Ιαχές πολέμου στον Κόλπο του Ομάν - Επίθεση σε δυο τάνκερ

11:47 π.μ. - Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019
11:06 π.μ. - Πέμ, 13/47/2019
Image: Ιαχές πολέμου στον Κόλπο του Ομάν - Επίθεση σε δυο τάνκερ

Συναγερμός στον Κόλπο του Ομάν σήμερα το πρωί, καθώς υπάρχουν αναφορές για δύο εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια

Σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων οι εκρήξεις προκλήθηκαν από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον των πλοίων. Πακιστανικές πηγές αναφέρουν ότι τα δυο τάνκερ έστειλαν σήματα κινδύνου.
 
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τις αναφορές από Ιρανικά ΜΜΕ ότι είναι σε εξέλιξη ένα σοβαρό περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, δυο συνεχόμενες εκρήξεις έγιναν σε δυο τάνκερ που έπλεαν στην περιοχή. 
 
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει σήμερα βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.
 
"Εχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ", δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.
 
Ιράν: Οι ιρανικές αρχές διέσωσαν 44 ναυτικούς από «δύο ξένα δεξαμενόπλοια» που είχαν ένα «ατύχημα» στη θάλασσα του Ομάν
 
Το Ιράν προσέφερε σήμερα βοήθεια σε «δύο ξένα δεξαμενόπλοια» που είχαν ένα «ατύχημα» το πρωί στη θάλασσασ του Ομάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο «μια ενημερωμένη πηγή».
 
«Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μεταδίδει το IRNA.
 
Οι εκρήξεις πιστεύεται ότι έγιναν μετά από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον των τάνκερ. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες χώρες εμπλέκονται. Πακιστανικές πηγές ανέφεραν ότι τα δυο τάνκερ έστειλαν σήματα κινδύνου.
 
Δεξαμενόπλοιο που ανήκει στην νορβηγική εταιρεία Frontline επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γράφει σήμερα η ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds, επικαλούμενη εταιρικές πηγές που δεν κατονομάζει.
 
Η Frontline δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την είδηση αυτή. Ο βρετανικός οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), που ανήκει στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι ενημερώθηκε για ένα περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, και ότι η Βρετανία και οι εταίροι της διερευνούν το συμβάν.
 
Επίσης τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές δήλωσαν ότι δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν σήμερα έπειτα από περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και ότι τα πληρώματά τους είναι ασφαλή.
 
Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
 
Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα δεξαμενόπλοια ή τις αρχές του Ομάν ή των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλήγησαν τέσσερα δεξαμενόπλοια τον περασμένο μήνα.

 
Οι εικόνες δείχνουν τρύπες που εκτοξεύτηκαν στα δεξαμενόπλοια από αυτά που ισχυρίζονται οι ΗΠΑ και οι εταίροι του κράτους του Κόλπου, ότι έχουν προκληθεί δηλαδή από ορυχεία Limpet που συνδέονται με δύτες που λειτουργούν από μικρά σκάφη κοντά.
 
Ό, τι συνέβη, συνέβη σε μια εποχή που ολόκληρη η περιοχή είναι εξαιρετικά τεταμένη μετά από μια εισροή δυνάμεων από τις ΗΠΑ λόγω ακραίων μη καθορισμένων πληροφοριών σχετικά με το Ιράν που περιστρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ορισμένα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από τα ορυχεία Limpet λίγο αργότερα, αφού οι Η.Π.Α. ανέφεραν ότι επιτάχυνε την ομάδα απεργιών του Lincoln Carrier στην περιοχή σε μια αποτρεπτική πράξη.
 
Κανείς δεν έχει αναλάβει ευθύνες για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερο από καταστροφική βλάβη στα δεξαμενόπλοια, αν και οι Η.Π.Α. και οι συνεργάτες της στην περιοχή έχουν δηλώσει ότι θεωρούν ότι ήταν έργο παράτυπων ιρανικών εξουσιοδοτικών δυνάμεων.
 
Άναψαν «φωτιές» και στις τιμές του πετρελαίου
 
Μετά τις ανακοινώσεις από τον αμερικανικό πέμπτο στόλο για τις επιθέσεις και τις υλικές ζημιές που υπέστησαν δύο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν, τα futures στη Νέα Υόρκη ανέβηκαν 4%.
 
Σημειώνεται πως το πετρέλαιο Brent ξεπέρασε τα 62 δολάρια το βαρέλι ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για το αμερικανικό αργό με άνοδο της τάξης του 2,6% στα 52,5 δολάρια το βαρέλι.
 
 
dikaiologitika.gr