Η απεργία ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ «παραλύει» το Δημόσιο - Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

9:25 π.μ. - Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019
09:09 π.μ. - Τρί, 24/25/2019
Image: Η απεργία ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ «παραλύει» το Δημόσιο - Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

Στους δρόμους σήμερα, κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου

«Πυρετός» απεργιακών κινητοποιήσεων από την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ σήμερα στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως πλήττει τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν απεργία, διεκδικώντας καλύτερο «αύριο» γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.
 
Μπορεί βέβαια η ΓΣΕΕ και ένα μεγάλο μέρος Εργατικών Κέντρων της χώρας - μεταξύ των οποίων και αυτά της Κρήτης - να έχουν προκηρύξει απεργία για τις 2 Οκτωβρίου, αλλά φαίνεται πως οι συνδικαλιστικοί φορείς που θα απεργήσουν σήμερα αποτελούν και την πλειοψηφία στη χώρα!
 
Έτσι, χωρίς τη ΓΣΕΕ, σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα σήμερα, με τα σωματεία εργαζομένων να προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, 24ωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του «αντεργατικού» αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Παράλληλα, σημειώνει ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και την ψήφισή του, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση.
 
Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο
 
Το ΠΑΜΕ καλεί τον κόσμο σήμερα να συγκεντρωθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.
 
«Όλο αυτό το διάστημα διαμορφώνεται και κορυφώνεται μια πολύμορφη δραστηριότητα εκατοντάδων σωματείων και οργανώσεων για την απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου (σ.σ. σήμερα) ενάντια στην επιδίωξη κυβέρνησης και εργοδοσίας για το τσάκισμα της λειτουργίας των σωματείων, της απεργίας και των Συλλογικών Συμβάσεων».
 
Παρακάτω αναφέρει ότι μέσα στους εκατοντάδες μαζικούς φορείς που έχουν πάρει απόφαση για απεργία σήμερα Τρίτη είναι: η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η ΟΛΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας και Λάρισας, συνολικά 20 Εργατικά Κέντρα και 10 Ομοσπονδίες μέχρι στιγμής, καθώς επίσης και μεγάλα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως η ΠΕΤ-ΟΤΕ κ.ά. Ακόμα και το διορισμένο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καλεί τα σωματεία-μέλη της να πάρουν αποφάσεις για απεργία σήμερα.
 
«Την ίδια στιγμή, εκτυλίσσεται ένα πανελλαδικό σχέδιο υπονόμευσης της απεργίας που εκπορεύεται από την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, με εκτελεστικά όργανα σε τοπικό επίπεδο τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων στην Κρήτη. Μια δράκα ξετσίπωτων συνδικαλιστών, φερέφωνων της κυβέρνησης, κάνουν ό,τι μπορούν για να ανακόψουν το απεργιακό μέτωπο, μπερδεύοντας τους εργαζόμενους με άλλες ημερομηνίες.
 
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα γι’ αυτή τους τη στάση και να αναρωτηθούν: ποιον εξυπηρετεί η υπονόμευση της απεργίας αυτής, που αντιπαλεύει τις στοχεύσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να βάλουν χέρι στα σωματεία, την απεργία και τις Συλλογικές Συμβάσεις;», καταλήγει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.
 
Οι εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου
 
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί η ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, στη σκιά του στεγαστικού προβλήματος των εκπαιδευτικών που εκπροσωπούν και το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ρέθυμνο είναι οικονομικά ασφυκτική και χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση στο πρόβλημα.
 
Στις επάλξεις του αγώνα επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στο Ρέθυμνο, στη σκιά του στεγαστικού προβλήματος εκπαιδευτικών και φοιτητών. Καταδικάζουν το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αφήνοντας υπόνοιες για τον έλεγχο του υπουργού Εργασίας στα συνδικάτα, αλλά και για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
 
Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε κινητοποιήσεις χωριστά από τη ΓΣΕΕ στο Δημαρχείο Ρεθύμνου σήμερα Τρίτη το πρωί, σύμφωνα με το neakriti.gr, ενώ ζητούν και από τους υπόλοιπους Δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Δήμων Ανωγείων και Αμαρίου και να μεριμνήσουν για δομές φιλοξενίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που έρχονται εκτός Κρήτης να υπηρετήσουν στο νησί και παραμένουν άστεγοι λόγω ακρίβειας.
 
Απεργούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία
 
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια. Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
 
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία ανακοίνωσε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται
 
«Από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τις διαθέσεις της για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Με αποφάσεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ξήλωσε μια σειρά ρυθμίσεων που είχαν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση της Αριστεράς για την προστασία και την αξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Με το νέο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη, καθίσταται οφθαλμοφανές πως το σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η κατάργηση όλου του κανονιστικού πλαισίου που ρυθμίζει την αγορά εργασίας, αφού μετατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις σε διακοσμητικό στοιχείο. Η απάντηση του κόσμου της εργασίας θα είναι αποφασιστική.
 
Καλούμε όλες και όλους στην κινητοποίηση των συνδικάτων, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου (σ.σ. σήμερα), να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στα σχέδια της κυβέρνησης τού κ. Μητσοτάκη και του ΣΕΒ».
 
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
 
Σε κινητοποιήσεις προχωρά και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Η ΠΝΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για σήμερα Τρίτη, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί αύριο Τετάρτη.
 
(φωτογραφία αρχείου)