Η επίσκεψη σε ψύχιατρο αποτελεί μέχρι και σήμερα ταμπού;

6:07 π.μ. - Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017
06:10 π.μ. - Τετ, 18/07/2017
Image: Η επίσκεψη σε ψύχιατρο αποτελεί μέχρι και σήμερα ταμπού;

Καλεσμένος στο στούντιο του Ηχώ fm 99,8 και την εκπομπή Ηχοχρώματα με την Ζέτα Ψυλλινάκη, ήταν ο Ψυχίατρος Χάρης Χατζηβέης

 Αρχικά ο κ. Χατζηβέης μας μίλησε για το στίγμα που κουβαλάει το επάγγελμα του και πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο ψυχίατρος είναι για τους τρελούς. Κατά την γνώμη των ψυχιάτρων αυτό τον γεγονός είναι στιγματιστικό για τους ασθενείς.
Αρχικά αναρωτηθήκαμε ,τι μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τον όρο ψυχικά ασθενής ; Οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντήσουν πως πρόκειται για ένα άτομο περίεργο , αλλόκοτο , τρελό , ψυχοπαθή . Όλα αυτά είναι στερεότυπα και αυτά τα στερεότυπα οδηγούν σε προκαταλήψεις  που δημιουργούνται εξαιτίας του φόβου , της άγνοιας , της παραπληροφόρησης με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε διακρίσεις . Οι ψυχικά ασθενείς νιώθουν ντροπή για το πρόβλημα τους γιατί γνωρίζουν πως δεν γίνονται κοινωνικά αποδεκτοί και μ αυτό τον τρόπο καταλήγουν στο περιθώριο. .
Οι άνθρωποι γενικότερα φοβούνται ότι δεν γνωρίζουν και βγάζουν λανθασμένα συμπεράσματα για τα άτομα που νοσούν ψυχικά γι αυτό τον λόγο πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση. Αν η ασθένεια ήταν σωματική , ο φόβος και η ντροπή για τους ψυχικά άρρωστους δεν θα ήταν στον ίδιο βαθμό αλλά επί τις ουσίας αφορά το ίδιο πράγμα. Έτσι όπως φροντίζουμε να θεραπεύσουμε με την κατάλληλη αγωγή – θεραπεία το σώμα μας , με τον ίδιο τρόπο πρέπει να φροντίζουμε και τα ψυχικά νοσήματα. Το σημαντικό είναι πως κάποιες ασθένειες δεν είναι χρόνιες και δυσεπίλυτες μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκεί να συμβουλευτούν τους κατάλληλους ανθρώπους – ψυχίατρους .
Ακόμα αναλύσαμε τα αίτια των ψυχικών ασθενειών που χωρίζονται σε :
Βιολογικά αίτια δηλαδή αυτά που έχουν να κάνουν με την κληρονομικότητα , τα γονίδια και εκφράζονται μέσω κάποιων ουσιών στον εγκέφαλο που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.  
Κοινωνικά αίτια όπου αυτά σχετίζονται με δυσλειτουργίες που συναντάμε μέσα σ ένα οικογενειακό περιβάλλον, παραμέληση φροντίδας ανηλίκων, διαζύγιο , ψυχοπιεστικές καταστάσεις , πίεση στο εργασιακό περιβάλλον κ.α . Στην καθημερινότητα μας συναντάμε τέτοια γεγονότα που μας επηρεάζουν και μας ασκούν ψυχοπιέσεις. Όταν λοιπόν αυτές οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις συνδιαστούν με ένα κατάλληλο βιολογικό υπόβαθρο μπορεί να εκδηλώσουν τέτοιες ασθένειες. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και ο ψυχολογικός παράγοντας που είναι μοναδικός σε κάθε άνθρωπο. Οι πρώιμες εμπειρίες δηλαδή τα γεγονότα που έχουμε βιώσει ασυνείδητα στην παιδική μας ηλικία , ψυχοτραυματικά γεγονότα , απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου κ.α.
Απ όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως όλες αυτές οι καταστάσεις υπάρχουν στη ζωή μας και δεν είναι κάτι το αφύσικο. Όταν λοιπόν στιγματίζουμε ένα άτομο και του βάζουμε ταμπέλα πρέπει να σκεφτούμε το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στον οποιοδήποτε ακόμα και σ εμάς τους ίδιους. Ακόμα αναφερθήκαμε στις ασθένειες και πότε κάποιος πρέπει να επισκεφτεί έναν ψυχίατρο. Ο κ. Χατζηβέης μας ενημέρωσε πως στις μέρες μας οι πιο συχνές παθήσεις που παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια είναι οι αγχώδεις διαταραχές καθώς και η κατάθλιψη .
Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν μια γκάμα παθήσεων όπως γενικευμένη αγχώδη διαταραχή , αγοραφοβία , κρίση πανικού κ.α. Οι ασθένειες αυτές φανερώνουν κατά ένα ποσοστό την εικόνα της εποχής που διανύουμε και αφορούν βάση στατιστικών στοιχείων έναν στους πέντε ανθρώπους. Αντίστοιχα ποσοστά συναντάμε και στις γυναίκες με ένα 20 με 25% να πάσχει από κατάθλιψη. Οι παθήσεις αυτές βέβαια δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως χρόνιες . Με την σωστή θεραπεία και την εντατική παρακολούθηση αντιμετωπίζονται και σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα .Τέλος έγινε αναφορά στις θεραπείες αυτών των ασθενειών αλλά και για το αν οι ψυχικά ασθενείς είναι επικίνδυνοι ..
 
 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Χατζηβέη: