Η Ευρώπη βάζει σε lockdown τους ανεμβολίαστους - Στόχος να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

5:06 μ.μ. - Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021
05:11 μ.μ. - Παρ, 12/06/2021
Image: Η Ευρώπη βάζει σε lockdown τους ανεμβολίαστους - Στόχος να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

Με το νέο κύμα της πανδημίας να «πολιορκεί» την Ευρώπη, αρκετές κυβερνήσεις χωρών της Γηραιάς Ηπείρου λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού

Οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδιασμών που κάνουν ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αναχαιτίσουν το κύμα της διασποράς. Δεν είναι λίγες οι χώρες -φυσικά, μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα- που καταγράφουν θλιβερά ρεκόρ σε κρούσματα σχεδόν καθημερινά. Οι συζητήσεις και οι εισηγήσεις συγκλίνουν στην κατεύθυνση της επαναφοράς σκληρών μέτρων για την πανδημία, ειδικά για τους ανεμβολίαστους, σε μια προσπάθεια της Ευρώπης να «σώσει» τα Χριστούγεννα.

Θυμίζουμε ότι στη χώρα μας, η πρεμιέρα των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους έγινε το προηγούμενο Σάββατο. Αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως, οι έλεγχοι πρόκειται να είναι σαρωτικοί και χιλιάδες αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους για την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Οι έλεγχοι θα γίνονται σε λιανεμπόριο και εστίαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ λόγω της κίνησης στα βραδινά μαγαζιά και μπαρ οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί.

Έχουν δημιουργηθεί από την κυβέρνηση κλιμάκια της αστυνομίας και της Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να σαρώσουν εστίαση και λιανεμπόριο για να διαπιστώσουν αν τηρούνται όλα τα νέα μέτρα. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται μόνο σε ανεμβολίαστους για τα rapid test αλλά και σε εμβολιασμένους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αυστηρά μέτρα στη Γερμανία

Άλμα στα νέα κρούσματα κορονοϊού εμφανίζει και η Γερμανία, με συνέπεια η λήψη μέτρων να θεωρείται δεδομένη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 48.640 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.942.890, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Οι θάνατοι 191 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 97.389 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Βερολίνου όπου από τη Δευτέρα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ανεμβολίαστων πολιτών σε εστιατόρια (που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο), σε μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια. Βάσει των νέων κανόνων, μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 και όσοι έχουν αναρρώσει θα μπορούν να εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους. Το ίδιο θα ισχύει για τα μουσεία και τις εκδηλώσεις σε ανοικτό χώρο όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου. Επιπλέον, επανέρχονται οι συστάσεις για τηλεργασία, με τα όρια για φυσική παρουσία εργαζομένων να επανέρχονται στο 50%.

Χριστούγεννα με εκδηλώσεις μόνο για εμβολιασμένους

«Πρέπει να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα, διαφορετικά θα έχουμε έναν πικρό Δεκέμβρη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε ήδη στο και πέντε».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα μεταξύ άλλων την επαναφορά από αύριο των δωρεάν διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό, τα οποία είχαν καταργηθεί στις 11 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούσαν έως τότε να έχουν εμβολιαστεί. Η ραγδαία αύξηση ωστόσο των κρουσμάτων με την ταυτόχρονη μείωση των διενεργούμενων τεστ και την διεύρυνση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, κατέστησε αναγκαία την αναθεώρηση του μέτρου. «Αν δεν γίνει κάτι τώρα, κάθε δύο εβδομάδες θα βλέπουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων», τόνισε ο κ.Σπαν και ανέφερε ότι δεν αρκεί πλέον να επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδηλώσεις και για όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. «Πρέπει να εφαρμοστεί ευρύτερα ο κανόνας των 2G, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες», πρόσθεσε.

Προς επαναφορά των πιστοποιητικών και στη Βρετανία

Για δύσκολα Χριστούγεννα προετοιμάζεται και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβί, -ο οποίος απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμούς «για να σώσουμε τα Χριστούγεννα»- δήλωσε ότι αν η κατάσταση χειροτερέψει θα είναι αναγκασμένος να θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο που θα επαναφέρει μέτρα και περιορισμούς που είχαν αρθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Ανάμεσα σε αυτά θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τηλεργασία, καθώς και η προϋπόθεση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για την είσοδο σε μπαρ, εκδηλώσεις και άλλους δημόσιους χώρους. «Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει το πράσινο φως του κοινοβουλίου την Κυριακή για την επιβολή lockdown για τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα ή δεν έχουν νοσήσει με Covid-19, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας.

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: θέλουμε να δώσουμε την Κυριακή το πράσινο φως για ένα εθνικό lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος των μέτρων.

Το κρατίδιο της Ανω Αυστρίας και η πόλη-κράτος του Σάλτσμπουργκ έχουν ήδη επιβάλει από την Δευτέρα περιοριστικά μέτρα για τους ανεβολίαστους. Για να εφαρμοσθεί το μέτρο σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και της συνέλευσης των επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μυκστάιν ανακοίνωσε επιπλέον σήμερα ότι έδωσε εντολή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού. Σχεδόν το 64% του αυστριακού πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, ποσοστό μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που βρίσκεται στο 67%.

Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ χαρακτήρισε το επίπεδο του εμβολιασμού στην χώρα του «επονείδιστα χαμηλό». Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 11.640 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό έχουν καταλήξει στην χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μίνι lockdown στην Ολλανδία

Πολύ αυστηρά μέτρα λαμβάνει και η Ολλανδία, όπου οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 70% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Ρούτε, από αύριο, Σάββατο, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή. Ταυτόχρονα, οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα λάβει την τελική απόφαση αργότερα σήμερα και θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας και η οποία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Να σημειωθεί ότι η ομάδα ειδικών που συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση έχει συστήσει την επιβολή μερικού lockdown αλλά και τον περιορισμό της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε δημόσιους χώρους.

dikaiologitika.gr