Η Haifa επιστρατεύει την καινοτόμα τεχνολογία & την άμεση επικοινωνία για την θωράκιση και προστασία της Κρητικής Γης

2:20 μ.μ. - Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
02:11 μ.μ. - Δευ, 29/20/2021
Image: Η Haifa επιστρατεύει την καινοτόμα τεχνολογία & την άμεση επικοινωνία για την θωράκιση και προστασία της Κρητικής Γης

Η Κατερίνα Παρθενίου, υπεύθυνη marketing & product manager της Haifa Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον Ηχώ 99,8

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη η κα Κατερίνα Παρθενίου  υπεύθυνη Marketing  & Product Manager  της Haifa στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αναλύει την πορεία της καλλιεργητικής περιόδου αλλά και τις καινοτόμες προτάσεις της εταιρίας Haifa  ώστε  να βρίσκεται συνεχώς κοντά στον παραγωγό καλύπτοντας τις ανάγκες του στο θέμα της θρέψης των φυτών. 

 Όπως δήλωσε, το τελευταίο διάστημα, ο υπερδιπλασιασμός των τιμών  του φυσικού αερίου οδήγησε μεγάλες εταιρίες να αναστείλουν τη λειτουργία μεγάλων μονάδων τους. Σε αυτό  βέβαια συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες όπως η αύξηση των ναύλων με το κοστολόγιο να έχει 10πλασιαστεί σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά και ο  ανταγωνισμός λόγω και των δασμών με τους οποίους επιβαρύνονται οι  εισαγωγές, οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι περιβαλλοντικές πολιτικές κ.α. Μέσα σε όλη αυτή την περίοδο κρίσης  ως   Haifa εκείνο που επιδιώκουν είναι να βρίσκονται κοντά στον παραγωγό όχι μόνο ως προς το εμπορικό κομμάτι αλλά και σε ανθρώπινο και κοινωνικό επίπεδο. Θεωρούν μάλιστα ότι τώρα, είναι μια ευκαιρία να ενωθούν δυνάμεις. Γιατί η κατάσταση στην οικονομία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες. Ίσως από την άνοιξη και μετά, αλλάξει η κατάσταση, αλλά η ένωση δυνάμεων θα πρέπει να απασχολήσει τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους, εκτίμησε η κα Παρθενίου.  

Πρόσθεσε ότι η  Haifa ως γνώμονα έχει  τη σωστή και αποτελεσματική χρήση των θρεπτικών συστατικών στοχεύοντας σε μια γεωργία ακριβείας. Για να επιτευχθεί αυτό  πρέπει να γνωρίζουν  κάποια βασικά στοιχεία  όπως σε  τι έδαφος καλλιεργεί  ο  κάθε παραγωγός και  ποιες οι απαιτήσεις του εδάφους ώστε ανάλογα και με τις αναλύσεις εδάφους και νερού, να δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές για μια καλύτερη και αποδοτικότερη καλλιέργεια. Ήδη η Haifa σε συνεργασία με κρητικούς συνεταιρισμούς έχει προβεί στο παρελθόν αναλαμβάνοντας εδαφικές αναλύσεις κυρίως σε θερμοκήπια τομάτας, ώστε να προβεί σε ορθολογιστικές λιπάνσεις. 

Μπορεί η παραγωγή της Κρήτης να είναι τέτοιου μεγέθους και ποικιλίας που σαφώς και μιλάμε για ένα αυτάρκες νησί. Ωστόσο, εμείς ως εταιρεία μελετάμε τις καλλιέργειες σε βάθος και εύρος και επομένως οι προτάσεις και οι λύσεις λίπανσης που μοιραζόμαστε με τους κρητικούς καλλιεργητές που συνεργαζόμαστε δεν είναι μία γενική και αόριστη άποψη μίας πολυεθνικής αλλά ένα αποτέλεσμα της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της συνέργειας με τους καλλιεργητές, για αυτό και έχει αυτά τα λαμπρά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό ως εταιρία έχουν αναπτύξει το πρόγραμμα “ We Love Crops” το οποίο μάλιστα από την άνοιξη θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Άρβη με το “We Love Cretan Banana”.  Όπως  άλλωστε έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας για διάφορα προϊόντα. Είναι σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι οι ανάγκες κάθε  παραγωγού μπορεί  είναι διαφορετικές και αυτό εξαρτάται  από  το έδαφος, το υψόμετρο, τις κλιματικές συνθήκες, το είδος που καλλιεργεί.  Επομένως  και οι ανάγκες θρέψης είναι κάθε φορά διαφορετικές.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία Haifa  έχει τη χαρά αλλά και το προνόμιο να επιλέγεται από πολλές κλίμακες και ομάδες καλλιεργητών, από τις καλλιέργειες που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες εκτάσεις θερμοκηπίων με μελέτη, σπουδή, απαιτήσεις και υψηλού επιπέδου παραγωγή και απόδοση.

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση των σκευασμάτων θρέψης είτε αφορά την σειρά κρυσταλλικών Polyfeed, τη σειρά βοηθητικών ανάπτυξης και εδαφοβελτιωτικών Haifa Stim, την σειρά Ιχνοστοιχείων Haifa Micro, λιπασμάτων ασβεστίων Haifa CaLOS , Haifa CaLLIQ, είτε την σειρά πρώτων υλών, πρέπει  να γίνεται ορθολογικά και με σωστή διαχείριση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Σε αυτό το κομμάτι η Haifa  εδώ και χρόνια εφαρμόζει καινοτόμες τεχνολογίες για την άμεση ενημέρωση των παραγωγών, μεταξύ αυτών των δράσεων τα τελευταία δυο χρόνια προστέθηκε και το  το Crop Τune- εφαρμογή,  κατά την οποία ο παραγωγός με μια φωτογραφία μπορεί να δει την/ τις τροφοπενία/’ιες  πχ αζώτου που μπορεί να έχει ένα φυτό και ανάλογα να παρέμβει.  Αυτό ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες στα Βαλκάνια   και στη Βόρεια Ελλάδα στο καλαμπόκι. Από  τα μέσα του 2022 αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλες καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά ή δενδρώδεις καλλιέργειες, εξήγησε.  Κλείνοντας η κα Παρθενίου κάλεσε τους παραγωγούς να επισκεφθούν την ηλεκτρονική  σελίδα της Haifa www.haifa-group.com , να αναζητήσουν πληροφορίες και να κατεβάσουν Haifa Apps για την ακριβής θρέψη φυτών, όπως είναι το  NutriNet™- μια διαδικτυακή υπηρεσία για καλλιεργητές και ειδικούς στην θρέψη των φυτών, με στόχο τη δημιουργία και  βελτιστοποίηση προγραμμάτων λίπανση , Crop Tune™-  γίνε ειδικός της καλλιέργειας σου – με το τράβηγμα μιας φωτογραφίας αυτής άμεσα έχεις την θρεπτική εικόνα της καλλιέργειας σου, FertiMatch™ Ο βοηθός στους υπολογισμούς για υδρολίπανση, FoliMatch™ έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους καλλιεργητές παγκοσμίως ένα εύχρηστο εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της διαφυλλικής λίπανσης,  FloraMatch™ -προσδιορίζει την ελεγχόμενη απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών.

 Τέλος, συνεχίζοντας οι παραγωγοί/ διανομείς την περιήγηση τους, στην ιστοσελίδα της Haifa θα μπορούν να ενημερωθούν μέσα από μια  πλούσια και ενημερωμένη βάση δεδομένων για τις θρεπτικές απαιτήσεις ανά  καλλιέργεια καθώς και να ρωτήσουν αγρονομικά  θέματα θρέψης που τους αφορούν.