IQ CROPS: Το μέλλον των θερμοκηπίων και οι τελευταίες εξελίξεις (video)

12:46 μ.μ. - Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022
12:05 μ.μ. - Παρ, 27/46/2022

Μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα της IQ CROPS στην Ιεράπετρα

Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις στο θερμοκήπιο διοργάνωσε στο BIC Κρήτης στην  Ιεράπετρα η εταιρεία IQ CROPS, ανταλλάσσοντας εμπειρίες με γεωπόνους, παραγωγούς , εμπόρους. Η κάμερα του hxonews.gr ήταν εκεί καταγράφοντας στιγμιότυπα της εκδήλωσης και δηλώσεις των διοργανωτών.

hxonews


Οι συνθήκες που διαμορφώνονται ευρύτερα στην αγορά είναι δύσκολες. Παρόλα αυτά όμως δημιουργούνται ευκαιρίες και σε κάθε περίπτωση πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Ο τομέας των θερμοκηπίων ανήκει στον κλάδο των τροφίμων, δεν θα σβήσει, θα προχωρήσει  και έχει μέλλον να  προχωρήσει και στην περιοχή της Ιεράπετρας,  υποστήριξε ο κ. Ευ. Δρίμτζιας, γεωπόνος, υπεύθυνος της εταιρείας.

hxonews


Από την πλευρά  του ο κ. Γιώργος Λυβιάκης ανέφερε ότι,  όσα προβλήματα και εάν παρουσιάζονται τελευταία στην αγορά,  το μέλλον στο θερμοκήπιο θα είναι καλό. Αλλά  χρειάζεται προσοχή από τους παραγωγούς. Και σωστές στρατηγικές επιλογές, με στόχο καλλιέργειες που παράγουν ασφαλές, ποιοτικό προϊόν, με το λιγότερο δυνατό κόστος. Αυτό το δίνει η υδροπονία και φαίνεται να υπάρχει μια τάση προς τα εκεί για λόγους που έχουν να κάνουν με το παραγόμενο προϊόν, τη δυνατότητα πιο αυτοματοποιημένης καλλιέργειας αλλά και τη δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής ανά μονάδα έκτασης.

hxonews


Ο κ. Χρήστος Κατσάνος, υπεύθυνος της IQ CROPS υποστήριξε ότι το θερμοκήπιο είναι ο κλάδος , ο πιο τυχερός. Είναι ο κλάδος που εδώ και 30 χρόνια, ο περισσότερος κόσμος θεωρούσε ότι ανήκει στον αγροτικό χώρο και δεν ασχολούνταν πολύ μαζί του. Ευτυχώς όμως αυτό έχει αλλάξει και ασχολείται με τον χώρο του τροφίμου. Το θερμοκήπιο και ειδικά στην Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές. Διότι η Βόρεια Ευρώπη που ήταν η πιο δυνατή στον χώρο της  παραγωγής  τροφίμου, βρίσκεται υπό καθεστώς κρίσης. Κρίση  λόγω της ενέργειας αλλά και  της έλλειψης εργατικών χεριών. Αυτό σημαίνει  ότι η ντόπια παραγωγή   μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο  κυρίως  για τον καταναλωτή διαθέτοντας προϊόντα που αναζητεί  και βέβαια  για μια σταθεροποίηση τιμών που τόσο έχει ανάγκη ο παραγωγός.  Μέλλον υπάρχει και το επόμενο βήμα για τον παραγωγό είναι η έξυπνη γεωργία. Η Υδροπονία είναι το νούμερο ένα  σε αυτή την κατεύθυνση συνδυάζοντας  τη διαχείριση του νερού, τη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών και τη διαχείριση των απορριμμάτων, τόνισε.

hxonews


 Η κα Χριστίνα Παπαϊωάννου ανέλυσε τους λόγους που οι παραγωγοί στρέφονται στην ολοκληρωμένη διαχείριση εξηγώντας ότι  είναι μονόδρομος πλέον, εξαιτίας των  ελάχιστων δραστικών  ουσιών  που έχουμε διαθέσιμες αλλά και με την επιθυμία της αγοράς για καθαρά προϊόντα χωρίς υπολείμματα. Μίλησε για ιώσεις και βακτήρια στα θερμοκήπια , οι και την αναγκαιότητα να τηρούνται κανόνες υγιεινής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν  μέθοδοι  που μπορούν  να χρησιμοποιηθούν  για να διευκολυνθεί η δουλειά των παραγωγών, μέθοδοι που αναλύθηκαν στην εκδήλωση.

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews