Η φρεγάτα Κουντουριώτης ανοιχτά της Ιεράπετρας

2:57 μ.μ. - Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020
02:06 μ.μ. - Σάβ, 27/57/2020
Image: Η φρεγάτα Κουντουριώτης  ανοιχτά της Ιεράπετρας

Ποιά είναι η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F 462)

Η φρεγάτα Κουντουριώτης σύμφωνα με το ΑΜΕ-ΑΠΕ συμετείχε στη συνεκπαίδευση μεταξύ της φρεγάτας «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και μονάδων της ΝΑΤΟικης ναυτικής δύναμης «Standing NΑΤΟ Maritime Group Two (SNMG2)», διεξήχθη στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ των φρεγατών «ΑΔΡΙΑΣ» και «ITS VIRGINIO FASAN» (Ιταλία) της «Standing NΑΤΟ Maritime Group Two (SNMG2)», στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης.

Οι εν λόγω δραστηριότητες συμβάλλουν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ.

Ποιά είναι η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F 462)

Στον θυρεό του πλοίου απεικονίζονται άγκυρα και περιελισσόμενο σ' αυτή φίδι, σταυρός και λογχοφόρο ακόντιο με σημαιάκι, που επικάθονται σε αντεστραμμένη ημισέληνο. Το σημαιάκι, από το σηματοθέσιο του ΠΝ, αντιστοιχούσε στο γράμμα «Ζ» και σήμαινε «ΠΛΕΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ». Είχε επαρθεί από το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, επί της Ναυαρχίδας του (Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ»), κατά τη Ναυμαχία της ΄Ελλης, κοντά στο ομώνυμο ακρωτήριο στην είσοδο των Δαρδανελλίων (3 Δεκεμβρίου 1912). Η φράση που αναγράφεται κάτω από την ημισέληνο, «ΠΛΕΩ ΜΕΘ' ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ», περιέχεται στο σήμα που έστειλε ο Ναύαρχος στον Υπουργό Ναυτικών, κατά την καταδίωξη του Τουρκικού Στόλου. Ο σταυρός και η ημισέληνος συμβολίζουν τη νίκη του ορθόδοξου Ελληνικού έθνους επί του Τουρκικού. Είναι όμοιος με το θυρεό των ομώνυμων Αντιτορπιλικών, ήτοι αυτού που συμμετείχε σε επιχειρήσεις και αποστολές κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και του νεότερου που παροπλίσθηκε το 1995.

Πηγή Πολεμικό Ναυτικό