Η κάμερα του hxonews.gr στο Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ

11:53 π.μ. - Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022
11:06 π.μ. - Πέμ, 02/53/2022

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο κ. Ροδιτάκη και τους καθηγητές για την φιλοξενία

Ο Ηχώ 99,8 επισκέφθηκε τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, εισήλθε με την κάμερα του hxonews.gr στις αίθουσες διδασκαλίας και τους εργαστηριακούς χώρους. Ο κ. Ροδιτάκης μαζί με τους Ελευθέριο Αλλυσανδράκη καθηγητή γεωπονίας – ασφάλειας τροφίμων, Αναστασία Ταμπακάκη καθηγήτρια μοριακής βιολογίας μας ξενάγησαν στους παραπάνω χώρους, και μας έδωσαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών αλλά και για τα πειράματα που είναι σε εξέλιξη αξιοποιώντας σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες για την ποσοτική και ποιοτική βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής.

hxonews

Η γνωριμία μας με το τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο Κρήτης μας οδηγεί στο να συμπεράνουμε ότι είναι χρήσιμη και αναγκαία η συνεργασία του συγκεκριμένου τμήματος με την αγροτική Ιεράπετρα. Το Τμήμα Γεωπονίας χωρίζεται σε τρεις τομείς, τον Τομέα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων, τον Τομέα Φυτοπροστασίας και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών και τον Τομέα Οπωροκηπευτικών. Με αυτές τις τρεις κατευθύνσεις θεραπεύονται οι κυριότερες ασχολίες που μπορεί να έχει ένας ΠΕ γεωπόνος και να μπορέσει να ασχοληθεί με τα σημαντικότερα θέματα που άπτονται της σύγχρονης παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων. Παράλληλα το τμήμα Γεωπονίας έχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα η οποία συνδέεται με τα ερευνητικά του εργαστήρια στους παραπάνω τομείς, με ευρωπαϊκά προγράμματα, συνέργειες με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

hxonews

Δυο λόγια για το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ

Το Τμήμα στοχεύει τόσο στην ποιοτική εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών σε καίριους κλάδους της Γεωπονικής Επιστήμης, με βάση το νέο σύγχρονο 5-ετές Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) και τις προσφερόμενες προς επιλογή Κατευθύνσεις όσο και στην Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση τους, με αυτόνομο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Στο Τμήμα εκπονούνται προγράμματα αυτόνομων διδακτορικών διατριβών από τον Οκτώβριο 2019, αλλά και σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

hxonews

Στόχος του Τμήματος αποτελεί η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχει, ώστε οι απόφοιτοί του να διαθέτουν τα κατάλληλα ανταγωνιστικά προσόντα με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ορίζοντες και οι δυνατότητες της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Κομβικό στοιχείο ποιότητας των σπουδών του Τμήματος είναι τα καταξιωμένα μέλη ΔΕΠ, η συνεχής ενασχόλησή τους με την έρευνα, η στενή διασύνδεση με τις δημόσιες και ιδιωτικές παραγωγικές δομές της Κρήτης και της Χώρας, αλλά και οι σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις και οι υποδομές του Αγροκτήματος της Σχολής, που ξεπερνά τα 300 στρέμματα στο campus του Ιδρύματος.

hxonews

Με την ολοκλήρωση των 5ετών σπουδών τους, οι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ μπορούν να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος Γεωπόνου για να ανοίξουν κατάστημα εμπορίας σπόρων και φυτικού υλικού, γεωργικών φαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων αγροεφοδίων, να στελεχώσουν ως γεωτεχνικό προσωπικό υπηρεσίες του Δημοσίου (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.ά.) σε Ερευνητικά Ιδρύματα (ΕΛΓΟ/ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΦΙ, ΕΦΕΤ, κ.ά.), Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειακές Ενότητες, Δήμους), να εργαστούν στην Εκπαίδευση, και σε ιδιωτικούς φορείς, ως γεωπόνοι/γεωργικοί σύμβουλοι παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, σε εταιρείες εμπορίας και διακίνησης γεωργικών εφοδίων (λιπάσματα, σπόροι, φυτοπροστατευτικά προϊόντα), σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή και σε ιδιώτες, σε εταιρείες παραγωγής και διάθεσης πολλαπλασιαστικού υλικού, σε οργανισμούς πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων κ.ά.

hxonews