Η πρόκληση των Πειραματικών Σχολείων στην Ιεράπετρα

11:33 π.μ. - Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024
11:04 π.μ. - Τετ, 10/33/2024
Image: Η πρόκληση των Πειραματικών Σχολείων στην Ιεράπετρα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα πειραματικά- έως 17/4/2024 η προθεσμία αιτήσεων

Στο στούντιο του Ηχώ 99,8 βρέθηκαν σήμερα η κ. Δέσποινα Βασαρμίδου- Σύμβουλος Εκπαίδευσης Λασιθίου, ο κ. Βαλάντης Ψαρουδάκης- Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας και ο κ. Σπύρος Ορφανάκης- Διευθυντής του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας, για να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τα πειραματικά σχολεία.

Σκοπός των Πειραματικών σχολείων όπως είπε η κ.Βασαρμίδου , είναι η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας με κέντρο τον μαθητή και με στόχο περισσότερο βιωματικό και ελκυστικό για το μαθητή, αξιοποιώντας τις εμπειρίες του και την συνύπαρξη των μαθητών (ομάδες) ώστε να φτάσουν σε μια πιο ουσιαστική κατανόηση της γνώσης και της πληροφορίας από τους μαθητές με βάση τους ίδιους.

Το πειραματικό σχολείο θα βοηθήσει στην βελτίωση και την εξέλιξη όλων των σχολείων της περιοχής στην οποία θα εδρεύει, καθώς ότι αναπτύσσεται στο πειραματικό θα παρουσιάζεται σε όλα τα σχολεία. Θα γίνεται ουσιαστικά διάχυση της γνώσης.

Η διαφορά ανάμεσα στα πειραματικά και τα συμβατικά σχολεία, έγκειται στο ότι τα πειραματικά θα βρίσκονται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα προγράμματα που θα αναπτυχθούν στο πειραματικό θα έχουν την επιστημονική υποστήριξη, την εποπτεία και την βοήθεια του επιστημονικού συμβουλίου.

Επίσης θα υπάρχουν «όμιλοι» , δηλαδή συνεργασίες μαθητών μέσα στα σχολεία. Οι όμιλοι υπήρχαν πάντα στα σχολεία, όπως ο όμιλος ρομποτικής ή ο όμιλος εκμάθησης Python (γλώσσα προγραμματισμού) που υπάρχουν στο 2ο λύκειο Ιεράπετρας. Η διαφορά είναι ότι τώρα στα πειραματικά, με την βοήθεια των Πανεπιστημίων , το επίπεδο μπορεί να είναι πολύ πιο ανεβασμένο, ακόμα και σε επίπεδο έρευνας. Επίσης, θα υπάρχουν τα εφόδια και οι υποδομές, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στοχευμένα και με αποτελέσματα που θα βοηθήσουν όλα τα σχολεία.

Όσων αφορά την αξιολόγηση των καθηγητών, μας ενημέρωσαν ότι η αξιολόγηση είναι ίδια για όλους τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των πειραματικών σχολείων θα γίνεται με προτεραιότητα. Οι θέσεις που θα αδειάζουν στα πειραματικά σχολεία, θα καλύπτονται από τους εκπαιδευτικούς που θα κατέχουν τα περισσότερα προσόντα.

Ο κ. Ψαρουδάκης μας ενημέρωσε για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για την ένταξη των παιδιών στο Πειραματικό Γυμνάσιο. Το σχολείο θα δεχτεί 80 παιδιά και θα δημιουργηθούν 4 τμήματα από 20 παιδιά στο κάθε τμήμα. Θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονική αίτηση μέσω gov.gr και ο δεύτερος γονέας η κηδεμόνας να επισυνάψει μια υπεύθυνη δήλωση για συναίνεση στην διαδικασία της κλήρωσης. Το 80% των παιδιών που συμμετέχουν στην κλήρωση είναι από αυτή την κατηγορία και το 20% των παιδιών είναι αυτά που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες: δίδυμα, παιδιά που έχουν αδέλφια που φοιτούν σε μεγαλύτερες η μικρότερες τάξεις πειραματικών σχολείων και τέλος παιδιά εκπαιδευτικών που έχουν θητεία στο πειραματικό. Η προθεσμία αιτήσεων λήγει την Τετάρτη 17/4/2024. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση και η κλήρωση θα γίνει ζωντανά για όλα τα πειραματικά της Ελλάδας μέσω του διαδικτυακού καναλιού της ΕΡΤ. Οι γονείς θα ενημερωθούν στη συνέχεια με sms και e-mail.

Ο κ. Ορφανάκης, Διευθυντής του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας, ανέφερε ότι θα τηρηθεί η ίδια διαδικασία κλήρωσης και για το Λύκειο φέτος αλλά τα επόμενα χρόνια τα παιδιά του Πειραματικού Γυμνασίου θα συνεχίζουν στο Πειραματικό Λύκειο. Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχει ισοκατανομή σε κορίτσια και αγόρια.

Τέλος, η κ. Βασαρμίδου  είπε ότι είναι λογικό κάθε τι καινούριο να προκαλεί ενδοιασμούς αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μας αποτρέψει από την προσπάθεια δοκιμής.

Ο κ. Ορφανάκης σχολίασε, ότι το Πειραματικό είναι ένα σχολείο όπως όλα τα άλλα, με τη δυνατότητα κάποιων επιπλέον ευκαιριών.

Και ο κ. Ψαρουδάκης τόνισε ότι το σχολείο είναι έτοιμο για την υποδοχή των μαθητών και διαβεβαίωσε τους γονείς ότι τα παιδιά τους δεν θα βγουν χαμένα με τη φοίτηση τους στο Πειραματικό Σχολείο.