Ηράκλειο | Αυτή είναι η απόφαση που σώζει χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών αγροτεμαχίων

11:45 π.μ. - Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
11:04 π.μ. - Τετ, 25/45/2018
Image: Ηράκλειο | Αυτή είναι η απόφαση που σώζει χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών αγροτεμαχίων

Με μια απόφαση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα οι αγρότες της Κρήτης αναμένεται να λάβουν μια ακόμη «ανάσα», γλυτώνοντας από γραφειοκρατία και ταλαιπωρία

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε την ενημέρωση πως υπάρχει ο σχεδιασμός ώστε ο ΑΤΑΚ, να μην εφαρμόζεται στους αγρότες που έχουν τεμαχισμένο κλήρο.
 
Συγκεκριμένα ο ίδιος ο Υπουργός, έχει δηλωσει προφορικά ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί μια εγκύκλιος, στην οποία θα υπαρχουν διευκρινήσεις σχετικά με τον ΑΤΑΚ, που θα λύνει πολλά προβλήματα.  Για παράδειγμα, αν σε μια περιοχή με συγκεκριμένη ονομασία, ένας πολίτης ήταν ιδιοκτήτης 5 αγροτεμαχίων αλλά έχει δηλώσει στο Ε9 τη συνολική έκταση (πχ 10 στρέμματα), τότε ο ίδιος ΑΤΑΚ θα αναγράφεται για όλα τα αγροτεμάχια.
 
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο ιδιοκτήτης σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να κάνει τροποποιητική του Ε9 και να δηλώνει ξεχωριστά τα αγροτεμάχια. Τώρα όμως με αυτή την απόφαση θα γλυτώνει από τη γραφειοκρατία. Ομως όπως μάθαμε τα μικρά τεμάχια και τα πολυτεμαχισμένα χωράφια, θα περνάνε απο το σύστημα του ΟΣΔΕ, με τον ένα ΑΤΑΚ που είναι δηλωμένος στο Ε9 του παραγωγού», αναφέρει ο κ. Χιλετζάκης.
 
Σημειώνεται ότι η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια μετά από αυτήν του Αγίου Όρους, στην οποία δεν καταγράφονται προβλήματα με τα αγροτεμάχια και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, που το πρόβλημα είναι οξύτατο, αγγίζοντας ακόμη και το 95% των ιδιοκτησιών.
 
«Είμαστε σε πάρα πολύ καλή θέση, σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας και δεν έχουμε προβληματα, όπως έχουν άλλοι Νομοί και άλλες Περιφέρειες», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, ο οποίος καταλήγει λέγοντας πως από το σύνολο των 6,5 εκατομμυρίων αγροτεμαχίων, από τα οποία τα 3,5 εκατομμύρια είναι μισθωμένα και τα 3 είναι ιδιόκτητα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πόσο πολύ θα ανακουφίσει η απόφαση του Υπουργείου για τον ΑΤΑΚ.