Η στρατηγική της Ελλάδας στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων

9:43 π.μ. - Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018
09:04 π.μ. - Πέμ, 19/43/2018
Image: Η στρατηγική της Ελλάδας στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων

Η προκήρυξη των πρόωρων προεδρικών εκλογών από τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν η επιβεβαίωση του σεναρίου που είχε ψηλά στα «συρτάρια της» η ελληνική διπλωματία

 
Το γεγονός ότι η επιβεβαίωση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την – διπλωματικά ανεκδιήγητη – ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί «τουρκικής κυριαρχίας» στα Ιμια, ενδεχομένως δεν είναι καλός οιωνός.
 
Και το ερώτημα, τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, πλέον είναι εάν θα επιβεβαιωθεί και το «σενάριο Πάιατ» - ήτοι, η γνωστή προειδοποίηση του αμερικανού πρεσβευτή για «κρίσιμο δίμηνο» στα ελληνοτουρκικά επειδή ο Ερντογάν θα θελήσει να χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό «χαρτί» την όξυνση στο Αιγαίο.
 
Προσώρας, κατηγορηματική απάντηση επ’ αυτού δεν υπάρχει. Τα διαδοχικά περιστατικά προκλήσεων του τελευταίου διαστήματος και η ακραία ρητορική της Αγκυρας είναι αλήθεια πως δεν δείχνουν διαθέσεις αποφόρτισης. Το έως που μπορεί να φθάσει όμως αυτή η επιχείρηση όξυνσης παραμένει ανοιχτό ερώτημα.
 
«Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»
 
Εκείνο ωστόσο που απαντάται κατηγορηματικά και τονίζεται από κυβερνητικές πηγές είναι πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέσουμε μόνοι μας στην όποια παγίδα της Αγκυρας». ‘Ητοι, η γραμμή της Αθήνας – όπως φάνηκε και από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αλλά και από το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού από το Καστελόριζο – παραμένει εκείνη της ισόρροπης «ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας».
 
«Θα απαντάμε όπως πρέπει, εκεί που πρέπει και όταν πρέπει, δεν θα αφήσουμε κανέναν περιθώριο για την παραμικρή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου, αλλά δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.
 
Η «ήρεμη δύναμη»
 
Κατά την ίδια πηγή, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι σ’ αυτή την άσκηση λεπτών διπλωματικών ισορροπιών, η Ευρώπη έχει πάρει για πρώτη φορά εξαιρετικά σθεναρή θέση απέναντι στην Τουρκία – μια θέση, που έκανε καθαρή εκ νέου, και με ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ χαρακτηρίζοντας «γελοίους» τους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι οι δύο έλληνες στρταιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη αποτελούσαν απειλή για την Τουρκία.
 
Και η ακραία ανακοίνωση, άλλωστε, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την κυριαρχία επί των Ιμίων θεωρείται από κυβερνητικούς κυβέρνηση ως αντίδραση, σε μεγάλο βαθμό, στην χθεσινή έκθεση της Κομισιόν με την οποία ουσιαστικά παγώνει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
 
Σ’ αυτό το πλαίσιο διπλωματική πηγή τονίζει ότι η «ανάδειξη του διεθνούς δικαίου, οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είναι η ασφαλέστερη οδός για την απομόνωση της «υπερ-νευρικής» Τουρκίας. «Εχουμε κάθε συμφέρον να παραμείνουμε η ήρεμη δύναμη της περιοχής», λέει η ίδια πηγή, τονίζοντας πάντως πως τούτο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εγρήγορση και πλήρης αποφασιστικότητα.
 
Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η σημερινή υπενθύμιση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και η – σε γενικές γραμμές – ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
 
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας
 
Ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, η «οδηγία» Μητσοτάκη σύμφωνα με πληροφορίες είναι εκείνη της «συγκρατημένης κριτικής» σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, και δη, το ελληνοτουρκικό, καίτοι υπάρχουν διαβαθμίσεις στην δημόσια έκφραση στελεχών της ΝΔ.
 
Για παράδειγμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κινήθηκε σήμερα στην Βουλή σε πλαίσιο απόλυτης ψυχραιμίας και υπευθυνότητας: «Απαιτείται», είπε, «και εθνική ομοψυχία και εθνική υπευθυνότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την κυβέρνηση και τη διαχείριση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, αλλά νομίζω ότι η συγκυρία είναι τέτοια που μας επιβάλλει την απόλυτη εθνική ομοψυχία».
 
Την ώρα όμως που ακόμη και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης έπαιρνε σαφείς αποστάσεις από «υπερπατριωτικές» αντιδράσεις όπως η… ανάρτηση σημαιών σε βραχονησίδες, η παραφωνία μάλλον ήρθε από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιάννη Κουμουτσάκο ο οποίος είδε «ευθύνες» της κυβέρνησης στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
 
«Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Αγκυρας» δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο  Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ιμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία». Το πού ακριβώς όμως εντοπίζονται αυτές οι ευθύνες, και το τι ακριβώς έπραξε η κυβέρνηση που… ενθάρρυνε την Αγκυρα να διακηρύξει ότι τα Ιμια είναι «τουρκικής κυριαρχίας», ο κ. Κουμουτσάκος δεν το διευκρίνισε…
 
 
tvxs.gr