Η μελέτη για μουσείο στην Ιεράπετρα θα «περάσει» από την εφορεία αρχαιοτήτων Λασιθίου

10:31 π.μ. - Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023
10:06 π.μ. - Δευ, 12/31/2023
Image: Η μελέτη για  μουσείο στην Ιεράπετρα θα «περάσει» από την εφορεία αρχαιοτήτων Λασιθίου

Έρχεται εκδήλωση τιμής για τις αρχαιολογικές σχολές που δραστηριοποιούνται στο Λασίθι

Για την πορεία εργασιών σε μνημεία της Ιεράπετρας αλλά και την θέση της για τη δημιουργία νέου κτιρίου που θα φιλοξενήσει την αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8 η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων νομού Λασιθίου κα Χρύσα Σοφιανού.

Ειδικότερα για το Φρούριο Καλέ είπε ότι οι εργασίες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Το χρονοδιάγραμμα μέσω ΕΣΠΑ είναι μέχρι τέλος του χρόνου. Κατά τις εργασίες αποκαλύφθηκε μια δεξαμενή και οι εργασίες που έπρεπε και πρέπει να γίνουν, δημιουργούν μια επιπλέον καθυστέρηση και δαπάνη η οποία θα καλυφθεί μέσω της Περιφέρειας. Έχουν ζητηθεί επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τη διαχειριστική αρχή για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου εντός του Φρουρίου.

Στη νήσο Χρυσή οι ανασκαφές θα συνεχιστούν το φθινόπωρο και θα διαρκέσουν δυο μήνες. Επίσης θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας.

Στους στόχους είναι η διοργάνωση έκθεση για τις ξένες αρχαιολογικές σχολές που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Κρήτη, Αμερικανική, Βελγική, Γαλλική, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α.

Τέλος σε ότι αφορά την κατασκευή ενός νέου κτιρίου για τη στέγαση της αρχαιολογικής συλλογής και τη χωροθέτηση του οικοπέδου είπε, ειδικότερα για το οικόπεδο ότι αυτό θα το αποφασίσει και θα το προτείνει ο Δήμος και βέβαια καλό είναι να ληφθούν υπόψη ζητήματα όπως χώρος στάθμευσης. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με τον Δήμαρχο παρουσία εκπροσώπων συλλόγων. Αυτό που αναμένουν ως υπηρεσία είναι να υποδειχθεί το οικόπεδο, να γίνει η μελέτη κατασκευής, να γίνουν οι όποιες παρατηρήσεις και διορθώσεις απαιτηθούν για να προωθήσουν τα επόμενα βήματα. Όλο αυτό απαιτεί χρόνο, εξήγησε.

Ακούστε εδώ αναλυτικά την κα Σοφιανού