Η Κ. Σπυριδάκη για το Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας

9:29 π.μ. - Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Πέμ, 01/29/2024
Image: Η Κ. Σπυριδάκη για το Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας

«Τι έχει μεγαλύτερη αξία; Το μικροκομματικό όφελος ή οι ζωές των παιδιών που καθημερινά βρίσκονται εκτεθειμένες και απειλούνται από φαινόμενα βίας εντός και εκτός γηπέδων;»

Ως ένα «πολύπλοκο και πολυδιάστατο φαινόμενο με προεκτάσεις πέραν του Αθλητισμού» χαρακτήρισε το φαινόμενο της βίας εντός και εκτός γηπέδων η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό. Ένα ταξικό φαινόμενο το οποίο χρήζει ολιστικής προσέγγισης, δεδομένου ότι μερικές από τις αιτίες εμφάνισής του βρίσκονται «στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, τις κοινωνικές ανισότητες, στην υποχώρηση της συλλογικότητας έναντι της ατομικότητας, στην αλλαγή του τρόπου ζωής, στην ανεπάρκεια της εκπαίδευσης και σε πολλά άλλα».

Στη «εμπορευματοποίηση, τον καταναλωτισμό και τις πολιτικές σκοπιμότητες» απέδωσε την απαλλοτρίωση των διαχρονικών αρχών και αξιών του Αθλητισμού η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη. Ενώ, παράλληλα, ευθύνες επέρριψε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για «κομματικό έλεγχο του Αθλητισμού και διχασμό του Αθλητικού Κινήματος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα «τρία τραγικά πρόσωπα - Άλκης Καμπανός, Μιχάλης Κατσουρής και Γιώργος Λυγγερίδης - θύματα και οι τρεις της βίας στον χώρο του Αθλητισμού, [που] «σφράγισαν» με οδυνηρό τρόπο την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα». Ταυτόχρονα, τα όποια μέτρα εξήγγειλε η Κυβέρνηση – όπως η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας και συστήματος ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με έλεγχο ταυτοπροσωπίας – ήταν «ήδη θεσμοθετημένα, αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Το πρόσθετο μέτρο της διεξαγωγής για δύο μήνες ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς θεατές, προϊόν της αντίληψης «πονάει κεφάλι, κόβουμε κεφάλι», ουσιαστικά τιμώρησε οριζόντια τους υγιείς φιλάθλους, που αγαπούν τον αθλητισμό» δήλωσε αναφορικά με την τελευταία κυβερνητική αντίδραση στα τραγικά συμβάντα της αθλητικής βίας.

Αναφερόμενη σε υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, παρέθεσε τις διατάξεις του ν. 4049/2012, οι οποίες ήδη προβλέπουν «τη λειτουργία των Λεσχών, την εγκατάσταση καμερών, τη διαδικασία ταυτοπροσωπίας και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το πόθεν έσχες στα σωματεία των λεσχών και τη θέσπιση ρήτρας παραβατικότητας που θα αφαιρεί ποσοστό χρηματοδότησης των ομάδων από πόρους του Στοιχήματος που κατευθύνονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Στο πλαίσιο αυτό έθεσε το ερώτημα η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: «Και για τη μη εφαρμογή του νόμου γεννιέται το ερώτημα: τι έχει μεγαλύτερη αξία; Οι σχέσεις κάποιων Κυβερνήσεων με τις διοικήσεις και το μικροκομματικό όφελος ή οι ζωές των παιδιών που καθημερινά βρίσκονται εκτεθειμένες και απειλούνται από φαινόμενα βίας εντός και εκτός γηπέδων;».

Αιχμές άφησε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, για έλλειψη διαλόγου και ευρείας συναίνεσης κατά τη θέσπιση του υπό συζήτηση νομοθετικού έργου, όπως επίσης και για το γεγονός ότι τα γήπεδα ξανανοίγουν χωρίς να έχουν ετοιμαστούν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να ανταποκρίνεται η λειτουργία τους στο νομοθετικό πλαίσιο.

Τέλος, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ανέδειξε τα αδύναμα σημεία του Νομοσχεδίου τα οποία αναφέρονται: στην ανάγκη θέσπισης πληθώρας Υπουργικών Αποφάσεων και διευκρινίσεων· στην ανάγκη αναβάθμισης και στελέχωσης της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας της οποίας οι αρμοδιότητες αυξάνονται με το εν λόγω Νομοσχέδιο επιφορτίζοντάς την και με την αρμοδιότητα της επιβολής διοικητικών κυρώσεων· στον μη ξεκάθαρο ρόλο της Αστυνομίας, με τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων από την ακρόαση φορέων να εγείρει πολλά ερωτήματα· στην ύπαρξη αρκετών κατηγοριών κατόχων εισιτηρίων που δεν καλύπτονται από την πλατφόρμα ταυτοποίησης· και τέλος, στις προβλέψεις για τις λέσχες φιλάθλων όπου οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πιθανόν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι οπαδοί με παραβατική συμπεριφορά να μην ενταχθούν στις λέσχες.