Η Τουρκία παρουσίασε τον χάρτη των διεκδικήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

8:46 π.μ. - Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020
08:06 π.μ. - Τρί, 09/46/2020
Image: Η Τουρκία παρουσίασε τον χάρτη των διεκδικήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Σε παιχνίδι κλιμάκωσης των προκλήσεων και δυναμικής επαναφοράς των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαρκών εκβιασμών, προχωρά η Τουρκία

Σε παιχνίδι κλιμάκωσης των προκλήσεων και δυναμικής επαναφοράς των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαρκών εκβιασμών, προχωρά η Τουρκία, με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αγκυρα διαγράφει πλήρως από τους χάρτες της το Καστελλόριζο, καθώς και τα ελληνικά δικαιώματα που προκύπτουν από σειρά νησιών του Αιγαίου. Το σχέδιο της Αγκυρας, που έχει προκαλέσει συναγερμό στο ελληνικό «Πεντάγωνο» και στο ΥΠΕΞ, ανέδειξε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Σε συνέντευξή του, το βράδυ της Δευτέρας, στο κρατικό κανάλι TRT, ο Τούρκος υπουργός παρουσίασε -επισήμως για πρώτη φορά- τα τεμαχισμένα οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, στα οποία η Τουρκία θέλει να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις βάσει της πρόσφατης συμφωνίας με τη Λιβύη.

Σε χάρτη που παρουσίασε έδειξε τις επτά περιοχές για τις οποίες την προηγούμενη εβδομάδα η Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας υπέβαλε αίτηση για άδεια έρευνας και γεώτρησης.

Η γεώτρηση θα ξεκινήσει σε 3-4 μήνες

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah, ο ίδιος ανέπτυξε το πρόγραμμα των ερευνών στις επτά περιοχές, κάνοντας λόγο για μία περίοδο 3-4 μηνών.

«Υπάρχει μία νομική διαδικασία 3 μηνών για την παροχή της άδειας και την ανακοίνωσή της. Κι έπειτα, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη αίτηση για άδεια, τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους σε αυτή εδώ την περιοχή. Ίσως χρειαστεί κι ένας μήνας ακόμη για να γίνει μία αξιολόγηση και μετά οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 3-4 μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ.

ekriti.gr