Η Τουρκία προκαλεί τριπλά: Γεωτρήσεις στην τουρκολιβυκή «ΑΟΖ» - Navtex ανατολικά της Κρήτης - Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

7:48 π.μ. - Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020
07:02 π.μ. - Παρ, 07/48/2020
Image: Η Τουρκία προκαλεί τριπλά: Γεωτρήσεις στην τουρκολιβυκή «ΑΟΖ» - Navtex ανατολικά της Κρήτης - Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Οι Αξιωματούχοι της Άγκυρας δεν παίρνουν και πολύ σοβαρά τελικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως μαρτυρούν οι κινήσεις της Άγκυρας, έχει μία μάλλον στρεβλή εικόνα για το τι σημαίνει η έναρξη συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αν κρίνει κανείς από τις τελευταίες δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και κυβερνητικών στελεχών.

Μόλις τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Αμυνας για επανέναρξη των συζητήσεων για τα ΜΟΕ, στις 16 με 20 Φεβρουαρίου και την τηλεφωνική συνομιλία Παναγιωτόπουλου-Ακαρ, η Αγκυρα δείχνει και πάλι τις πραγματικές της προθέσεις.

Γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην περιοχή, μεταξύ Καστελορίζου και Λιβύης, που η Τουρκία προσπαθεί να υφαρπάξει από την Ελλάδα, προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της τουρκική κυβέρνησης, Ιμπραΐμ Καλίν.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Καλίν ανακοίνωσε ότι οι έρευνες, πέραν της ανατολικής Μεσογείου θα πραγματοποιηθούν και στην περιοχή που προβλέπεται στο μνημόνιο με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Ερντογάν έκανε την περίφημη δήλωση πως «φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) λόγω της στάσης που επιδείξαμε εκεί. Είχαμε πει πως εάν γίνει μια κίνηση στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια), όπως γινόταν προηγουμένως, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά εάν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια), θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι. Ο υπουργός Αμυνάς μου σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, για να τον ευχαριστήσει. Για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) και στα άλλα νησιά, όπως έγινε φέτος».

Δήλωση στην οποία ακόμη δεν έχει απαντήσει η Αθήνα με επίσημο τρόπο.

Άκυρο από την Κομισιόν για τις γεωτρήσεις

Παρ' όλα αυτά, στις 18 Ιανουαρίου η Κομισιόν έριξε "άκυρο" στις βλέψεις της Άγκυρας για τις νέες παράνομες γεωτρήσεις που ανακοίνωσε η Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ύστερα από την τελευταία ανακοίνωση από τις τουρκικές αρχές ότι το πλοίο Γιαβούζ πρόκειται να αποσταλεί για νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Μπαράζ παραβιάσεων και μία εικονική αερομαχία

Πέρα από τις δηλώσεις Καλίν, την τακτική των προκλήσεων συνεχίζει και εντείνει η Τουρκία, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης για στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία σίγουρα δεν περιλαμβάνονται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία θα ξαναμπούν, υποτίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών Αθήνας-Αγκυρας.

Σε 14 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τέσσερα τουρκικά F-16 προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τέσσερα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

NAVTEX για ασκήσεις στην Κάρπαθο

Όπως φαίνεται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν είναι αυτό ακριβώς που έχουν στο μυαλό τους οι αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους: Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε μία ακόμα Οδηγία προς Ναυτιλλομένους αυτή τη φορά για ασκήσεις ανατολικά της Κρήτης.

Η νέα NAVTEX προγραμματίζει άσκηση, διάρκειας 4 ωρών σε περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου και της Κρήτης, σε μία προσπάθεια να υφαρπάξει υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 0239/20 οδηγία προς ναυτιλομένους το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα βρίσκεται στην περιοχή για τρεις ημέρες, 11, 14 και 25 Φεβρουαρίου με το χρόνο διεξαγωγής των ασκήσεων να είναι από τις έξι έως και τις δέκα το πρωί.

Αναλυτικά η NAVTEX:

TURNHOS N/W : 0239/20

MEDITERRANEAN SEA

1.NAVWARN HA77-76/20 TRANSMITTED BY UNAUTHORISED STATION, RETRANSMITTED BY ANTALYA NAVTEX STATION FOR MARINERS’ SAFETY.

2.MILITARY EXERCISES, ON 11, 14 AND 25 FEB 20 FROM 0600Z TO 1000Z IN AREA BOUNDED BY;

35 30.00 N – 027 40.00 E

35 00.00 N – 027 15.00 E

34 40.00 N – 028 00.00 E

35 20.00 N – 028 20.00 E

CAUTION ADVISED.

3. CANCEL THIS MESSAGE 251100Z FEB 20.

Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει η Αγκυρα στη βόρεια Συρία

Την ίδια στιγμή, σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται Τουρκία και Ρωσία με μήλον της έριδος τη βόρεια Συρία. Μία ημέρα μετά το τελεσίγραφο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς το καθεστώς του Άσαντ να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ιντλίμπ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε σήμερα στο θέμα, αυτή τη φορά για να κουνήσει το δάχτυλο στη Μόσχα.

Η Τουρκία περιμένει από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης στη βορειοδυτική Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ για να προσθέσει ωστόσο ευθύς αμέσως ότι η Άγκυρα χρειάζεται να εργαστεί με τη Μόσχα για να επιλύσει προβλήματα στην περιοχή.

Μια ρωσική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Τουρκία για να συζητήσει για την Ιντλίμπ, σημείωσε επίσης ο Τσαβούσογλου, καθώς επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες αυτές, αν είναι απαραίτητο.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν επιβεβαίωσε τα περί συνάντησης, δηλώνοντας ωστόσο ότι εφόσον χρειαστεί, μία συνάντηση των δύο ηγετών μπορεί όντως να πραγματοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι μαχητές από τη «ζώνη ευθύνης» της Τουρκίας στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ συνεχίζουν να επιτίθενται στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και σε ρωσικές στρατιωτικές υποδομές.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από μαχητές οι οποίοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 επιθέσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ.

«Υπήρξε πρόσφατα μια επικίνδυνη αύξηση της έντασης και της βίας στην Ιντλίμπ», ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία συνεχίζει να συντονίζεται με την Τουρκία και το Ιράν επί του πεδίου στη Συρία, προσθέτει στην ανακοίνωση.

kontranews.gr