Η Κρήτη «Μέκκα» της ενέργειας - Το κέρδος για το νησί

10:34 π.μ. - Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018
10:08 π.μ. - Πέμ, 02/34/2018
Image: Η Κρήτη «Μέκκα» της ενέργειας - Το κέρδος για το νησί

Ενεργειακή θωράκιση για τις επόμενες δεκαετίες και ενεργειακή-γεωστρατηγική αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

Ενεργειακή "θωράκιση" για τις επόμενες δεκαετίες και ενεργειακή-γεωστρατηγική αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου έρχεται να προσφέρει στην Κρήτη η μεγάλη διακρατική ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnector, που θα ενώσει την Ευρώπη με το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή!
 
Η γιγάντια διασύνδεση, μήκους 1.500 χλμ. και ισχύος 2.000 μεγαβάτ, όπως αποκαλύφθηκε σε χθεσινή σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν στο Ηράκλειο η Περιφέρεια Κρήτης και ο φορέας υλοποίησης του Euroasia Interconnector, θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2020 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022. Το πρότζεκτ, που πλέον κρίνεται απολύτως ώριμο από περιβαλλοντικής και οικονομικής πλευράς, έρχεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην ευρύτερη ενεργειακή-γεωστρατηγική σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου. Ουσιαστικά μιλάμε για έναν διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Αττική, με το νησί μας να βγαίνει, όπως τονίστηκε στη χθεσινή ημερίδα, διπλά ωφελημένο.
 
Και αυτό γιατί, όχι απλά η Κρήτη κατέχει κομβικό ρόλο στο διακρατικό ενεργειακό σχέδιο- "μαμούθ", αλλά επειδή, όπως όλα δείχνουν, μέσω της διασύνδεσης Ισραήλ-Ελλάδας, και όχι ως ανεξάρτητο έργο που θα είχε άλλες δυσκολίες και εμπόδια υλοποίησης, θα πάρει "σάρκα και οστά" και η λεγόμενη "μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση" της Κρήτης, μέσω καλωδίου που θα ποντιστεί μεταξύ Κορακιάς και Αττικής, σε ένα συνολικό μήκος 310 χλμ.
 
Το πέρασμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης από τη Μεγαλόνησο δε σημαίνει μονάχα ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης, που πλέον, ούσα διασυνδεμένη στο ηλεκτρικό σύστημα, δε θα έχει ποτέ κίνδυνο έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος ή μπλακ-άουτ... Σημαίνει ότι ανοίγουν και άλλες προοπτικές επενδύσεων σε ΑΠΕ στην Κρήτη, που θα καταστεί χάρη στη διασύνδεση και εν δυνάμει "εξαγωγέας" ενέργειας, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτές θα πληρούν περιβαλλοντικές προδιαγραφές και δε θα εγείρουν ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις.
 
Στα θετικά το γεγονός ότι ο όλος αυτός σχεδιασμός, που ενσωματώνει το μεγάλο υποθαλάσσιο καλώδιο της Κρήτης με το καλώδιο του Euroasia Interconnector, δεν αντιβαίνει ή επηρεάζει σε τίποτε απολύτως το σχεδιασμό για το μικρό καλώδιο της Κρήτης. Ίσα-ίσα, όπως ξεκαθαρίστηκε εκ νέου χθες, η μικρή διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά-Πελοπόννησος), που αποτελεί μια πρώτη, πιο πρόχειρη λύση, προχωρά κανονικά, και μάλιστα εντός του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης!
 
 
Το "θολό" σημείο
 
Μοναδικό "θολό" σημείο αποτελούν κάποιες παράμετροι στο σημερινό σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ γύρω από το μεγάλο καλώδιο, που απλώνουν σκιές αμφιβολίας σε σχέση με το πάγιο αίτημα του Δήμου Μαλεβιζίου για την απομάκρυνση του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων. Χθες δόθηκαν κάποιες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, όπως π.χ. το ότι ο σταθμός μετατροπής του ρεύματος που χωροθετείται στη Δαμάστα δε θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις-οχλήσεις, ούτε οπτική επαφή με τον οικισμό. Ωστόσο οι επιφυλάξεις και οι επιμέρους ενστάσεις παραμένουν και θα πρέπει να αποτελέσουν πεδίο σοβαρής συζήτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Το παραπάνω είναι σε γενικές γραμμές το περίγραμμα γύρω από την εμπλοκή της Κρήτης στο κολοσσιαίο πρότζεκτ Euroasia Interconnector, όπως αναλύθηκε διεξοδικά κατά τη χθεσινή πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς".
 
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και Αττικής.
 
Στην ημερίδα παρευρέθηκε και μίλησε ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ για το έργο μίλησε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Δημοσθένης Βοϊβόντας.
 
«Το έργο, χωρίς αμφιβολία, συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ανάπτυξη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κρήτη στις ενεργειακές εξελίξεις της Νοτιανατολικής Ευρώπης», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης, που σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει και η μικρή και η μεγάλη διασύνδεση. Πιστεύουμε ότι μέσω της EuroAsia και της διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης θα εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια στο νησί μας. Και αυτή η ασφάλεια θα δώσει ανάπτυξη στο νησί μας».
 
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής, επισήμανε ότι «η ενεργειακή διασύνδεση ήταν διακαής πόθος όλων μας, καθώς μας βγάζει από την περιπέτεια του ενεργειακού εφοδιασμού μας. Η Κρήτη μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ανάπτυξή της. Μπαίνουμε επίσημα στο χάρτη των ενεργειακών δικτύων. Το έργο είναι ώριμο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».
 
Ο κ. Δημοσθένης Βοϊβόντας σημείωσε ότι «το έργο έχει μεγάλα οφέλη για την Κρήτη, άλλα και για ολόκληρη τη χώρα. Θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άρα θα υπάρξει ελάφρυνση και στους λογαριασμούς μας. Θα εξασφαλιστεί ο ασφαλής εφοδιασμός για το νησί. Η διαδικασία αδειοδότησης του έργου ξεκίνησε πριν έξι μήνες. Η κατασκευή του υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει το 2019 ή το 2020, με σκοπό να τελειώσει μέσα σε δύο χρόνια».
 
 
Το κέρδος για την Κρήτη
 
Την αναλυτική παρουσίαση και την τεχνική περιγραφή του πραγματοποίησε ο διευθυντής του έργου Γιώργος Κίλλας, ενώ την περιβαλλοντική του διάσταση ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της ENVECO Α.Ε. Σπύρος Παπαγρηγορίου.
 
Όπως ανέφεραν, εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο σκέλος των μελετών, οι οποίες θα προσδιορίσουν τις τεχνικές προδιαγραφές του μεγάλου έργου που έχει πολλαπλά οφέλη:
 
- Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου ενεργειακά απομονωμένου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και αυτής της Κρήτης και του Ισραήλ.
 
- Δημιουργεί ένα διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη, Ελλάδα (Ευρώπη), μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί με ασφάλεια να εφοδιάζεται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ.
 
- Συνεισφέρει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών χωρών και του συστήματος της Ε.Ε., συνολικά, με την ενσωμάτωση απομονωμένων μικρών συστημάτων Κύπρου και Κρήτης με το ισραηλινό και ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο.
 
- Υποβοηθά σημαντικά την ανάπτυξη Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας.
 
Το έργο περιλαμβάνει τρεις διασυνδέσεις:
 
1. Ισραήλ-Κύπρος, μήκους 329 χλμ.,
 
2. Κύπρος-Κρήτη, μήκους 879 χλμ. και
 
3. Κρήτη-Αττική, μήκους 310 χλμ.
 
 
Πηγή: neakriti.gr