Η Κ. Σπυριδάκη για τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια και το χαράτσι στους ασφαλισμένους ανά παραπεμπτικό

10:07 π.μ. - Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
10:06 π.μ. - Πέμ, 13/07/2024
Image: Η Κ. Σπυριδάκη για τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια και το χαράτσι στους ασφαλισμένους ανά παραπεμπτικό

Ερώτηση κατέθεσε προς το Υπουργείο Υγείας η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου

Ερώτηση κατέθεσε προς το Υπουργείο Υγείας η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, αναφορικά με το μη βιώσιμο πλαίσιο που έχει δομήσει το Υπουργείο για τη λειτουργία των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων, καθώς επίσης και το ‘χαράτσι’ στους Ασφαλισμένους ανά παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά κέντρα. Την εν λόγω Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κας Σπυριδάκη υποστηρίζει και ο Βουλευτής Ιωαννίνων και Τομεάρχης Υγείας, κ. Ιωάννης Τσίμαρης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

ΘΕΜΑ: «Οι πολίτες και οι γιατροί της χώρας δεν μπορούν να επιβαρύνονται συνεχώς από την κυβερνητική επιλογή της υποχρηματοδότησης της Υγείας ».

Όπως είναι γνωστό, οι πολίτες, που είναι ασφαλισμένοι στο Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Ασφάλισης, καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και συμμετέχουν μερικώς στα έξοδα της φαρμακευτικής δαπάνης και των διαγνωστικών εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δύνανται να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις, τις οποίες συνταγογραφούν κλινικοί ιατροί του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, προσκομίζοντας τα παραπεμπτικά των γιατρών στα μικροβιολογικά εργαστήρια και τους μικροβιολόγους ιατρούς. Η εκτέλεση εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων και στο σύνολό της η Πρωτοβάθμια Εργαστηριακή Ιατρική αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της πρόληψης και της θεραπείας.

Δυστυχώς, τα τελευταία 12 χρόνια το Κράτος αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού σε εργαστηριακές εξετάσεις, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και της σχεδόν εμμονικής άρνησης της Κυβέρνησης να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της Υγείας σε ρεαλιστικά επίπεδα που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει πέσει έξω στον προϋπολογισμό του. Η αποτυχία του Υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ να διαχειριστούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα οικονομικά της Υγείας χρεώνεται στην μεγάλη και μη αναμενόμενη συνταγογράφηση, δηλαδή στους πολίτες, που αρρωσταίνουν, στους ιατρούς που συνταγογραφούν και στους μικροβιολόγους, που εκτελούν υποχρεωτικά τα παραπεμπτικά των κλινικών ιατρών. Όλα αυτά βασίζονται σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία, αυτή του κλειστού προϋπολογισμού και της ταυτόχρονης ανοιχτής συνταγογράφησης.

Έτσι, καλούνται, πάλι, οι εργαζόμενοι επιστήμονες, οι ιατροί και οι πολίτες να «πληρώσουν το μάρμαρο».

Πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην καθιέρωση ενός χαρατσιού, επιπλέον της νόμιμης συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των εξετάσεων. Συγκεκριμένα, από την 1η Μαΐου, καταβάλλεται το ποσό του ενός (1) ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και των τριών (3) ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εκτέλεσης απεικονιστικών ελέγχων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους ασφαλισμένους πολίτες.

Το Υπουργείο Υγείας δεν αρκείται σε αυτό μόνο αλλά προχωρά και σε τρεις (3) ακόμη μειώσεις, που καταλήγουν σε μονομερή αναθεώρηση των συμβάσεων με τους μικροβιολόγους, περικόπτοντας χρήματα και πληρώνοντας μόνο το 26% του ποσού κάθε παραπεμπτικού. Σημειωτέον ότι η σύμβαση των μικροβιολόγων και οι συμφωνημένες τιμές έχουν θεσπιστεί από το 1991, με ό,τι αυτό ισοδυναμεί για την ουσιαστική αμοιβή των μικροβιολόγων. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ, αφού παραλάβει τα τιμολόγια των ιατρών, προχωρά σε αναθεώρηση/μείωση μονομερώς των ήδη χαμηλών τιμών, που έχουν συμφωνηθεί από το 1991. Στη συνέχεια εφαρμόζει δύο (2) ακόμα μειώσεις. Το rebate, δηλαδή την κλιμακωτή έκπτωση, που μειώνει τις αποζημιώσεις βάσει τζίρου και το clawback, δηλαδή την αυτόματη επιστροφή, που αφαιρείται από αυτό το ποσό, που ζητούν να λάβουν σαν τελική αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους. Επομένως, η παρακράτηση του 50-70% της αξίας των εξετάσεων θα γίνεται με βάση την υπέρβαση του προϋπολογισμού που υπάρχει για εκείνο το μήνα μέσω των παραπάνω μηχανισμών του clawback και rebate.

Τελικά, με αυτόν τον τρόπο ο ΕΟΠΥΥ αποδίδει στους μικροβιολόγους μόνο το 26% του ποσού, που αναλογεί στην αμοιβή των εξετάσεων.

Και πάλι όμως, ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας δεν αρκείται σε αυτό. Αντί να περικόπτει το ποσό εκείνο της παρακράτησης, το χρεώνει ως χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, απαιτεί, βεβαιώνοντας στην εφορία σχετικές οφειλές, να επιστραφούν αναδρομικά ποσά τα οποία εισπράχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα αστρονομικό τεχνητό χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας πολλαπλές συνέπειες όπως την αδυναμία συνταξιοδότησης των Εργαστηριακών Ιατρών, αλλά και την παρακράτηση μέρους ή ολόκληρης της σύνταξής τους υπέρ ΕΟΠΥΥ λόγω αυτού του χρέους. Επίσης, αποστραγγίζει κάθε ελπίδα βιωσιμότητας των εργαστηρίων, καθώς αδυνατούν πλέον να εξοφλούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και τα λειτουργικά έξοδα τα οποία λόγω της φύσης της ειδικότητας είναι αυξημένα (μισθοί προσωπικού, ενοίκια, αναλώσιμα, ενέργεια, ποιοτικοί έλεγχοι, αναλυτές και συντήρηση αυτών κα.). Δημιουργώντας αυτό το τεχνητό χρέος δεν πλήττονται μόνο οι μικροβιολόγοι, αλλά και τα παιδιά τους και οι οικογένειές τους που θα κληρονομήσουν ένα δυσβάστακτο χρέος που ποτέ δεν τους αναλογούσε. Δεν υπάρχει αναλυτική εικόνα δαπανών του ΕΟΠΥΥ

Σε αυτόν τον κυκεώνα της αδικίας οι Μικροβιολόγοι του Λασιθίου προέβαλαν τα αιτήματά τους ζητώντας:

Αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία

Κανόνες ορθής συνταγογράφησης βάσει των Ευρωπαϊκών Διαγνωστικών πρωτοκόλλων

Συλλογική σύμβασης εργασίας

Κούρεμα του τεχνητού χρέους ή κάποιο άλλο τρόπο ελάφρυνσης αυτού

Επειδή, οι μικροβιολόγοι δεν μπορούν να επιβιώσουν με 3 διαδοχικές περικοπές (μειωμένες ασφαλιστικές τιμές, rebate, clawback), που συνολικά φθάνουν το 76-80% των τιμών του παραπεμπτικού.

Επειδή, στις σημερινές συνθήκες ακρίβειας και αισχροκέρδειας, για τους ασθενέστερους πολίτες, το χαράτσι του ενός (1) και των τριών (3)ευρώ ανά παραπεμπτικό αποτελεί μία ακόμη επιβάρυνση

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

Προτίθεστε να ανακαλέσετε το χαράτσι του ενός (1) ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και των τριών (3) ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εκτέλεσης απεικονιστικών ελέγχων;

Τι προτίθεστε να κάνετε αναφορικά με τα αίτημα των Μικροβιολόγων για το κούρεμα ή την ουσιαστική ελάφρυνση του τεχνητού αυτού χρέους;

Θα αλλάξετε αυτήν την παγκόσμια πρωτοτυπία και να εφαρμόζονται πλέον οι κανόνες συνταγογράφησης βάσει των Ευρωπαϊκών Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων;

Θα σταματήσετε επιτέλους την υποχρηματοδότηση του τομέα της Υγείας, ώστε οι πολίτες να μην επιβαρύνονται συνεχώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, επιτέλους, να αμειφθεί επαρκώς ;