Η Ελλάδα εξασφάλισε φάρμακο κατά του κορωνοϊού εν μέσω παγκόσμιων ελλείψεων

2:54 μ.μ. - Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020
02:10 μ.μ. - Τετ, 07/54/2020
Image: Η Ελλάδα εξασφάλισε φάρμακο κατά του κορωνοϊού εν μέσω παγκόσμιων ελλείψεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι συμφώνησε με την αμερικανική εταιρεία Gilead να αγοράσει επιπλέον δόσεις ρεμδεσιβίρης για τη θεραπεία περίπου 3.400 ασθενών κατά της COVID-19, εν μέσω ελλείψεων του φαρμάκου στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι συμφώνησε με την αμερικανική εταιρεία Gilead να αγοράσει επιπλέον δόσεις ρεμδεσιβίρης για τη θεραπεία περίπου 3.400 ασθενών κατά της COVID-19, εν μέσω ελλείψεων του φαρμάκου στην Ευρώπη.

Εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες συμφώνησαν με την Gilead την περασμένη Παρασκευή να παράσχουν σχεδόν 20.300 επιπλέον δόσεις «που βοηθούν σχεδόν 3.400 ασθενείς» με κόστος 7 εκατομμύρια ευρώ (8,24 εκατομμύρια δολάρια). Αυτές προστίθενται στις 30.000 δόσεις θεραπείας που αγόρασε στα τέλη Ιουλίου.

«Αυτές οι πρόσθετες δόσεις παραδίδονται επί του παρόντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δίνει προτεραιότητα σε χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

Η ρεμδεσιβόρη και το στεροειδές δεξαμεθαζόνη είναι μέχρι σήμερα τα μόνα εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία του COVID-19 στην Ευρώπη.

Η ΕΕ και η Βρετανία, με συνολικό πληθυσμό 500 εκατομμυρίων, διαπραγματεύονται ένα συμβόλαιο με τη Gilead για την προμήθεια νέων δόσεων του αντιιικού φαρμάκου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Οι πρώτες παρτίδες της πρόσθετης προσφοράς εστάλησαν στην Ολλανδία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Δανία και τη Σλοβενία, πρόσθεσε.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις του φαρμάκου, των οποίων το παγκόσμιο απόθεμα έχει εξασφαλιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

dikaiologitika.gr