Η δύσκολη χρονιά και οι προκλήσεις για την καλλιέργεια τομάτας στην Ιεράπετρα

12:27 μ.μ. - Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020
12:10 μ.μ. - Τρί, 13/27/2020
Image: Η δύσκολη χρονιά και οι προκλήσεις για την καλλιέργεια τομάτας στην Ιεράπετρα

Κίτρινο καρούλιασμα - ίκτερος (tic toc) - καστανή ρυτίδωση οι απειλές της καλλιέργειας τομάτας στην Ιεράπετρα

Πολλές και σοβαρές προκλήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών της Ιεράπετρας και ιδιαίτερα της τομάτας. Αυτές έχουν να κάνουν με τις ιώσεις του κίτρινου καρουλιάσματος, της καστανής ρυτίδωσης και του tic toc (ίκτερος της τομάτας) που προέρχεται από τον αλευρώδη. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την tuta absoluta.

Ο κ. Στάθης Γκρίλλας μίλησε στον Ηχώ 99,8 και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη αναλύοντας τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τις νέες καλλιέργειες δίνοντας παράλληλα χρήσιμες συμβουλές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καλλιέργεια της τομάτας λέγοντας ότι προβλέπεται μια ενδιαφέρουσα και δύσκολη χρονιά καθώς ξεκίνησε με προβλήματα από την έξαρση της ίωσης του καρουλιάσματος από τον αλευρώδη. Με συνέπεια παραγωγοί να έχουν ξεπατώσει την καλλιέργειά τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κύρια αιτία της έξαρσης είναι οι αυξημένες καλοκαιρινές καλλιέργειες που συνέβαλαν στην συντήρηση του αλευρώδη στον κάμπο. Εάν ο κάμπος είχε μείνει αφύτευτος το καλοκαίρι, οι εχθροί αυτοί θα εξολοθρεύονταν, θα εξαφανίζονταν. Σε αυτό το κομμάτι, του καρουλιάσματος, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση από τον παραγωγό στην ποικιλία που επιλέγει να φυτέψει και θα πρέπει να αναζητά ποικιλίες ανθεκτικές στη συγκεκριμένη ίωση.

Η tuta θα είναι ένας δεύτερος παράγοντας που θα κάνει τη νέα καλλιεργητική δύσκολη καθώς έρχεται με μεγάλους πληθυσμούς από το καλοκαίρι. Επίσης, έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και οι ψεκασμοί πολλές φορές δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένα τρίτο πρόβλημα είναι η ίωση της καστανής ρυτίδωσης. Ευτυχώς δεν υπάρχει μεγάλη εξάπλωση προς το παρόν, όπως πχ στη Πελοπόννησο. Οι επιπτώσεις θα φανούν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου κυρίως γύρω στον Απρίλη.

Για όλα τα παραπάνω η λήψη προληπτικών μέτρων είναι αναγκαία, με καθαριότητα μέσα και έξω από τα θερμοκήπια, τήρηση μέτρων υγιεινής στο προσωπικό, καθαρές κλούβες για τη μεταφορά των προϊόντων, απολύμανση εργαλείων κλπ. Βέβαια και οι έλεγχοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής ήδη από τον σπόρο, παίζουν σημαντικό προληπτικό ρόλο.

Μια ακόμη παράμετρος που δημιουργεί αισθητή μείωση παραγωγής είναι η ίωση tic toc (ίκτερος της τομάτας) που προέρχεται από τον αλευρώδη και κάνει στο φυτό κιτρινίλες, το φυτό χάνει το πράσινο φύλλο του, μειώνεται η φωτοσύνθεση με συνέπεια τα δεσίματα και η παραγωγή να είναι μειωμένα. Μοιάζει με το καρούλιασμα αλλά είναι κάτι διαφορετικό, εξήγησε.

Κλείνοντας ο κ. Γκρίλλας είπε μεταξύ άλλων ότι το να είσαι ένας επιτυχημένος καλλιεργητής τομάτας, είναι ένα σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες. Οι συγκεκριμένοι καλλιεργητές έχουν να κάνουν τη σωστή επιλογή ποικιλίας, την καλλιεργητική τεχνική, τις ημερομηνίες φύτευσης, τα συστήματα φύτευσης. Όλα αυτά μαζί είναι ένα πλήθος παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για ένα θετικό αποτέλεσμα.