Η μείξη εμβολίων Astra και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση

10:26 π.μ. - Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021
10:06 π.μ. - Τρί, 29/26/2021
Image: Η μείξη εμβολίων Astra και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση

Η σειρά των εμβολίων επηρέασε το αποτέλεσμα. Μια δόση AstraZeneca και ακολούθως του Pfizer απέφεραν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων απ’ ό,τι μια δόση Pfizer και ακολούθως AstraZeneca

Η ανάμειξη δόσεων εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca κατά της Covid-19 δημιουργεί μια ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μεταδίδει το Bloomberg.

Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet έδειξε πως ένα μικτό πρόγραμμα κατά το οποίο χορηγήθηκε μια δόση του Pfizer και ακολούθησε μια δόση του AstraZeneca -και αντίστροφα- είχε ως αποτέλεσμα υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων κατά της Covid-19, όταν αυτά τα εμβόλια χορηγούνταν με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Η σειρά των εμβολίων επηρέασε το αποτέλεσμα. Έτσι, μια δόση του AstraZeneca και ακολούθως μια του Pfizer απέφεραν υψηλότερα επίπεδα ανοσοποιητικών αντισωμάτων και T-λεμφοκύτταρα απ’ ό,τι μια δόση του Pfizer και ακολούθως μια δόση του AstraZeneca.

Πάντως και οι δύο μείξεις απέφεραν περισσότερα αντισώματα απ’ ό,τι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Η καλύτερη αντίδραση των Τ-λεμφοκυττάρων προήλθε από μια δόση AstraZeneca και ακολούθως μια δόση Pfizer και η υψηλότερη αντίδραση αντισωμάτων από δύο δόσεις Pfizer.

euro2day.gr