Η Κ. Σπυριδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

11:25 π.μ. - Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024
11:02 π.μ. - Πέμ, 22/25/2024
Image: Η Κ. Σπυριδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ένα Νομοσχέδιο που Ευτελίζει τη Δικαιοσύνη και Μετατρέπει την Ποινή σε Εμπορεύσιμο Είδος

Για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και της Ελληνικής Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Για καθυστερήσεις, μειωμένη αποτελεσματικότητα, άδικη μεταχείριση πολιτών και αντιθεσμικές παρεμβάσεις έκανε η λόγο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπυριδάκη, θέλοντας να χαρακτηρίσει το Σύστημα απονομής Δικαιοσύνης της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό άσκησε δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση λέγοντας πως «στην χώρα μας, τα δημοκρατικά κεκτημένα και η ανεξαρτησία των θεσμών πλήττονται, με ευθύνη της Κυβέρνησης, επιφέροντας αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας». Ταυτόχρονα η καταστρατήγηση του Κράτους Δικαίου μέσω των «τεχνασμάτων» συγκάλυψης των υπαιτίων στα σκάνδαλα των υποκλοπών και του εγκλήματος των Τεμπών δημιουργεί στους πολίτες ένα αίσθημα απογοήτευσης και ανασφάλειας.

Στο κακό νομοθετικό μοτίβο της Κυβέρνησης αναφέρθηκε, επίσης, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, λέγοντας πως όπως και όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια, έτσι και αυτό σημειώνει «απουσία διαλόγου και διαβούλευσης, καθώς και έλλειψη σοβαρής επιστημονικής επεξεργασίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση για την επίλυση του κοινωνικού προβλήματος της αύξησης της εγκληματικότητας, λέγοντας πως «η τιμωρητικότητα και η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου δεν αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα, ιδιαίτερα όταν αγνοούνται θεμελιώδεις κανόνες του Ποινικού Δικονομικού Δικαίου και αμβλύνονται οι δικονομικές και διαδικαστικές εγγυήσεις ποιότητας της δίκης». Επιπρόσθετα, στάθηκε στην μη ευθυγράμμιση της Αντιεγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία με την καταγεγραμμένη Ευρωπαϊκή Αντιεγκληματική πολιτική η οποία στηρίζεται «στην πρόληψη, στην αποτροπή, στην ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών κράτησης και έκτισης ποινής, σε μέτρα ομαλής επανένταξης, στην περιφρούρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και σε έρευνες και επιστημονικά πορίσματα».

Για το θέμα της αποτελεσματικής προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, σημείωσε πως παρόλο που «ο αριθμός των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας αυξάνεται σταθερά από το 2010 έως το 2022 και έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2019» σημειώνεται «καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και μικρό ποσοστό εκτέλεσης των επιβληθέντων ποινών, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των θυμάτων και οδηγούν στη δευτερογενή θυματοποίηση τους». Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη η ενδοοικογενειακή βία και η προστασία των θυμάτων της να αποτελέσουν περιεχόμενο μίας ξεχωριστής νομοθετικής ρύθμισης.

Μία άλλη αρνητική πτυχή του νομοσχεδίου, στην οποία στάθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, είναι η διεύρυνση των περιπτώσεων εγκλεισμού των ανήλικων σε κατάστημα κράτησης, «ακόμη και για πράξεις μικρότερης απαξίας». Η εν λόγω αλλαγή έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές του Διεθνούς Συμφώνου για τα Δικαιωμάτων του Παιδιού, βάσει των οποίων, «η στέρηση της ελευθερίας, για τους ανήλικους, αποτελεί το έσχατο μέτρο γιατί λειτουργεί επιβαρυντικά και συμβάλλει στην υποτροπή της παραβατικότητας».

Τέλος, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να συνειδητοποιήσει πως η βία και η παραβατικότητα «δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή και αυστηροποίηση αλλά με πρόληψη, σοβαρές κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, με δίκτυο επανένταξης και κυρίως με ένα πολυδιάστατο σχέδιο, που θα επικεντρώνεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης».