Η ΝΟΔΕ Λασιθίου για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών του νομού

10:01 π.μ. - Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
10:12 π.μ. - Παρ, 09/01/2016
Image: Η ΝΟΔΕ Λασιθίου για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών του νομού

Ο βουλευτής Λασιθίου και τέως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκης Ιωάννης, κατέθεσε προ ημερών ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει ξανά και φέτος στο Νομό Λασιθίου και αφορά  σημαντική μείωση στην ελαιοκομική παραγωγή, από ζημίες που προκλήθηκαν στην εξέλιξη της καρποφορίας των ελαιοδέντρων από τις καιρικές συνθήκες.
 
Ο κ. Υπουργός στην απάντηση του, χρησιμοποιώντας μια σειρά από «αίολα» επιστημονικά αλλά κυρίως γραφειοκρατικά επιχειρήματα, στην ουσία παραδέχεται ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, παρά μόνο από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ και αυτό υπό αυστηρές και πολλές προϋποθέσεις. Πρακτικά απέκλεισε την δυνατότητα αποζημίωσης τους. Επισημαίνεται δε ότι οι παραγωγοί που ζήτησαν να αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ για το ίδιο πρόβλημα το 2013, δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί.
 
Θα θέλαμε να επισημάνουμε στον κ. Υπουργό, σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζει, τα παρακάτω:
 
-Οι ζημίες που έχουν προκληθεί οφείλονται αναντίρρητα σε ασυνήθεις καιρικές συνθήκες τις οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν ούτε και να αποτρέψουν οι ελαιοπαραγωγοί.
 
-Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών πολλών  περιοχών του Νομού θα είναι φέτος μηδενικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία, δεδομένης  της άριστης ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.
 
-Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που υποβλήθηκε στις υπηρεσίες της Ε.Ε στις 17 Ιουλίου 2014, κυβέρνηση Σαμαρά, στα πλαίσια του μέτρου 17 «Διαχείριση κινδύνων» και στα υπομέτρα 17.1, 17.2 και 17.3, δίνονταν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η δυνατότητα χρηματοδοτικής ενίσχυσης της ασφάλισης των καλλιεργειών από θεομηνίες, καιρικές συνθήκες και κλιματικές αλλαγές. Εκτός από την απευθείας χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, επιτυγχάνατο κατ’ελάχιστο, η αυτόματη   εφαρμογή του μέτρου χωρίς έγκριση ΠΣΕΑ, προκειμένου να καταβληθούν οι ενισχύσεις.
 
Αντί λοιπόν να κρύβεται πίσω από τις λέξεις ο κ. Υπουργός, ας απαντήσει ξεκάθαρα σε δύο πολύ απλά ερωτήματα, στους θιγόμενους Λασιθιώτες ελαιοπαραγωγούς:
 
Γιατί απαλείψατε από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στην φάση επαναυποβολής του τον Οκτώβριο του 2015, δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το μέτρο 17 που έδινε την δυνατότητα χρηματοδοτικής ενίσχυσης της ασφάλισης των καλλιεργειών και μάλιστα χωρίς την έγκριση ΠΣΕΑ;
Τί προτίθεται να κάνει το Υπουργείο προκειμένου να ενισχυθούν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Λασιθίου, έναντι της απώλειας εισοδήματος που θα τους προκαλέσει η ζημιά στα ελαιόδεντρα;
Υπάρχουν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις κ. Υπουργέ ή θα περιοριστούμε πάλι στη θεωρία και τα ευχολόγια;