Η Ιεράπετρα στην καρδιά του θεάτρου - Το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου είναι γεγονός!

11:06 π.μ. - Πέμπτη, 3 Απριλίου 2025
11:04 π.μ. - Πέμ, 03/06/2025
Image: Η Ιεράπετρα στην καρδιά του θεάτρου - Το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου είναι γεγονός!

Ένα νέο κεφάλαιο πολιτισμού και παιδείας ανοίγει στην Ιεράπετρα, με την πραγματοποίηση του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου, από τις 7 έως τις 12 Απριλίου 2025

Ένα νέο κεφάλαιο πολιτισμού και παιδείας ανοίγει στην Ιεράπετρα, με την πραγματοποίηση του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου, από τις 7 έως τις 12 Απριλίου 2025. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, τον Δήμο Ιεράπετρας, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.ΠΕ.Α.) Ιεράπετρας – Νεάπολης και τον Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας.

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως πολιτιστικός θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας και στόχο έχει να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στην τέχνη του θεάτρου, προσφέροντάς τους δημιουργική διέξοδο και πολύτιμα παιδαγωγικά εφόδια.

Στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι», φιλοξενήθηκαν η κ. Άννα Αϊβαλιώτη, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ιεράπετρας, η κ. Δέσποινα Βασαρμίδου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Λασιθίου  και η κ. Ελένη Βλάσση, Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Ιδρύτρια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards», του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards», του «Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής» και του «Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης»

μας μίλησαν για το φεστιβάλ, το οποίο είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας συνεργασίας και προετοιμασίας που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2024. Η ιδέα είχε τεθεί προ πανδημίας, ωστόσο η υγειονομική κρίση ανέβαλε την υλοποίησή της. Η τρέχουσα χρονική συγκυρία κρίθηκε κατάλληλη για να δοθεί σάρκα και οστά στο όραμα δεκάδων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων.

Μεγάλη απήχηση και συμμετοχή από όλη την Ελλάδα

Η απήχηση που είχε το κάλεσμα του φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ελήφθησαν συνολικά 27 αιτήσεις συμμετοχής, αριθμός που αποδεικνύει την ανάγκη για τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δράσεις. Τελικά, επιλέχθηκαν 15 θεατρικές ομάδες, με σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας – από την Άνδρο, τους Λειψούς και τη Σαντορίνη, μέχρι τη Ξάνθη, τη Δυτική Ελλάδα, την Παλλήνη και φυσικά από ολόκληρη την Κρήτη.

Παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η απεργία των ακτοπλοϊκών γραμμών, η πλειονότητα των ομάδων θα καταφέρει να παρευρεθεί. Η φιλοξενία των μαθητών έχει εξασφαλιστεί σε ξενοδοχεία της πόλης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας και του Δήμου Ιεράπετρας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στις ναυτιλιακές εταιρείες ΑΝΕΚ και Μινωικές Γραμμές για τις σημαντικές εκπτώσεις που προσέφεραν στις μετακινήσεις των σχολείων.

Συνέργεια, εθελοντισμός και συμμετοχικότητα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύμπραξη εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της Ιεράπετρας. Όλα τα σχολεία της πόλης συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή παρακολούθηση παραστάσεων και στη στήριξη του φεστιβάλ. Παράλληλα, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές απαρτίζουν ομάδες υποδοχής και ξενάγησης για τους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει, πέρα από τις θεατρικές παραστάσεις, πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων: θεατρικά και κινησιολογικά εργαστήρια, παιδαγωγικά παιχνίδια, ξεναγήσεις στην παλιά πόλη, καθώς και μουσικές δράσεις όπως η καντάδα του Μουσικού Σχολείου Ιεράπετρας. Η τελετή λήξης την Παρασκευή 12 Απριλίου θα πλαισιωθεί από συναυλία σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας.

Η Ιεράπετρα στο επίκεντρο της πολιτιστικής εξωστρέφειας

Μέσα από το φεστιβάλ, η Ιεράπετρα φιλοδοξεί να ανοίξει τα πολιτιστικά της σύνορα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια μιας περιοχής που, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, πολλές φορές παραμένει απομονωμένη. Η διοργάνωση έρχεται να αποδείξει ότι η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να ανθήσουν παντού, όταν υπάρχει όραμα, συνεργασία και μεράκι.

Το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα, πέρα από το καλλιτεχνικό του σκέλος, αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική πράξη, η οποία φέρνει τον πολιτισμό μέσα στα σχολεία. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «το σχολείο δεν είναι μόνο βαθμοί και εξετάσεις· είναι και έκφραση, δημιουργία, συνεργασία και πολιτισμός».