Η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου για το πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου

11:54 π.μ. - Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019
11:08 π.μ. - Παρ, 02/54/2019
Image: Η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου για το πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου

Έκπληξη και απογοήτευση για το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τις προοπτικές ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗ 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ 
 
Εκφράζω τη δυσάρεστη έκπληξη και τη μεγάλη απογοήτευση μου για το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τις προοπτικές ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης.
 
Όπως είναι γνωστό, ο νομός Λασιθίου διαθέτει σημαντικούς φυσικούς πόρους καθώς και πλούσια πολιτιστικά αποθέματα και χάρη κυρίως στο ικανό ανθρώπινο δυναμικό του τις τελευταίες δεκαετίες σημείωσε πολύ σημαντικές προόδους και πρωτοποριακά επιτεύγματα τόσο στον αγροδιατροφικό και στον τουριστικό τομέα,  όσο και σε άλλους τομείς της ανάπτυξης .
 
Η επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας αντί να προτείνει την αναβάθμιση των υφιστάμενων και την ίδρυση νέων μονάδων του ΤΕΙ Κρήτης στο Νομό Λασιθίου, ώστε να στηριχθεί αποτελεσματικότερα η αναπτυξιακή του δυναμική και να δημιουργηθεί ένα πιο ολοκληρωμένο και ισχυρό ακαδημαϊκό οικοσύστημα στον τόπο μας, αντί αυτού στην ουσία προτείνει την απομάκρυνση ή τη συρρίκνωση των υφιστάμενων μονάδων στο νομό μας και κάνει αόριστες και ανεπεξέργαστες προτάσεις όπως για μελλοντική Μουσική Σχολή ή Σχολή Καλών Τεχνών και για Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
 
Επισημαίνουμε ότι, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη τα αστικά κέντρα του Νομού μας διαθέτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ευδόκιμη λειτουργία δομών (Σχολών και Τμημάτων) Πανεπιστημιακού επιπέδου.
 
Επισημαίνουμε ότι  ο Νομός Λασιθίου είναι ο μόνος Νομός της Κρήτης που φθίνει δημογραφικά ενώ οι άλλοι τρεις αναπτύσσονται και μία βασική αιτία είναι η έλλειψη στήριξης των παραγωγικών του δραστηριοτήτων και γενικότερα της ανάπτυξης του από την τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κρήτης.
 
Επισημαίνουμε ότι ο εκπαιδευτικός υδροκεφαλισμός του κεντρικού τομέα του νησιού μας που ξεκίνησε  με εμφανή τοπικιστικά κριτήρια, σε άλλες εποχές, προωθείται και σήμερα με την πρόταση της επιτροπής.
 
Είναι καιρός να ανακοπεί η πορεία αυτή και στη θέση της να υπάρξει επιτέλους ένα ορθολογικό και ισόρροπο Εκπαιδευτικό - Ερευνητικό (οικο)σύστημα στην  Κρήτη βασισμένο σε αντικειμενικά ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια και στις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές της ψηφιακής εποχής,  που σε πλήθος ζωτικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και διευκολύνουν αφάνταστα την επικοινωνία και τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. 
 
Εκτιμούμε το έργο και τα επιτεύγματα του ΤΕΙ Κρήτης που το φέρνουν στην πρωτοπορία των ΤΕΙ στη χώρα μας αλλά θα ήταν βαρύ λάθος αντί η επάξια αναβάθμιση του να συμβάλλει στην διόρθωση των λαθών άλλων εποχών και στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της δίκαιης ανάπτυξης του νησιού μας να επιτείνει το μαρασμό και τη περιθωριοποίηση του Νομού μας. 
 
Με βάση τα παραπάνω στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει, θα διατυπώσουμε τις ειδικότερες θέσεις και τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του ΤΕΙ Κρήτης τόσο γενικότερα όσο και ειδικά για τα αφορώντα το Νομό Λασιθίου.