Γυναίκα: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

2:09 μ.μ. - Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
02:07 μ.μ. - Παρ, 10/09/2020
Image: Γυναίκα: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Ένα κείμενο της Βάσιας Κούκη

Ακόμα και ο πιο ψαγμένος, ο πιο "περπατημένος", ο πιο έμπειρος άντρας δεν έχει αποκρυπτογραφήσει την πραγματική σημασία που έχουν τα λόγια μιας γυναίκας. Σίγουρα πλησίασε, έπιασε τη γενική εικόνα, αλλά δεν πέρασε στην εν τω βάθει δομή του λόγου της. Διότι, σχεδόν πάντα, αυτό που θέλουμε να πούμε εμείς οι αξιαγάπητες και τόσο απαραίτητες σε όλους εσάς τους άντρες, γυναίκες, το λέμε με έναν δικό μας, μοναδικό και ακαταλαβίστικο τρόπο, που το αρσενικό φύλο, ή θα μυρίσει τα νύχια του για να καταλάβει τι πραγματικά θέλουμε ή θα καταλάβει το ακριβώς αντίθετο. Και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Το καλύτερο είναι ότι όπως εσείς τα αρσενικά μιλάτε για τα χρόνια σας στον στρατό, την Καλλιόπη, το ΚαΨιΜί, το Πλοίο της Αγάπης και τον θαλαμοφύλακα και καταλαβαινόσαστε απόλυτα, έτσι κι εμείς όταν μιλάμε μεταξύ μας, δεν υπάρχει καμία ασυνεννοησία. Ξέρουμε, δηλαδή, ότι το "Κάνε ό,τι νομίζεις" σημαίνει "Μην τολμήσεις να το κάνεις".

Σε κάθε περιπτώση όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μάς εκνευρίζετε βρε άντρες. Μας διαταράσσετε την ηρεμία μας, που δεν βάζετε το μυαλό σας να δουλέψει λίγο παραπάνω, όπως για παράδειγμα, όταν βλέπετε ποδόσφαιρο και καταλαβαίνετε ότι η φάση είναι οφσάιντ, πριν καν το σφυρίξει ο διαιτητής του γηπέδου. Ναι, εντάξει. Είμαστε απαιτητικές και σπαστικές και σπάταλες, αλλά είμαστε πανέξυπνες, είμαστε όμορφες και σάς είμαστε και τρομερά απαραίτητες, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Οι 10 αλήθειες που ακολουθούν, είναι ένα μικρό, ένα απειροελάχιστο δείγμα της γυναικείας κοσμοθεωρίας. Είναι, ας πούμε, το πρώτο κεφάλαιο, του πρώτου τόμου, μιας εγκυκλοπαίδειας με τίτλο: "Πλανήτης Γυναίκα". Προκαταβολικά, άντρα που διαβάζεις και νομίζεις πως μπορείς να μάς καταλάβεις, θα σου πω ότι δεν κάνεις κάτι λάθος όταν δεν καταλαβαίνεις τι θέλουμε ή τι εννοούμε και πως, όχι, ποτέ δεν θα μπορέσεις να το καταλάβεις ακριβώς. Διότι είμαστε αστείρευτες. Δαιδαλώδεις. Πολυδιάστατες. Κι αυτή είναι η ακαταμάχητη γοητεία μας.

Και για να σε καθησυχάσω κι άλλο, έχε στο πίσω μέρος του αρσενικού μυαλού σου, το οποίο έχει άλλα χαρίσματα και δώρα Θεού, που δεν είναι του παρόντος να τα αναλύσουμε, πως πολλές φορές, ούτε κι εμείς ξέρουμε τι θέλουμε.

1. Όταν μια γυναίκα λέει σε έναν άντρα "Ακου με, σε παρακαλώ!", δεν σκοπεύει να ανακοινώσει τις ομάδες του Champions League, ούτε τα προγνωστικά για το Στοίχημα. Προσπαθεί να σού δείξει πως η ικανότητα να τη ακούς είναι σημάδι σεβασμού προς το πρόσωπό της. Και πολύ μάς αρέσει να μάς σέβονται εμάς τις γυναίκες, μας αναπτερώνει το ηθικό, μας κάνει σημαντικές και ξεχωριστές.

2. Οι γυναίκες μιλάμε μια γλώσσα δική μας, που την έχουμε φτιάξει με φειδώ. Δεν υπάρχει ακόμα λεξικό. Δεν υπάρχει ακόμα κάποιο πρόγραμμα αυτόματης μετάφρασης. Με λίγη προσπάθεια, όμως, τα βασικά μπορείς να τα μάθεις. Δηλαδή, το "Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά" σημαίνει "Θέλω να χωρίσουμε",το "Δεν σου αξίζω" σημαίνει "Σε βαρέθηκα", το "Καλά είμαι" σημαίνει "Ρώτα με τι έκανες και με πείραξε" και φυσικά, το "Εγώ δε θα πάρω κάτι" σημαίνει "Θα φάω από το δικό σου". Έλα, βρε παιδιά, ευκολάκι είναι, δείτε λίγο και την έκφρασή μας όταν μιλάμε..

3. Κατά τη διάρκεια του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου, δεν σας συμπαθούμε καθόλου. Μάς την δίνετε στα νεύρα αφόρητα πολύ. Ακόμα και ο τρόπος που αναπνέετε είναι ενοχλητικός. Κάνει θόρυβο, σαν να τρώει κάποιος πατατάκια, νύχτα, δίπλα στο αυτί μας. Φανταστείτε πόσο μας εκνευρίζετε με αυτά που λέτε, τρώτε ή κάνετε. Αν, λέω αν, θέλετε να αναπνέετε κανονικά, να περιφέρεστε στο σπίτι και να μιλάτε, αυτές τις 4-5 κρίσιμες μέρες, φέρτε μας γλυκό/ά. Έστω μια σοκολάτα. Αθόρυβα όμως ε; Ενοχλείτε..

4. Μακιγιάζ-κοντούριν, πρίμερ, κονσίλερ. Aνταύγειες-μπαλαγιάζ, ρεφλέ, φλασάκια.

Πεντικιούρ, μανικιούρ-ημιμόνιμο, τζελ.

Ναι, είναι κινέζικα. Αλλά όλα είναι δώρα για σας,για να είμαστε όμορφες, περιποιημένες και ποθητές. Για εσάς. Άρα, άντρα που διαβάζεις, επικεντρώσου σε αυτά τα τρία σημεία. Πρώτον, γκούγκλαρέ τα να μάθεις τι σημαίνουν. Είναι πολύ κουραστικό κάθε φορά να ρωτάς "Τι;;;". Δεύτερον, να ανησυχήσεις όταν η γυναίκα σου πάψει να τα κάνει και όχι λόγω των οικονομικών υποχρεώσεών σας. Κάτι θα σημαίνει αυτό. Τρίτον, δεν είναι ωραίο όλοι οι άντρες να δυσανασχετείτε με εμάς τις γυναίκες που δεν καταλαβαίνουμε σε τι εξυπηρετεί το πέναλτι, όταν κι εσείς δεν μπορείτε να εκτιμήσετε την αξία της αδιάβροχης μάσκαρα.

5. Μας αρέσει πολύ, σε λογικά όρια και επιτρεπτά πλαίσια, να μάς ζηλεύετε. Δείχνει το συνεχές ενδιαφέρον σας, το φόβο σας μη μας χάσετε, τον ανδρικό εγωισμό σας. Μη μας πνίγετε όμως με το πού πήγαμε και με ποιον μιλήσαμε, ε; Ζηλέψτε μας τόσο, όσο να μη σβήσει ποτέ η διεκδίκησή σας προς το πρόσωπό μας. Ναι, έχουμε κι εδώ τις προτιμήσεις μας. Εμείς θα σας δείξουμε το πόση ζήλια θέλουμε.

6. Όταν σας αρέσουμε πολύ, να μας το λέτε. Είναι δωρεάν, είναι καλοδεχούμενο, είναι σημαντικό να αισθανόμαστε πως ο άντρας δίπλα μας μάς καμαρώνει και σας δίνει κι έξτρα πόντους στο να περάσουμε στο ντούκου, κάτι παιδαριώδες, ανώριμο και εκνευριστικό, που πρόκειται να κάνετε οσονούπω. Και τέλος, αν δε μάς λέτε πόσο σάς αρέσουμε, θα πάμε κάπου αλλού να μας το πουν. Το πιάσατε;;

7. "Σε αγαπούσα πολύ καιρό πριν αρχίσω να σου το λέω". Η πρόταση του απόλυτου 'ρίχνω άδεια, να βγάλω γεμάτα'. Έχουν ρημαχτεί σχέσεις με αυτήν την δήλωση - κόλαφο. Είναι η στιγμή που πρέπει να πεις "Εγώ να δεις πόσο". Γιατί κακομοίρη μου, αν κάνεις το λάθος και πεις πως το ήξερες, πως το είχες καταλάβει ή ακόμα χειρότερα, πως είναι λογικό, την έβαψες. Σε ψαρεύει τόση ώρα και μόλις πιάστηκες στο δόλωμα. Κατάλαβες τώρα, πως είναι ξεκάθαρα γυναικεία τακτική να οδηγούμε το παιχνίδι στην παράταση; Όχι, για να μη λέτε ότι δεν ξέρουμε κι εμείς από μπάλα.

8. "Οι άλλοι, οι πρώην, έπαψαν να υπάρχουν από τη στιγμή που σε ερωτεύτηκα". Κι όμως, φίλε μου, με κάποιο τρόπο υπάρχουν ακόμα. Είτε σε δώρα τους, που αρνούμαστε να τα αποχωριστούμε, γιατί μας αρέσουν ή τα διαλέξαμε οι ίδιες άρα και τα θέλαμε πολύ, είτε σε φωτογραφίες και βίντεο σε κάποιον καλά θαμμένο σκληρό δίσκο, είτε στο μυαλό μας, σαν σκέψη, ανάμνηση, σύγκριση, λέω εγώ τώρα..

9. Κάνε μια γυναίκα να γελάει και θα είναι ευτυχισμένη. Παραδέξου τα λάθη σου και θα είναι διπλά ευτυχισμένη. Άλλαξε τις κακές, εργένικες, χωρίς κανόνες υγιεινής συνήθειές σου και θα είναι τρισευτυχισμένη.

10. «Πάλι εδώ η μάνα σου;», "Τι δώρο θέλεις για την επέτειό μας;", "Πάλι ψώνισες;". Οι 3 ερωτήσεις οι οποίες καλύτερα να μην γίνουν ΠΟΤΕ. Φάε κάτι εκείνη την ώρα, αν θες να απασχολήσεις το στόμα σου. Αλλά μην ρωτήσεις τίποτα από όλα αυτά. Ναι, πάλι η μαμά μας εδώ, την έχουμε τρελή ανάγκη όσο χρόνων κι αν είμαστε. Αναφορικά με τα δώρα, δε ρωτάμε ποτέ, το κάνουμε με την καρδιά μας, αυθόρμητα και με πλουσιοπάροχη διάθεση. Και ναι, πάλι ψωνίσαμε. Τη λένε μόδα και τώρα που μιλάμε, αυτή αλλάζει.

Το ξέρουμε, ότι σας παιδεύουμε, σας πιέζουμε, σας γκρινιάζουμε, σας φωνάζουμε, σας λέμε τι να κάνετε, τι να φορέσετε, πώς να τρώτε και τι να λέτε. Αλλά σας περιποιούμαστε σαν βασιλιάδες, σας αγαπάμε σαν μικρά παιδιά, ανεχόμαστε τις τρέλες σας, τη μάνα σας και τους όμοιους με εσάς φίλους σας! Οι θυσίες μας για εσάς είναι αλλεπάλληλες και ανιδιοτελείς. Δε θέλουμε πολλά. Με τα 3Ε είμαστε υπέρ πλήρεις : Επικοινωνία, Έρωτας, Εμπιστοσύνη.

Πάντως, όποιος άντρας νομίζει πως με αυτές τις 10 αλήθειες κατάλαβε, έστω και στο περίπου, τι θέλει μια γυναίκα, μην υπογράψει συμβόλαιο για αυτό. Αλλά, παραδεχτείτε πως χωρίς τις γυναίκες, τίποτε δεν θα ήταν το ίδιο, τίποτα δε θα είχε νόημα, χρώμα και αξία. Όπως είπε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, "Όλο το χρήμα του κόσμου δε θα είχε το παραμικρό νόημα, αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες".

Και επειδή σε συμπονώ, εσένα, άντρα πολύπαθε από την ακατανόητη γυναικεία νόηση, θα σου πω ένα μυστικό. Τη γυναίκα τη χάνεις όταν την καταδικάσεις σε μια βαρετή, χωρίς νόημα, χωρίς γλύκα ή ενδιαφέρον, ζωή. Την χάνεις όταν δεν της δίνεις την προσοχή που πρέπει. Κι αν είναι να ανησυχείς για κάτι, να είναι για τη σιωπή της. Όταν είναι θυμωμένη, προλαβαίνεις. Όταν όμως είναι σιωπηλή, είναι αργά, έχει ήδη φύγει.