Η υγεία του εδάφους, θεμέλιο της παραγωγής – Οι οδηγίες του Χρήστου Κατσάνου στους παραγωγούς της Ιεράπετρας

2:28 μ.μ. - Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2025
02:10 μ.μ. - Πέμ, 23/28/2025
Image: Η υγεία του εδάφους, θεμέλιο της παραγωγής – Οι οδηγίες του Χρήστου Κατσάνου στους παραγωγούς της Ιεράπετρας

Πρακτικές προτάσεις για αύξηση οργανικής ουσίας, διαχείριση νερού και προστασία της μικροβιακής ζωής του εδάφους στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99.8 "Ιεραπετρίτικη Γη"

Ο κ. Χρήστος Κατσάνος, γεωπόνος, εκτελεστικός διευθυντής της DKG GROUP και εκδότης του Portal hydroponics.gr, μιλώντας στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη», ανέδειξε την ανάγκη να στραφούν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας σε μια εδαφοκεντρική γεωργία, δίνοντας έμφαση στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας του εδάφους.

Όπως τόνισε, η μακροχρόνια εντατική καλλιέργεια, οι συνεχείς απολυμάνσεις και η αλατότητα του νερού έχουν οδηγήσει τα θερμοκηπιακά εδάφη σε κόπωση και απώλεια οργανικής ουσίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Ο κ. Κατσάνος υπογράμμισε ότι το έδαφος είναι ζωντανός οργανισμός και όχι απλώς υπόστρωμα για τα φυτά. Για να αποκατασταθεί η φυσική του ισορροπία, πρότεινε στους παραγωγούς μια σειρά πρακτικών ενεργειών που μπορούν να ενταχθούν στο καλλιεργητικό τους πρόγραμμα:

Εμπλουτισμός με οργανική ουσία: Η προσθήκη κομπόστ ενεργής οργανικής προέλευσης είναι, όπως είπε, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Το κομπόστ αυξάνει τη συγκράτηση νερού, ενισχύει τη θρέψη και «ξαναζωντανεύει» το μικροβιακό περιβάλλον του εδάφους. «Το έδαφος χρειάζεται οργανική τροφή, όπως κι εμείς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χρήση ωφέλιμων μικροοργανισμών: Η ενσωμάτωση μυκόριζας και τριχοδέρματος βοηθά στη δημιουργία μικροβιακής ισορροπίας, προστατεύει τις ρίζες από παθογόνα και βελτιώνει την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων. Πρότεινε οι παραγωγοί να ζητούν από τα γεωπονικά καταστήματα σκευάσματα με «ζωντανούς» μικροοργανισμούς και να τα χρησιμοποιούν στις πρώτες φάσεις της καλλιέργειας.

Ορθολογική χρήση νερού: Ο κ Κατσάνος  συνέστησε λιγότερα και στοχευμένα ποτίσματα, καθώς το υπερβολικό νερό σε συνδυασμό με την αλατότητα οδηγεί σε εξάντληση του εδάφους. Η εφαρμογή υλικών ή σκευασμάτων συγκράτησης νερού κοντά στη ρίζα βοηθά να παραμένει υγρασία χωρίς σπατάλη.

Περιορισμός απολυμάνσεων και χημικών: Οι συνεχείς απολυμάνσεις σκοτώνουν όχι μόνο τα παθογόνα αλλά και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Ο κ Κατσάνος πρότεινε να εφαρμόζονται ήπιες μέθοδοι απολύμανσης και να αποφεύγεται η κατάχρηση φυτοφαρμάκων, που διαταράσσουν τη μικροβιακή ζωή και αφήνουν υπολείμματα στο έδαφος και στο νερό.

Εναλλαγή καλλιεργειών και πράσινη λίπανση: Οι εναλλαγές μεταξύ διαφορετικών οικογενειών φυτών και η ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων ή φυτών που βελτιώνουν το έδαφος , συμβάλλουν στην αναζωογόνησή του και μειώνουν τη συγκέντρωση ασθενειών.

Ο Κατσάνος κάλεσε τους παραγωγούς να δουν τη φετινή χρονιά ως αφετηρία αποκατάστασης του εδάφους. «Αν αγαπήσουμε τη γη μας και της δώσουμε ξανά ζωή, θα μας το ανταποδώσει σε παραγωγή, ποιότητα και βιωσιμότητα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η γεωργία της Ιεράπετρας πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη γνώση, την τεχνολογία και τον σεβασμό στη φύση.

Κλείνοντας, τόνισε ότι το μέλλον ανήκει στους παραγωγούς που θα επενδύσουν στη ζωντανή γη, στην οικονομία νερού και στη βιολογική ισορροπία, γιατί «η υγεία της καλλιέργειας ξεκινά κάτω από τα πόδια μας».

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Κατσάνου: