Ηράκλειο: Ντομάτες από τρίτες χώρες με 0,10 το κιλό, πωλούνται ως ελληνικές

6:58 μ.μ. - Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018
06:01 μ.μ. - Πέμ, 11/58/2018
Image: Ηράκλειο: Ντομάτες από τρίτες χώρες με 0,10 το κιλό, πωλούνται ως ελληνικές

Γεμάτη είναι η αγορά από τόνους ντομάτας αγνώστου προέλευσης

Ντομάτες χωρίς ταμπελάκια και συνεπώς χωρίς καμία ένδειξη για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας τους στη χώρα από την οποία προέρχονται.
Μέσα από τα συνεχή ρεπορτάζ του το ekriti.gr και το Ράδιο Κρήτη, έχουν αναδείξει το θέμα, το οποίο, όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά διογκώνεται  μέρα με τη μέρα σύμφωνα με τους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών.
 
Αποτέλεσμα αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι πλέον να έχουν καταφθάσει στην αγορά ντομάτες που πωλούνται ακόμη και προς 0.10 λεπτά το κιλό!
Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι ντόπιες ντομάτες και δη οι κρητικές να μένουν αδιάθετες ή στην καλύτερη περίπτωση να πωλούνται το πολύ προς 0.50 ευρώ το κιλό, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες, η τιμή τους κυμαινόταν στο διπλάσιο!
 
Ως προς τις ντομάτες αγνώστου προέλευσης, υπάρχει λοιπόν ξεκάθαρα το ζήτημα της απορρόφησης τους από την αγορά με την «ταμπέλα» της ελληνικής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλη Ορφανουδάκη, οι ντομάτες αυτές αγοράζονται από κάποιους εμπόρους και πωλούνται ακόμη προς 1,20 ευρώ. 

 
Κανείς όμως από τους εμπόρους αυτούς, στο ράφι δεν αναγράφει ότι η ντομάτα είναι από την
Αλβανία ή την Πολωνία για παράδειγμα, αλλά όλοι την πουλούν για ντόπια. Έτσι εξαπατούν τον καταναλωτή, βάζοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο κέρδος στην τσέπη τους, ενώ ο πολίτης νομίζει ότι αγοράζει ελληνική ντομάτα 30 λεπτά φθηνότερη από τη μέση τιμή που την βρίσκει!
 
Οι αγρότες, όπως έχει επισημανθεί είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν ακόμη και τη δικαστική οδό για να προστατευθούν, έχοντας στείλει και σχετικό έγγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ εδώ και 45 μέρες περίπου έχουν καταθέσει αίτημα για να συναντήσουν από κοντά τον Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, χωρίς ακόμη να έχουν λάβει καμία απάντηση.
 
 
ekriti.gr