επιτροπές της ΕΕ στις Βρυξέλλες μαζί με την εκπροσώπηση και του ΕΦΕΤ, και απέκλεισαν την χρήση φωσφορικών στον Γύρο και επιπλέον επιτυχία που στην προσπάθειά τους αυτή βρέθηκε σύμμαχός τους το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με την πρόσφατη απόφασή του» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΕΒΕΚ.
 
«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒΕΚ, με γνώμονα την προστασία του Γύρου, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος / ΕΠΙΠ. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την αναγκαιότητα της εν λόγω αίτησης του ΣΕΒΕΚ, αφού η αναγνώριση του Γύρου ως ΕΠΙΠ θα τον προστατεύσει από κάθε επέμβαση που θα αλλοιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: thepressproject.gr