Η μαύρη επέτειος του Γεροπόταμου

1:34 μ.μ. - Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020
01:02 μ.μ. - Πέμ, 13/34/2020
Image: Η μαύρη επέτειος του Γεροπόταμου

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες από την ανείπωτη τραγωδία που γράφτηκε στα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου όπου μέσα σε λίγα λεπτά χάθηκαν με εφιαλτικό τρόπο τέσσερις ζωές

Ο 29χρονος Κώστας Γιαννακάκης και η 30χρονη σύζυγός του Ροδούλα, γονείς ενός βρέφους λίγων μηνών τότε, η 58χρονη Μαρία Χατζηπάνου και η 20χρονη Μαριλένα, μητέρα και αδερφή της Ροδούλας, επέστρεφαν από το γαμήλιο γλέντι αγαπημένου τους προσώπου.

Άλλωστε για το νεαρό ζευγάρι η βραδιά δεν είχε κυλήσει ανέμελα… Το κοριτσάκι τους ήταν άρρωστο και η μαμά βρισκόταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τους παππούδες που το κρατούσαν αλλά και με την παιδίατρο…

Δυστυχώς, ήταν άτυχοι… Δεν πρόλαβαν να ζήσουν ούτε και να χαρούν το παιδάκι τους… Σχεδίαζαν τον θρησκευτικό τους γάμο, περίμεναν χαρές στο σπιτικό τους…

Το ασημί επιβατηγό όχημα στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της οικογένειας παρασύρεται μέσα στη νύχτα από τα ορμητικά νερά του ποταμού, σε μία ιρλανδική διάβαση. Είναι απόλυτο σκότος, δεν υπάρχει, όπως καταγγέλλεται, σχετική προειδοποιητική ή απαγορευτική σήμανση…

Σε κατάσταση πανικού καλούν για βοήθεια στο κέντρο Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας, στο γνωστό «100». «Βοηθήστε μας! Θα πνιγούμε!». Ακολουθεί και δεύτερη κλήση απόγνωσης και απελπισίας. «Βοήθεια! Μπαίνουν νερά». Το σήμα χάνεται, η επικοινωνία διακόπτεται απότομα.

Μετά από περίπου 35 ώρες εξονυχιστικών ερευνών κάτω από αντίξοες συνθήκες, το μοιραίο αυτοκίνητο εντοπίστηκε μέσα στον ποταμό, σφηνωμένο στις λάσπες, σε απόσταση περίπου 1-1,5 χιλιομέτρου από τη διάβαση απ’ όπου είχε παρασυρθεί.

Έρχονται δικαστικές εξελίξεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα να έχουμε εξελίξεις ως προς τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ολοκληρώνεται η προκαταρκτική έρευνα την οποία «τρέχει» ο αντεισαγγελέας Ηρακλείου κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, σημειώνοντας ότι έχει γίνει εξονυχιστική δουλειά…

Από την πρώτη στιγμή είχε τονιστεί ότι πρόθεση των αρμόδιων δικαστικών Αρχών ήταν η σχολαστική διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης ώστε να μην υπάρχουν κενά και «πισωγυρίσματα», κυρίως όμως η προκαταρκτική επιδιώκει να αποσαφηνιστούν “γκρίζα” σημεία (υπάρχει μία σύγχυση και σύγκρουση αρμοδιοτήτων) ώστε να εντοπιστούν και να καθοριστούν οι όποιες ποινικές ευθύνες προκύψουν.

Όπως είναι γνωστό, οι οικογένειες των τεσσάρων αδικοχαμένων θυμάτων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά με την οποία στρέφονται κατά παντός υπευθύνου.

Ειδικότερα, ζητούν να διερευνηθούν τα αδικήματα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών υπό την επιβαρυντική περίσταση της επέλευσης θανάτου τελούμενης διά παραλείψεως (κακούργημα), της πρόκλησης πλημμύρας από την οποία επήλθε θάνατος τελούμενης διά παραλείψεως (κακούργημα), της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής από την οποία επήλθε θάνατος (κακούργημα) και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τελούμενης διά παραλείψεως.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά, δεν εξαιρούν κανέναν από τις ευθύνες του, φαίνεται όμως να εστιάζουν περισσότερο στο κομμάτι των ευθυνών που αντιστοιχεί σε Περιφέρεια και Δήμο Φαιστού. Προσδοκούν ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα καταδείξει ποιος είχε την ευθύνη και την κυριότητα του επίμαχου δρόμου ώστε να διαγνωσθεί ποιος φορέας είχε την ευθύνη συντήρησης, αστυνόμευσης και καθαρισμού του.

Το ετήσιο μνημόσυνο του αδικοχαμένου ζευγαριού θα τελεστεί την Κυριακή, στον Κρούστα, ενώ το μνημόσυνο μητέρας και κόρης θα γίνει το Σάββατο στις Άνω Αρχάνες.

patris.gr