Η Θεατρική Ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας συναντά τον Σοφοκλή

9:23 π.μ. - Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017
09:04 π.μ. - Πέμ, 27/23/2017
Image: Η Θεατρική Ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας συναντά τον Σοφοκλή

Την Κυριακή 30 Απριλίου στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη η Θεατρική Ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας ανεβάζει το έργο Αντιγόνη του Σοφοκλή

Υπεύθυνες Καθηγήτριες:  Αμαλία Χαρίτου - Δέσποινα Δρετάκη 
 
Σκοπός:
Στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων, αποφασίσαμε να αναλάβουμε ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα: το ανέβασμα της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Η επιλογή της συγκεκριμένης τραγωδίας δεν έγινε τυχαία. Δεδομένου ότι  η Αντιγόνη διδάσκεται στη Β’Λυκείου, θελήσαμε να φέρουμε τους μαθητές μας σε μια ουσιαστική επαφή με τον Σοφόκλειο λόγο, ούτως ώστε να προσεγγίσουν το κείμενο βιωματικά και τελικά να κατορθώσουν  να κατανοήσουν καλύτερα τα μηνύματα που εκπέμπει.

Μήνυμα έργου:
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή παρουσιάζει την ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να ζει και να μένει πιστός στο σύστημα αξιών του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα συγκρουστεί με την ισχύ μιας αυθαίρετης εξουσίας. Η Αντιγόνη αποφασίζει να θάψει τον νεκρό αδελφό της παρά την απαγόρευση του βασιλιά Κρέοντα, θέτοντας έτσι το άγραφο θεϊκό δίκαιο περί υποχρεωτικής ταφής των νεκρών, πάνω από τους γραπτούς ανθρώπινους νόμους. Επομένως, η Αντιγόνη, ως κείμενο καθαρά πολιτικό, αποτελεί ένα διαχρονικό μήνυμα ενάντια στην αλαζονεία της εξουσίας και παράλληλα θέτει το δίλημμα μεταξύ γραπτού και άγραφου νόμου.