H «Φρειδερίκη» σαρώνει την Ευρώπη

7:42 μ.μ. - Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018
07:01 μ.μ. - Πέμ, 18/42/2018
Image: H «Φρειδερίκη» σαρώνει την Ευρώπη

Εικόνα χάους, νεκροί και τραυματίες σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Ιταλίας.

 
Στον κλοιό του χαμηλού βαρομετρικού «Φρειδερίκη», βρίσκονται Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία. Βροχές και καταιγίδες κάνουν τη ζωή των κατοίκων τους δύσκολη. Καταγράφηκαν 4 θάνατοι από πτώση δέντρου στη γερμανική πόλη Έμεριχ και σε άλλα δυστυχήματα, ενώ στο Αμβούργο μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένας 17χρονος. Από το πρωί οι θυελλώδεις άνεμοι πνέουν με ταχύτητα μέχρι και 160 χιλιόμετρα την ώρα. Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία αναβάθμισε τη θύελλα σε τυφώνα. Εικόνα χάους επικρατεί, κυρίως στα βόρεια και δυτικά κρατίδια της Γερμανίας.
 
Χωρίς τραίνα και ηλεκτρικό
 
Νωρίτερα οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν τη διακοπή μέχρι τις 3 μετά τα μεσάνυχτα όλων των δρομολογίων του προαστιακού και των τραίνων μεγάλη ταχύτητας στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, που είναι το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο με 18 εκ. κατοίκους, στη Ρηνανία Παλατινάτο και στην Κάτω Σαξονία. Τα σχολεία έστειλαν το πρωί τους μαθητές στα σπίτια τους και θα παραμείνουν κλειστά. Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να μην κυκλοφορούν με το αυτοκίνητο -κυρίως στους αυτοκινητοδρόμους- χωρίς σοβαρό λόγο. Τους καλούν να αποφεύγουν ανοιχτούς χώρους, όπως αυτός γύρω από τον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας, πάρκα ή περιοχές με ψηλά δέντρα.
 
Τουλάχιστον 4 άτομα υπέστησαν τραυματισμούς από πτώσεις δένδρων, 100.000 νοικοκυριά πρέπει να βγάλουν την ημέρα χωρίς ρεύμα. Εκτός αυτού, από τις χαμηλές θερμοκρασίες έχει πιάσει χιόνι και πάγο στους δρόμους στη βόρεια και δυτική Γερμανία. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, κάθε λεπτό γίνεται και ατύχημα. Στο αεροδρόμιο του Μονάχου αλλά άλλων πόλεων ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις, ενώ η λειτουργία σε άλλα γίνεται μετά πολλών εμποδίων.
 
Νεκροί και σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία
 
Κόκκινος συναγερμός στην Ολλανδία. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν χτυπήθηκαν από δένδρα. Το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ακύρωσε όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας. Οι αρχές απαγόρευσαν τη κυκλοφορία τραίνων, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός της Χάγης έκλεισε από φόβο μήπως πέσουν κομμάτια από τη γυάλινη οροφή του σε περαστικούς. Στο Ρότερνταμ οι θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν σκεπές σπιτιών. Αλλά και στο γειτονικό Βέλγιο σκοτώθηκε άνθρωπος από κορμό δένδρων, ενώ το λιμάνι της Γάνδης έκλεισε. Τέλος στην Ιταλία, οι θυελλώδεις άνεμοι, που τρέχουν μέχρι και 200 χλμ. την ώρα, προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Καλαβρία, υλικές ζημιές σε σπίτια και ακυρώσεις ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους.
 
Πηγή: dw.com