Η παράνομη ταφή που δίχασε την τοπική κοινότητα Καλαμαύκας

11:36 π.μ. - Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
11:10 π.μ. - Τετ, 23/36/2019
Image: Η παράνομη ταφή που δίχασε την τοπική κοινότητα Καλαμαύκας

Οι τοποθετήσεις των αρμοδίων για το θέμα, στον Ηχώ 99,8

Αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στην τοπική κοινωνία της Καλαμαύκας μετά από ταφή σε κοιμητήριο του χωριού το οποίο είναι κλειστό από το 2000, με απόφαση της τότε τοπικής κοινότητας και του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας. Ο πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Κρασσάς Kωνσταντίνος μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι το παλιό νεκροταφείο βρίσκεται στη μέση του χωριού και λόγω πολλών προβλημάτων που υπήρχαν εκεί αποφασίστηκε πριν μερικά χρόνια η δημιουργία ενός νέου. Ωστόσο στο παλιό, υπάρχουν οικογενειακοί τάφοι οι οποίοι δεν έχουν μεταφερθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν η οικογένεια ήθελε να θάψει το συγγενικό της πρόσωπο στον οικογενειακό τάφο που βρίσκεται στο παλιό κοιμητήριο, κάτι που είναι απολύτως σεβαστό. Το θέμα όμως που προκύπτει είναι ότι η ταφή έγινε παράνομα με υπογραφή Δημάρχου, σε ένα κοιμητήριο που είναι κλειστό και όλο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και το χωριό είναι διχασμένο. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει γενική συνέλευση στο χωριό και το θέμα θα φέρει η τοπική κοινότητα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε.  
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Κρασσά:


 
Για το ίδιο θέμα το μέλος της Τ.Κ. κα Ειρήνη Ψυλλινάκη πρώην πρόεδρος περιέγραψε επιγραμματικά τις ενέργειες που είχαν  γίνει στο παρελθόν σχετικά με τα κοιμητήρια αλλά και τι ισχύει σήμερα. Είπε ότι για την όλη αναστάτωση δεν φταίει η οικογένεια του θανόντος, μια οικογένεια που έχει δοκιμαστεί και επιθυμεί όλα τα μέλη να θαφτούν στον οικογενειακό τάφο  και η επιθυμία αυτή είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα ωστόσο υπάρχουν αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες καταργήθηκε το παλιό για λόγους δημόσιας υγείας και κατασκευάστηκε νέο. Κατανοούν το αίτημα και τη συναισθηματική φόρτιση της οικογένειας ωστόσο όμως από τη στιγμή που ζητήθηκε από τον δήμο να γίνει ταφή στο παλαιό θα μπορούσε να γίνει μια άλλη διαχείριση του όλου θέματος, ώστε να αποφευχθούν όλα τα προβλήματα και η αναστάτωση που προκλήθηκαν, τόνισε.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Ψυλλινάκη:


 
Επιπλέον, τοποθετήθηκε ο κ. Αργύρης Πανταζής επικεφαλής της παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» και ο οποίος ανέδειξε το θέμα μετά από καταγγελίες που είχε από κατοίκους. Τόνισε πως ο δήμαρχος, και κάθε δήμαρχος, δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη του αποφάσεις της τοπικής κοινότητας και του δημοτικού συμβουλίου. Πρόσθεσε πως η πρόταση που θα καταθέσουν όταν το θέμα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο είναι όσοι διαθέτουν ταφοπέδια στο παλαιό κοιμητήριο ατελώς, να γίνει μεταφορά σε χώρο στο νέο.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Πανταζή:
 
 
Τέλος, η αντιδήμαρχος κα Χρύσα Χατζημαρκάκη ανέφερε ότι δεν δόθηκε νέο ταφοπέδιο, η οικογένεια διέθετε τάφο στο παλαιό κοιμητήριο και επέτρεψαν να γίνει εκεί η ταφή. Είπε ακόμη πως δεν γνώριζε για την απόφαση να μην γίνονται ταφές στο παλαιό κοιμητήριο, πρόσθεσε πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη σημειώνοντας πως θα το ξαναέκανε εάν οι συγκυρίες ήταν παρόμοιες. Είπε ακόμη πως  έχει τις ενστάσεις της για τη συγκεκριμένη απόφαση και πρόσθεσε πως τον διχασμό στο χωριό  τον προκαλούν κάποιοι λίγοι, κάποιοι θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση με αυτό το ευαίσθητο θέμα και επεσήμανε πως στο δημοτικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν στοιχεία και για το πώς ο προκάτοχός της κ. Αργύρης Πανταζής χειρίστηκε θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία κοιμητηρίου.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Χατζημαρκάκη:



Ακούστε εδώ την επανατοποθέτηση της κας Ψυλλινάκη, η οποία τόνισε πως άν ο Δήμος δεν ήθελε να προκαλέσει αναστάτωση θα έπρεπε να χειριστεί με διαφορετικότρόπο το θέμα.