Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι: Κάτω του κόστους η τιμή του αμνοεριφίου

12:09 μ.μ. - Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
12:04 μ.μ. - Παρ, 26/09/2024
Image: Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι: Κάτω του κόστους η τιμή του αμνοεριφίου

Στα 7 ευρώ η τιμή του παραγωγού, στα 11 παραδίδεται στον κρεοπώλη το αμνοερίφιο

Ο Γ. Μπρόκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του Νομού Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο Λασίθι και για την τιμή των αμνοεριφίων.

Η κτηνοτροφία στο Λασίθι παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Αυτή τη στιγμή οι οικογένειες που έχουν ως κύριο επάγγελμα την κτηνοτροφία είναι 600. Σε πανελλαδικό επίπεδο, τα αρνιά και τα ερίφια είναι επίσης λιγότερα για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Ελληνική κτηνοτροφία περνάει κρίση με την κυβέρνηση να μην βοηθάει και να μην στηρίζει την περιφέρεια. Ο δεύτερος είναι η πλημμύρα στη Θεσσαλία η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να πνιγούν πολλά ζώα, και τέλος η κλιματική αλλαγή.

Όσων αφορά την τιμή, ο κ. Μπρόκος είπε, ότι ένα ζώο 10 κιλών έχει κόστος παραγωγής 120 ευρώ. Οι κτηνοτρόφοι το πωλούν με μέσο όρο τιμής τα 7 ευρώ. Εάν σε αυτό το ποσό προσθέσουμε το ΦΠΑ και το κέρδος του μεγαλέμπορου, το προϊόν παραδίδεται στον κρεοπώλη στην τιμή περίπου των 11 ευρώ. Αυτό οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο, καθώς όσοι δεν έχουν το προνόμιο των επιδοτήσεων ουσιαστικά δεν έχουν κέρδος. Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό στην αρμόδια υπηρεσία του τελωνείου ώστε να γίνονται έλεγχοι για τα εισαγόμενα αμνοερίφια, ωστόσο το κόστος παραγωγής είναι και εκεί αρκετά υψηλό και έτσι και αυτά τα προϊόντα είναι ακριβά πια.

Η αναθεώρηση της ΚΑΠ δεν πιστεύει ότι θα επηρεάσει ουσιαστικό την κτηνοτροφία της χώρας μας. Πιστεύει ότι η ΕΕ σταδιακά θα μειώσει ή θα καταργήσει τις επιδοτήσεις προς τον πρωτογενή τομέα. Αυτό θα γίνει, κατά τη γνώμη του, γιατί εάν η Ουκρανία μπει στην ΕΕ, οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης θα προτιμούν τα προϊόντα της Ουκρανίας καθώς θα είναι φθηνότερα και έτσι δεν θα υπάρχει λόγος ενίσχυσης του νότου για την παραγωγή κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων. Η νέα ΚΑΠ, καταργώντας ουσιαστικά το πρασίνισμα και προωθώντας τα Οικολογικά Συστήματα, χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση, ώστε να μοιραστούν τα χρήματα των κτηνοτρόφων σε πολλούς, όπως για παράδειγμα στις εταιρείες πιστοποίησης.

Κλείνοντας, μίλησε για την έλλειψη χρηματοδότησης για το μεταφορικό ισοδύναμο. Τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν αιτήσεις μόνο από το νομό Ρεθύμνης με την κυβέρνηση να δίνει απλόχερα τα χρήματα χωρίς κανέναν έλεγχο. Φέτος, όλοι οι νομοί της Κρήτης προχώρησαν σε αιτήσεις, και έτσι ο αριθμός τετραπλασιάστηκε, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θα δοθούν χρήματα. Ο κ. Μπρόκος λοιπόν ζητάει το αυτονόητο, να εφαρμοστεί δηλαδή ένα απλό σύστημα, όπου οι κτηνοτρόφοι θα καταθέτουν τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών και ο κάθε κτηνοτρόφος να λαμβάνει μεταφορικό ισοδύναμο αναλογικά με τα χρήματα που έχει δώσει για ζωοτροφές.