Η Κρήτη στο κέντρο της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ

12:21 π.μ. - Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016
12:06 π.μ. - Πέμ, 16/21/2016
Image: Η Κρήτη στο κέντρο της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ

Η γεωστρατηγική σημασία της Μεγαλονήσου επιτρέπει στην Αθήνα να αναλάβει το ρόλο που μπορεί

Στη στρατηγική θέση της Κρήτης στηρίζεται η κυβέρνηση, για να ενισχύσει την παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, όπως προκύπτει από την Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που έγινε στις Βρυξέλλες.   

Στη σύνοδο εξετάστηκε η συνεργασία ΝΑΤΟ – Ε.Ε. στη Μεσόγειο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδειξε ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρόλο που μπορεί, στηριζόμενη στη ναυτική Βάση της Σούδας και στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, στην Κρήτη. Έτσι η Αθήνα πρότεινε να υποστηρίξει την εκπαίδευση της Ακτοφυλακής ή και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, αποστολές για τις οποίες προσφέρεται η Κρήτη.  

Καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν στο Αιγαίο το πλοίο υποστήριξης  USS Grapple, αναμένεται τόσο να συνεχιστεί η υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης όσο και να διευρυνθεί η νατοϊκή παρουσία στη Μεσόγειο. Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 28 και 29 Ιουνίου, καθώς και της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα ακολουθήσει στις 8 και 9 Ιουλίου, προέκυψε ότι οι άξονες στους οποίους θα στηριχτεί η συνεργασία Ευρωπαϊκής  Ένωσης - ΝΑΤΟ θα είναι  η κατάσταση Λιβύη και ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), κάτι που «καίει» τους Αμερικανούς.

Στη σύνοδο εκτιμήθηκε ως επιτυχές (για τη διαμόρφωση θαλάσσιας στρατηγικής σημασίας στη Μεσόγειο) το πείραμα της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την διαχείριση των προσφυγικών ροών. Η Άγκυρα  πρότεινε να τερματιστεί η συνεργασία, μετά τη Σύνοδο της Βαρσοβίας, αλλά φαίνεται ότι η τάση στους κόλπους της Συμμαχίας δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση.   Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γ.Γ.του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτεμπεργκ, δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Αιγαίο «έχει βοηθήσει να υπάρξει διαφορά και συνεχίζει να είναι αποτελεσματική». Μολονότι δεν εισακούστηκε η πρόταση της Τουρκίας για διακοπή της επιχείρησης, πάντως, αξίζει να σημειωθεί  ότι, υπάρχει η πεποίθηση πως η Άγκυρα χρησιμοποιεί την επιχείρηση αυτή για να αποκομίσει  οφέλη από αλλού.

Στο ζήτημα της Λιβύης, ο κ. Στόλτεμπεργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να τροποποιήσει την επιχείρηση Active Endeavour στη Μεσόγειο ώστε να μετατραπεί σε μία ευρύτερη θαλάσσια επιχείρηση ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό το ΝΑΤΟ μπορεί να συνεργαστεί με την Ε.Ε. και την επιχείρηση Sophia. Στη συνεργασία Ε.Ε. -ΝΑΤΟ πολλά απομένει να διευκρινιστούν, ενώ υπάρχουν και εμπόδια όπως η διαμάχη Τουρκίας Κύπρου. Για το Ιράκ συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση των AWACS,  καθώς και να ενισχυθεί η υποστήριξη της εκπαίδευσης και η παροχή τεχνογνωσίας στις δυνάμεις της χώρας, όχι μέσω Ιορδανίας, αλλά απευθείας σε ιρακινό έδαφος.