HΠΑ και Βρετανία βομβαρδίζουν την Υεμένη

9:38 π.μ. - Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024
09:01 π.μ. - Παρ, 12/38/2024
Image: HΠΑ και Βρετανία βομβαρδίζουν την Υεμένη

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των μαχητών κάνοντας λόγο για «αμυντική» επιχείρηση, που είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας

Προειδοποίησε μάλιστα πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο. ΑΟ Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι, χαρακτήρισε σήμερα «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο βομβάρδισαν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις τους σε εμπορικά και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η Ουάσιγκτον υποστήριζε εδώ και μήνες ότι προσπαθεί να αποφύγει μια επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από πολεμικά πλοία και υποβρύχια του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται πύραυλοι, drones, καθώς και ραντάρ.

Δεν ήταν σαφές αν τα συμμαχικά πλήγματα θα απέτρεπαν τους Χούθι από τη συνέχιση των επιθέσεών τους, οι οποίες έχουν αναγκάσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου να ανακατευθύνουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργώντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος που γίνεται αισθητό σε όλο τον κόσμο μέσω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και άλλων εισαγόμενων αγαθών.

Οι Χούθι υποδέχθηκαν την προοπτική πολέμου με τις ΗΠΑ χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό. Πριν την υπό αμερικανική ηγεσία επίθεση ο ηγέτης της πολιτοφυλακής απείλησε να απαντήσει με σφοδρή απάντηση. «Εμείς, ο λαός της Υεμένης, δεν ανήκουμε σε εκείνους που φοβούνται την Αμερική… Νιώθουμε άνετα με μια άμεση αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς» είπε.

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι, χαρακτήρισε σήμερα «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα προσθέτοντας ότι μια δήλωση απάντηση θα εκδοθεί σύντομα.

Σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, προειδοποίησε πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Το Ιράν καταδίκασε την επίθεση καταγγέλλοντας παραβίαση της κυριαρχίας της Υεμένης και των διεθνών νόμων και κανόνων, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. “Αυτές οι αυθαίρετες επιθέσεις δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να προκαλέσουν αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή”, δήλωσε ο Νασέρ Κανάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. “Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει υπεύθυνα σε αυτές τις επιθέσεις”.

Η Ρωσία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή για να συζητήσει τις επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Υεμένη, σύμφωνα με διπλωμάτη της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής και θα είναι κλειστές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

thepressproject.gr