Ιεράπετρα: Γιατί θα αναγκαστούν να «ξηλώσουν» χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπίων

7:53 μ.μ. - Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018
07:10 μ.μ. - Τετ, 24/53/2018
Image: Ιεράπετρα: Γιατί θα αναγκαστούν να «ξηλώσουν» χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπίων

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ιεράπετρας, καθώς με το νέο έτος θα κληθούν να εφαρμόσουν το χωροταξικό σχεδιασμό, με πολλαπλές συνέπειες για τους ίδιους

Από το νέο έτος πολλοί ιδιοκτήτες θερμοκηπίων θα πρέπει να μετακινήσουν τις εγκαταστάσεις τους σε άλλες περιοχές. Όμως αυτό πρακτικά είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή.
Όπως εξηγεί η πρόεδρος του ενιαίου αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Κατερίνα Τσικαλουδάκη από την Ιεράπετρα ως το Μύρτος για παράδειγμα, λένε στους αγρότες να μετακινήσουν τα θερμοκήπια τους. Όμως στην έκταση αυτή που θεωρητικά είναι διαθέσιμη περιλαμβάνονται περίπου 7000 στρέμματα χαρακτηρισμένα ως Νατούρα, μια περιοχή όπου δε φτάνει το νερό του Φράγματος Μπραμιανών, ημιορεινές περιοχές και περιοχές με οικισμούς.
 
«Είναι μια έκταση που δεν εξυπηρετεί κανέναν», σημειώνει η κ. Τσικαλουδάκη. Παράλληλα αυτό που τονίζει είναι πως με τις συζητήσεις που έχουν γίνει και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, κανείς δε θέλει να μπει σε διαδικασία μετακίνησης των θερμοκηπίων. Δεν έχει γίνει λόγο για αποζημίωση και άλλα κίνητρα, αναφέρουν οι αγρότες χαρακτηριστικά.
 
Θετικοί αλλά…
 
Τα χρονικά περιθώρια σύμφωνα με τους ίδιους τους αγρότες εξαντλούνται και οι ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων θα πρέπει με βάση το σχεδιασμό να προχωρήσουν σε μια σειρά από αλλαγές ή ακόμη χειρότερα σε κάποιες περιπτώσεις, να απομακρύνουν τα θερμοκήπια τους από κάποιες περιοχές και να τα εγκαταστήσουν σε άλλες.
Από τη μια επιθυμία όλων είναι να εφαρμοστεί η μελέτη ΣΧΟΟΑΠ στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Από την άλλη όμως, εδώ και καιρό έχει εκφραστεί η αγωνία των αγροτών για τον τρόπο που αυτή η εφαρμογή θα γίνει, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε μια περιοχή όπου συνυπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις δίπλα-δίπλα, κατοικίες με θερμοκήπια και ξενοδοχεία, πρέπει όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ενιαίου αγροτικού Συλλόγου να υπάρχει ενημέρωση για το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να γίνει κατανοητό αν υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο σχεδιασμό που υπάρχει.
«Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο «καίει» τους αγρότες της Ιεράπετρας και πρέπει να δοθεί μια λύση, η οποία να είναι υλοποιήσιμη και όχι καταστροφική για τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων», αναφέρει η κ. Τσικαλουδάκη. Το θέμα τέθηκε μάλιστα επί τάπητος και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ενιαίου αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας
 
Ακόμη και … ξήλωμα
 
«Ειδικά όσα θερμοκήπια είναι παραθαλάσσια θα πρέπει να ξηλωθούν και να μετακινηθούν. Μιλάμε για ένα κόστος δυσβάσταχτο και σε πολλές περιπτώσεις για ενέργειες ανέφικτες. Καθορίζονται πολλά κριτήρια σε σχέση με τον αιγιαλό, τους οικισμούς, ακόμη και την απόσταση του ενός θερμοκηπίου από το άλλο, που πρέπει να έχει 3-4 μέτρα κενό. Και φυσικά θα πρέπει να σταθούμε και στη διαδικασία για την αδειοδότηση των θερμοκηπίων, η οποία δεν θα μπορεί να επιτευχθεί, αν δεν είμαστε πλέον νομότυποι απέναντι στο ΣΧΟΟΑΠ, σημειώνει με τη σειρά του ο κ. Στέλιος Χαραλαμπάκης, πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και νυν μέλος του.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, ζητείται από τους ιδιοκτήτες να υπάρξει εκ νέου αδειοδότηση, όπως ενεργεί κάποιος σαν να θέλει να χτίσει μια οικοδομή.
 
«Δεν είναι δυνατόν όταν είχαμε ζητήσει να ισχύσουν πριν δεκαετίες ζώνες στην περιοχή να μην μας δώσουν σημασία και τώρα μετά από 4 δεκαετίες που το είχα θέσει στην τότε δημοτική Αρχή, ενώ έχουν γίνει τόσες επενδύσεις, σε 17.000 στρέμματα να μας ζητούν να τις ξηλώσουμε. Μέχρι πρότινος, είχε κάποιος ένα χωράφι και έκανε ελεύθερα την επένδυση του», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπάκης.
 
Σημειώνεται ότι με βάση το νέο καθεστώς που αναμένεται να ισχύσει, κανείς ιδιοκτήτης θερμοκηπίου δε θα μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση, δε θα μπορεί να αποκαταστήσει καμία ζημιά ή οτιδήποτε άλλο, αν δεν έχει συμμορφωθεί με το νέο χωροταξικό.
 
«Για οτιδήποτε συμβεί θα πρέπει να έχω άδεια για να κάνω μια παρέμβαση και να είναι μέσα στα όρια που ορίζει το χωροταξικό. Το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να το αντιληφθεί κανείς από το γεγονός πως από τα 17.000 στρέμματα θερμοκηπιακών Μονάδων, τα 15.000 ίσως είναι παράτυπα», λέει ο κ. Χαραλαμπάκης.
 
Είχε τεθεί και το θέμα της παράτασης εφαρμογής του χωροταξικού σχεδιασμού, όμως όπως λένε οι αγρότες, σύμφωνα με το ekriti.gr, δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι. Αυτό που ζητούν είναι η μεταβολή του Νόμου με κριτήρια που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές.