Ηράκλειο: «Μπλόκο» στον Χατζηδάκη για το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

9:55 π.μ. - Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020
09:06 π.μ. - Τετ, 10/55/2020
Image: Ηράκλειο: «Μπλόκο» στον Χατζηδάκη για το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης βρέθηκαν πολίτες και μέλη της ομάδας «ΦυσητΗΡες», οι οποίοι διαμαρτύρονται για το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ζητώντας από τον υπουργού Περιβάλλοντος την απόσυρσή του

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΑΔΚ όπου πραγματοποιείται κλειστή σύσκεψη για το θέμα της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι), παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη και φορέων της Κρήτης ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και ένα ειδικό διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία της νήσου.

Οι πολίτες με πανό και συνθήματα ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, το οποίο περιλαμβάνει το νέο σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών και την (μη) προστασία των περιοχών Natura.

hxonews

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία μοίρασαν φυλλάδια τονίζοντας ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά, με διαδικασίες τηλεδιάσκεψης και μία μέρα μετά τον τερματισμό του εγκλεισμού λόγω COVID-19.

hxonews

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο.

hxonews

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Ισχυρή πάντως είναι και η αστυνομική παρουσία έξω από το κτίριο της ΑΔΚ.

hxonews

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Σημειώνεται ότι στις 12 περίπου το μεσημέρι αναμένεται να υπογραφή και η σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής- Κρήτης.

Αναλυτικά στο «μανιφέστο» της ομάδας «ΦυσητΗΡες» αναφέρονται τα εξής:

«Στις 5 Μάη 2020 ψηφίστηκε νέος νόμος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών Ελλάδος, ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά, με διαδικασίες τηλεδιάσκεψης και μία μέρα μετά τον τερματισμό του εγκλεισμού λόγω COVID-19, αντικειμενικά αφαιρώντας το δικαίωμα παρέμβασης των ενδιαφερομένων φορέων.

Επιπλέον:

Κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης παρουσιάστηκαν αρχικά 66 άρθρα του πολυνομοσχεδίου προς συζήτηση. Ωστόσο, η τελική έκδοση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή είχε 130 άρθρα (!), 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας πριν να γίνουν νόμος. Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας. Ήδη ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας του νόμου επιβάλλει την κατάργησή του.

Εκτός όμως από αυτό:

Μπαίνοντας στην ουσία των διατάξεων του νόμου, οι διαπιστώσεις είναι αποκαρδιωτικές: Σύμφωνα με 8 πανεπιστήμια και επιστημονικούς οργανισμούς, 36 επιστημονικούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 186 συλλογικότητες και περιβαλλοντικά κινήματα, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, ο νόμος αλλάζει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία: το σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την προστασία των περιοχών Natura, τη διαχείριση αποβλήτων, τις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, κ.ά.

Με λίγα λόγια:

Με τη χώρα σε καραντίνα η Βουλή αποφασίζει να καταργήσει τις περιοχές όπου η άγρια φύση προστατεύεται . Και ενώ εδώ και 3 μήνες λόγω κορωνοϊου, οι επιστήμονες του ΟΗΕ τονίζουν ότι «η φύση μας στέλνει μήνυμα», το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί βιαστικά και κάτω από το τραπέζι μεθόδους που ουσιαστικά διευκολύνουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε!

Ζούμε στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής, της απερήμωσης, της υποβάθμισης των υδάτινων πόρων κι ενός μακροσκελούς καταλόγου από κινδύνους για τη φύση και την υγεία του ανθρώπου. Σήμερα που είναι παγκόσμια συνείδηση η καταστροφική επίδραση των υδρογονανθράκων στην ποιότητα της ζωής μας, δεν μπορεί παρά να μας σοκάρει η χάραξη μιας παράλογης πολιτικής που εντείνει τη μεταβολή της ατμόσφαιρας του πλανήτη, με μόνο σκοπό το κέρδος των λίγων.

Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τη φύση που μας τρέφει. Να απαντήσουμε στο πού θέλουμε να ζούμε, να ταξιδεύουμε, να εργαζόμαστε, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Να απαντήσουμε στο τί είναι για εμάς η φύση: αξία ζωής ή καταναλωτικό αγαθό με τιμή και αξία-υπεραξία; Η δική μας θέση είναι καθαρή και ο λόγος μας το επόμενο διάστημα θα ακουστεί δυνατά. Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου για τον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος της 5ης ΜΑΪΟΥ 2020.

Αν δεν ακουστούν τα αιτήματα πάνω από 85000 κατοίκων και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας της Ελλάδας, Θα αντισταθούμε.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους κατοίκους της Τήνου, της Ιεράπετρας και σε όσους έχουν ψυχή και αντιστέκονται για τα αυτονόητα. Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου για να ανατρέψουμε την πρωτοφανή αυτή κατάσταση και να διεκδικήσουμε το μέλλον που όλοι ξέρουμε ότι δικαιούμαστε».

efsyn.gr