Η Κ. Σπυριδάκη για την Οικονομική Ενίσχυση "ΑΜΑΛΘΕΙΑ" στους κτηνοτρόφους της Κρήτης

9:11 π.μ. - Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024
09:01 π.μ. - Παρ, 26/11/2024
Image: Η Κ. Σπυριδάκη για την Οικονομική Ενίσχυση "ΑΜΑΛΘΕΙΑ" στους κτηνοτρόφους της Κρήτης

Δελτίο Τύπου με την Κοινοβουλευτική παρέμβαση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - Αδικαιολόγητες οι πολύμηνες καθυστερήσεις

Σε Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση Ερώτησης προέβησαν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ρεθύμνης και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μανόλη Χνάρη, αναφορικά με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους παραγωγής. Την Ερώτηση αυτή που υπέβαλαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προς τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνυπογράφουν μεταξύ άλλων και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κρήτης: κ. Κατερίνα Σπυριδάκη – Βουλευτής Λασιθίου, κ. Ελένη Βατσινά – Βουλευτής Ηρακλείου και κ. Φραγκίσκος Παρασύρης – Βουλευτής Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το κείμενο της Ερώτησης, η οικονομική ενίσχυση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» αφορά «την οικονομική ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα (πχ.Ιόνιο, Βόρειο, Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο κτλ), για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου».

Η συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Παρέμβαση έρχεται μετά από εννέα μήνες καθυστερήσεων και μη καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, παρόλο που πριν τρεις μήνες τα συναρμόδια Υπουργεία είχαν απαντήσει σε προηγούμενη Ερώτηση, που είχε κατατεθεί στις 20 Οκτωβρίου 2023 από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πως δεδομένου ότι η παράταση της υποβολής των αιτήσεων είχε λήξει από τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, η αρμόδια υπηρεσία θα προέβαινε σε όλες τις ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί, λαμβάνοντας υπόψη και τις αστοχίες στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, οι συναρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τις εν λόγω καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της.