Η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα στην Ανατολική Κρήτη είναι γεγονός

12:11 μ.μ. - Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021
12:06 μ.μ. - Πέμ, 10/11/2021
Image: Η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα στην Ανατολική Κρήτη είναι γεγονός

Πώς μπορείτε να μειώσετε το λογαριασμό ρεύματος

Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την οικονομία σε κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση, η Ενεργειακή Κοινότητα Ανατολικής Κρήτης "Minoan Energy" έρχεται να καταθέσει τη δική της ενεργειακή πρόταση στους καταναλωτές. Ο υπεύθυνος της κοινότητας κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος μίλησε στον Ηχώ 99,8 δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται. Όπως είπε η "κοινότητα" ενοικιάζει χώρους σε διάφορες περιοχές ενδιαφέροντός της προκειμένου να γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Έτσι το κάθε μέλος διαθέτει ένα εικονικό φωτοβολταϊκό , δεν είναι δηλαδή εγκατεστημένο στο χώρο του, και διασφαλίζει μέσω της ενεργειακής κοινότητας εξοικονόμηση ρεύματος με την ίδια την κοινότητα να έχει την ευθύνη και τη φροντίδα του πάρκου. Για να γίνει κάποιος μέλος της ενεργειακής κοινότητας το κόστος της μερίδας αντιστοιχεί σε 100 ευρώ. Κάθε μέλος συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων μέσω της συμμετοχής του στην τακτική και στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις. Διαθέτει επίσης μία ψήφο στη Γενική Συνέλευση, ανεξαρτήτως του αριθμού των μερίδων του. Ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει επίσης να τους προσκομίσει τον λογαριασμό ρεύματος ώστε να υπολογιστεί το ύψος της συμμετοχής , να γίνει ένας συμψηφισμός παραγωγής - κατανάλωσης ώστε να εξυπηρετηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του, ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Μίλησε και για συνεργασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει με φορείς, επιχειρήσεις ή ιδιώτες της Κρήτης που έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους διασφάλισης της ενέργειας με βάση και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία με τον Β΄ Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας.

Κλείνοντας τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις οποίες υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος στην Κρήτη. Η Κρήτη κολυμπά σε ένα τεράστιο ωκεανό ενέργειας που είναι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και της γης και οι πολίτες του νησιού δεν αξιοποιούν αυτό το πλεονέκτημα. Η Minoan Energy έρχεται εδώ να κάνει την πρότασή της, να δώσει λύση με σεβασμό στο περιβάλλον και την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή.