Ιεραπετρίτικη Γη: Στον "δρόμο" οι ενισχύσεις ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους του Λασιθίου

11:23 π.μ. - Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023
11:01 π.μ. - Τετ, 18/23/2023
Image: Ιεραπετρίτικη Γη: Στον "δρόμο" οι ενισχύσεις ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους του Λασιθίου

To μέλος Δ.Σ. του κτηνοτροφικού συλλόγου Λασιθίου και τομεάρχης ζωικής παραγωγής της ΝΔ Γ. Αθανασάκης στον Ηχώ 99,8

To μέλος ΔΣ του κτηνοτροφικού συλλόγου Λασιθίου και τομεάρχης ζωικής παραγωγής της ΝΔ κ. Γ. Αθανασάκης φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» με αναφορά στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι αναμένουν μέσα στον μήνα να πληρωθούν οι ενισχύσεις για αγορά ζωοτροφών. Τα ποσά που θα δοθούν θα είναι κλιμακωτά ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο που δηλώνεται.

Οι καλές καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τον κλάδο γιατί τα ζώα βρίσκουν πιο εύκολα τροφή και μπορούν ακόμα και τώρα εν μέσω χειμώνα να μένουν αρκετές ώρες στην ύπαιθρο. Επίσης η παραγωγή γάλακτος είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου. Η οποία παραγωγή απορροφάται κυρίως από τον Συνεταιρισμό, ενώ διοχετεύεται και σε άλλες εταιρίες γαλακτοκομικών κυρίως στην εταιρία Καλογεράκη. Η τιμή είναι γύρω στο 1,32 με 1,40 το κιλό. Δεν μιλάμε για υψηλά κέρδη αλλά είναι σε επίπεδα επιβίωσης. Πέρυσι η τιμή ήταν στο 1,00 ευρώ. Μέσα σε όλα αυτά όμως πρέπει να προστεθεί ότι έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επεσήμανε ο κ. Αθανασάκης.

Πρόσθεσε ότι οι επιδοτήσεις δεν έχουν δοθεί σε όλους τους παραγωγούς , χρειάζεται να ανοίξει το σύστημα να γίνουν διορθωτικές ώστε εάν είναι δυνατό να πληρωθούν και εκείνοι. Αναμένουν ακόμη τα χρήματα από το μεταφορικό ισοδύναμο που είναι και αυτό μια ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους.