Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 3,2 δισ. η επιδότηση για όλα τα νοικοκυριά - Αναλυτικά τα νέα μέτρα

10:16 π.μ. - Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022
10:05 π.μ. - Παρ, 06/16/2022
Image: Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 3,2 δισ. η επιδότηση για όλα τα νοικοκυριά - Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Στόχος να απορροφηθεί το 70%- 80% του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Από τις παρεμβάσεις αυτές θα επέλθει μείωση στον πληθωρισμό κατ' ελάχιστο μισή μονάδα και έως μια μονάδα

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου, η εξειδίκευση των μέτρων στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις στην αγορά της ενέργειας, προκειμένου να απορροφηθεί το 70%- 80% του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του έτους (εκ των οποίων το 1,1 δισ. θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό)

Παράλληλα, από τις παρεμβάσεις αυτές θα επέλθει μείωση στον πληθωρισμό κατ' ελάχιστο μισή μονάδα και έως μια μονάδα.

Εξειδικεύοντας τις εν λόγω παρεμβάσεις ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφεραν ότι αυτές έχουν ως εξής:

-Συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύριες και δευτερεύουσες) και για πρώτη φορά καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh. Το κόστος θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στους παραγωγούς ενέργειας.

-Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 και η οποία δεν έχει καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Αφορά στους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία και για οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτονται το 90% των νοικοκυριών, με την ελάχιστη επιστροφή να ανέρχεται σε 18 ευρώ και την ανώτατη σε 600 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί (μέσω ειδικής πλατφόρμας) στον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή. Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την α' κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Οπότε, το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

-Συνεχίζεται να επιδοτείται στην πηγή το πετρέλαιο κίνησης (diesel) για τον Μάιο και τον Ιούνιο με 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

-Από τον Ιούλιο και έως ένα έτος ενισχύεται οριζόντια ο λογαριασμός εκπτώσεων στο ρεύμα για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική. Ταυτόχρονα, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση η επιδότηση στη λιανική, προκειμένου οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Στόχος είναι, οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου.

Θα επιδοτηθούν σημαντικά τα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές για το σύνολο των κατοικιών τους, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις (μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες) και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του έτους. Ο προϋπολογισμός θα καταβάλει 800 εκατ. και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Κώστας Σκρέκας: Πώς διαμορφώνεται η επιδότηση στα νοικοκυριά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας συνέχισε με την εξειδίκευση των μέτρων και μίλησε για μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην αγορά ενέργειας:

-Συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

-Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης. Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ το μήνα. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση κυμαίνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 μεγαβατώρες το μήνα είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων με 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.

-Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση θα είναι 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης με στόχο την απορρόφηση του 100% της αύξησης.

-Για τα επαγγελματικά τιμολόγια η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία ενισχύονται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα το σύνολο της κατανάλωσης. Η συνολική μοναδιαία επιδότηση είναι 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Μάιο. Επιδοτείται το 80% της αύξησης για 1.250.000 επιχειρήσεις.

-Για το φυσικό αέριο συνεχίζεται και τον Μάιο η επιδότηση σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Προβλέπεται για τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

-Από τον Ιούλιο και μετά την 1η Ιουλίου νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και αποσυνδέονται από την οριακή τιμή συστήματος που επηρεάζεται από την τιμή του φυσικού αερίου. Επιδοτείται το σύνολο των υπερεσόδων και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,6 δις ευρώ. Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης θα φτάσει τα 3,2 δις ευρώ.

-Με την αποσύνδεση αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα λειτουργίας του νέου μηχανισμού.

-Με τα νέα μέτρα από την 1η Ιουλίου και μετά απορροφώνται για τους ευάλωτους καταναλωτές 500.000 νοικοκυριά το 100% της αύξησης. Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια απορροφάται το 85% της αύξησης. Σε 1.250.000 μικρομεσαίε επιχειρήσεις το 82% της αύξησης, στους αγρότες το 95%.

Πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις

Μια νέα πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει έως τα τέλη Μαΐου, καθώς οι πληρωμές θα γίνουν αρχές Ιουνίου. Η πλατφόρμα αυτή θα εμφανίζει στον πολίτη την Α κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης και δίπλα από την Α κατοικία θα έχει το ρολόι και θα ζητείται από τον πολίτη να επικαιροποιεί τα στοιχεία του.

Με βάση τα ρολόγια αυτά θα αντλήσει ο μηχανισμός από τους παρόχους τρία στοιχεία. Την ρήτρα αναπροσαρμογής, την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και την έκπτωση που έχει δώσει ο πάροχος. Η ρήτρα αναπροσαρμογής μείον την έκπτωση του κράτους, μείον την έκπτωση του παρόχου είναι το ποσό αποζημίωσης για κάθε μήνα. Αθροίζοντας τους έξι μήνες επί 60% αυτό είναι το ποσό επιστροφής.

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια δέσμη μέτρων που στόχο έχει να επανέλθει η κανονικότητα - μέχρι να ομαλοποιηθούν οι διεθνείς συνθήκες - στις τιμές ρεύματος που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα μέτρο που δεν είχε ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες είναι η αναδρομική επιστροφή των πρόσθετων επιβαρύνσεων από την αύξηση της τιμής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το όριο της επιστροφής είναι τα 600 ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ότι «επί της ουσίας καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα οι λογαριασμοί ρεύματος της χώρας μας να αποσυνδεθούν από τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου.

«Η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες μας. Με ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναδρομική επιστροφή

Πρώτον, η Πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Αναστολή της ρήτρας

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Με απλά λόγια, εξήγησε ο πρωθυπουργός, «και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και “κόβονται μαχαίρι” τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας».

«Μετατρέπουμε την εξοικονόμηση ενέργειας σε “ασπίδα” κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή”, που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

«Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Έτσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας», πρόσθεσε.

Πηγή: neakriti.gr