Η Τουρκία κάνει "πίσω" και αναστέλλει τις έρευνες στην αν. Μεσόγειο

1:25 μ.μ. - Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020
01:07 μ.μ. - Τρί, 28/25/2020
Image: Η Τουρκία κάνει "πίσω" και αναστέλλει τις έρευνες στην αν. Μεσόγειο

Την αναβολή των ερευνών ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν

Την προσωρινή αναβολή των ερευνών του Ορούτς Ρείς ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικἠς προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Ορούτς Ρείς σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελλόριζο.

Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμε (σ.σ. για το Ορούτς Ρείς)για ένα χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Καλίν σε συνέντευξη του στο CNN Turk.

Ο Kαλίν δήλωσε πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός πως η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ», και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνομιλήσει χωρίς προϋποθέσεις και όρους».

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφυγε από το σημείο που ήταν αγκυροβολημένο και εισήλθε στο λιμάνι της Αττάλειας.

Πέτσας: Θετική ενέργεια το πάγωμα των ερευνών - Επιθυμούμε να έχουμε διάλογο

Θετική ενέργεια χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι παγώνουν οι έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Οπως είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΪ, λεπτά μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, η ενέργεια αυτή είναι θετική γιατί δείχνει ότι μια παράνομη τουρκική navtex αποσύρεται εν τoις πράγμασι. «Επιθυμούμε να έχουμε διάλογο και να συζητήσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και είχαν γίνει διερευνητικές επαφές που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας».

Σε ότι αφορά στην τριμερή στο Βερολίνο ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της κυρίας Μέρκελ. «Το πλαίσιο των συζητήσεων που μπορεί να υπάρξει είναι από τις διερευνητικές επαφές όταν διεκόπησαν και αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς απειλών», προσέθεσε ο Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ωστόσο ότι: «Ζητήματα όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι τουρκικές προκλήσεις και η Αγιά Σοφιά δημιουργούν προβλήματα, χάσματα ψυχικά μεταξύ των χριστιανών».

  πηγή: skai.gr