Ιεραπετρίτικη Γη - Λάδι το .... Πολύτιμο, με τον Μ. Αγιαννιωτάκη και τον Μ. Δασενάκη

12:38 μ.μ. - Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022
12:10 μ.μ. - Τρί, 25/38/2022
Image: Ιεραπετρίτικη Γη - Λάδι το .... Πολύτιμο, με τον Μ. Αγιαννιωτάκη και τον Μ. Δασενάκη

Στη συζήτηση συμμετέχουν ο γεωπόνος και πρόεδρος του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Φοίνικας» κ. Μανώλης Δασενάκης

Η αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99.8 "Ιεραπετρίτικη Γη " κοντά σας και αυτή την εβδομάδα με αναφορά σε θέματα γύρω από το πολύτιμο, ποιοτικό και γευστικό ελαιόλαδο που παράγει ο τόπος μας.

Καλεσμένοι της εκπομπής ο γεωπόνος και πρόεδρος του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Φοίνικας» κ. Μανώλης Δασενάκης.

Κοινή διαπίστωση καταρχάς, ότι η ελιά, είναι ένα ευλογημένο δέντρο που αιώνες τώρα τρέφει τον κόσμο και στηρίζει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες. Φτάνοντας στο σήμερα αυτό που χρειάζεται πλέον είναι να πάμε σε εκσυγχρονισμό, σε μεγαλύτερες δηλαδή μονάδες που θα ασχοληθούν εκτενώς με την παραγωγή, αποθήκευση και προώθηση του παραγώμενου προϊόντος. Θα πρέπει όμως η πολιτεία να στηρίξει και να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση δίνοντας στους παραγωγούς κίνητρα να οργανωθούν και να δημιουργήσουν ομάδες παραγωγών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινούνται και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι ίσως ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε την καλλιέργεια ελιάς είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών όπου κοινός στόχος θα είναι η παραγωγή ενός ποιοτικού ελαιολάδου. Θα υπάρχουν επιβλέποντες γεωπόνοι που θα δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες από τη λίπανση μέχρι τον τρόπο κλαδέματος και το σωστό πότισμα. Με στόχο την καλύτερη δυνατή απόδοση της ελιάς με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον παραγωγό. Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται ο Β΄Ελαιουργικός συνεταιρισμός και είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει κάθε παραγωγός, μέλος ή μη.

Τονίστηκε ακόμη ότι φέτος η χρονιά αναμένεται καλή, φαίνεται πως θα υπάρχει βεντέμα και η τιμή θα φτάσει τα 4 ευρώ. Είναι όμως μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς είμαστε εν μέσω κρίσης, με τιμές σε λιπάσματα και μεταφορικά να έχουν αυξηθεί κατά πολύ, με έλλειψη εργατικού δυναμικού όχι μόνο για το λιομάζεμα αλλά και για τη λειτουργία των ελαιουργείων. Οπότε, και 4 ευρώ να πάει η τιμή, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, είναι ακόμη θολό τι θα κερδίσει τελικά ο παραγωγός. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ακόμη προσοχή στις καλλιέργειες λόγω των καιρικών συνθηκών που μεταβάλλονται και ενίοτε ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου. Χρειάζεται τέλος προσοχή στο πότε θα μαζευτούν οι ελιές και καλό είναι οι παραγωγοί να περιμένουν και να μη βιαστούν.