Η ομιλία της Κ. Σπυριδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για τους αιγιαλούς

9:11 π.μ. - Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Πέμ, 29/11/2024
Image: Η ομιλία της Κ. Σπυριδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για τους αιγιαλούς

«Για την Ελλάδα με τον τεράστιο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία δεν αποτελούν επιλογή, αλλά μονόδρομο»

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, για το υπό συζήτηση και ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις». Κατά την εισαγωγή της, η κα. Σπυριδάκη έκανε μία σύντομη αναφορά στα θύματα των Τεμπών, ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από το εγκληματικό αυτό δυστύχημα.

«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη. Έναν χρόνο πριν, 57 συμπολίτες μας απλά είχαν αποφασίσει, ή και όχι ακόμα, να ταξιδέψουν με τρένο το βράδυ, ενώ κάποιοι απλά έπρεπε να πάνε στη δουλειά τους. Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι, νέα παιδιά. Και αυτή τη στιγμή μετράμε ένα χρόνο από τον άδικο χαμό τους. Θα πω και εγώ δυνατά ότι είναι χρέος όλων μας να μην ξεχάσουμε και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θα πω και εγώ δυνατά να μην επιτραπεί καμία συγκάλυψη κανενός τυπικά υπεύθυνου και ουσιαστικά ανεύθυνου…εμείς οι πολιτικοί έχουμε διπλό χρέος. Να αποδοθεί δικαιοσύνη και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός κράτους υπευθύνου, αποτελεσματικού και εν τέλει ευρωπαϊκού.

Και επιτέλους να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια. Ξέρετε στον ιδιωτικό τομέα σε θέση ευθύνης αν πεις «δεν ήξερα» είσαι ακατάλληλος, αν πεις «έκανα λάθος», τότε απομακρύνεσαι γιατί είσαι αναποτελεσματικός... Αν πεις «ήξερα και δεν έπραξα» είσαι και επικίνδυνος και εγκληματικός!

Έναν χρόνο και μια αναποτελεσματική επιτροπή συγκάλυψης μετά, οφείλουμε στους ανθρώπους που χάθηκαν, στους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν στο τρένο αυτό ένα χρόνο πριν, σε όλους τους ανθρώπους που κάποια στιγμή έχουν επιβιβαστεί σε οποιοδήποτε τρένο και σε όσους ένιωσαν πόνο, φόβο και οργή, να βοηθήσουμε όλοι τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να αποδείξουμε ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Η σκέψη μας στους συγγενείς των θυμάτων, η δράση μας στην κατεύθυνση των αιτημάτων τους».

Αναφορικά με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε για άλλη μία φορά έντονη κριτική για τη «συνήθη κακή νομοθετική διαδικασία» που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς πάνω από το 40% του νομοσχεδίου ήταν εκτός διαβούλευσης και η ακρόαση των φορέων, σημείωσε, πως έχει χάσει πλέον την ουσία της, δεδομένου ότι οι επισημάνσεις τους δεν εισακούονται ποτέ από την Κυβέρνηση.

«Αναποτελεσματικό» χαρακτήρισε το εν λόγω Νομοσχέδιο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, καθώς αποτυγχάνει να παράσχει ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης του παράκτιου χώρου, που βάλλεται από την κλιματική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι όροι «προστατευόμενος αιγιαλός» και «απάτητες παραλίες» που εισάγει το Νομοσχέδιο δημιουργεί απλά «ασάφεια και κατακερματισμό του προστατευτικού καθεστώτος των περιοχών του δικτύου Natura 2000».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τον κόσμο της Εστίασης και τους καταστηματάρχες του κλάδου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βάλλονται από μία φορολογική «ασφυξία» και μία ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα. Επιπλέον, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, τόνισε πως όλες οι διατάξεις του Νομοσχεδίου χαρακτηρίζονται από μία «δυσανάλογη μεταχείριση εις βάρος της Εστίασης», δημιουργώντας έτσι ένα καθόλα μη προσφιλές επιχειρηματικό περιβάλλον για αυτόν τον κλάδο.

Για «ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων» έκανε λόγο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, σχολιάζοντας την ουσιαστική κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 30 μέτρων και τη μη κύρωση και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης που θεσπίζει «αδόμητη ζώνη» τουλάχιστον 100 μέτρων.

Επιπλέον, βάσει των διατάξεων του Νομοσχεδίου, η κα. Σπυριδάκη αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, η οποία έχει καθυστερήσει, και χαρακτηριστικά σχολίασε λέγοντας πως «δεν κατανοούμε γιατί η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, που έχουν κερδοφορία δεν αναλαμβάνουν ένα μέρος των δαπανών ώστε να επιμεριστεί το κόστος δίκαια».

Κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, σημειώνοντας πως «το Νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, περιβαλλοντικές αντιφάσεις και σε αρκετές περιπτώσεις αδυναμία εφαρμοσιμότητας». Επιπλέον, πρόσθεσε πως «η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, μας βρίσκει αντίθετους, πρώτον διότι είναι υποστελεχωμένη και δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο έργο της, και δεύτερον διότι δεν ευθύνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επικρατούσα ανομία και αυθαιρεσία».

Ιδιαίτερη μνεία στη σχέση του Τουρισμού με το Περιβάλλον έκανε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, λέγοντας πως «ο Υπερτουρισμός και η Κλιματική κρίση καταστρέφουν Περιβάλλον και Τουρισμό. Η σημερινή Περιβαλλοντική κρίση οφείλεται στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που δεν ήταν ποτέ συμβατό με την φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής». Υπό το φως και της «χρονιάς ρεκόρ» για τα έσοδα του Τουρισμού, σημειώνει πως «οι άριστες επιδόσεις του Τουρισμού, που συχνά παίρνουν χαρακτηριστικά Υπερτουρισμού, διευκολύνουν σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά δεν διασφαλίζουν ούτε το παρόν, ούτε το μέλλον του Τουρισμού». Στο πλαίσιο αυτό προτείνει πως πρέπει «να μεταβούμε από την ποσοτική, στην ποιοτική ανάπτυξη και επέκταση του Τουρισμού» εφαρμόζοντας «ένα μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης η οποία θα «δεσμεύεται στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αναγκών του παρόντος, χωρίς να διακυβεύει τις δυνατότητες των επόμενων γενεών».

Τις εκκρεμότητες του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό και του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού υπογράμμισε η κα. Σπυριδάκη, λέγοντας πως όποια μέτρα ληφθούν για την αξιοποίηση των ακτών μας δε θα πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά θα πρέπει να είναι «στοχευμένα και tailor-made για τις κορεσμένες και μη κορεσμένες περιοχές, για τις νησιωτικές περιοχές και για τα χερσαία τμήματα της χώρας, και αυτό με κίνητρα για τη γεωγραφική επέκταση του τουρισμού και την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, πάντα διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος».

Κλείνοντας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, σημείωσε πως «για την Ελλάδα με τον τεράστιο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία δεν αποτελούν επιλογή, αλλά μονόδρομο».