Ηράκλειο: Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να μη γίνουν τα χωράφια τους... αεροδρόμιο

9:32 π.μ. - Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018
09:04 π.μ. - Τετ, 18/32/2018
Image: Ηράκλειο: Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να μη γίνουν τα χωράφια τους... αεροδρόμιο

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Καστελίου είναι αποφασισμένοι για ακόμη δυναμικότερες ενέργειες

Την ώρα που αναμένονται το επόμενο διάστημα οι αποφάσεις των υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων τους, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Καστελίου είναι αποφασισμένοι για ακόμη δυναμικότερες ενέργειες!
 
Συγκεκριμένα, όπως δηλώνουν, είναι έτοιμοι να προσφύγουν ακόμη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ενώ σήμερα κιόλας θα έρθουν σε επαφή με το Δικηγορικό Συλλογο Ηρακλείου, προκειμένου να ζητήσουν την επίσημη τοποθέτηση του για ολα όσα συνέβησαν και χθες εντός της δικαστικής αίθουσας.

 
Ο κ. Γιάννης Ζαχαριουδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου ΚΥΠΕΡΑΣ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους χθες, είχαμε αυτή την έκρηξη των κατοίκων μέσα στο Δικαστικό Μεγαρο.
 
«Στην αρχή της διαδικασίας, οι δικηγόροι μας προέβαλαν το αίτημα αναβολής της δίκης, μέχρι το Δικαστήριο (που έχει γίνει τον περασμένο Γενάρη) να βγει και να δούμε τι τιμές έχει ορίσει. Οταν αυτό δεν έγινε δεκτό, είπαμε εναλλακτικά να ξεκινήσει μεν η διαδικασία, αλλά να διακοπεί για ένα μήνα.
 
Και αυτό δεν έγινε δεκτό. Η πρώτη έκρηξη των παρευρισκόμενων ήρθε όταν υπηρξε άρνηση για την τοποθέτηση των πολιτών, ενώ η δεύτερη έγινε όταν η δικαστής είπε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και πλέον πρέπει να αναμένουμε την απόφαση σε ένα μήνα», σημείωσε ο κ. Ζαχαριουδάκης.
 
Ο πρόεδρος του ΚΥΠΕΡΑΣ τόνισε ότι στόχος είναι μέσα σε αυτό το μήνα να γίνουν ολες οι ενέργειες που θα συμβάλλουν ώστε η διαδικασία να γίνει, αλλά αφενός με κανονικές τιμές, αφετέρου χωρίς την αποβολή των ιδιοκτητών από τα χωράφια τους.
 
«Μιλάμε για 7000 στρέμματα. Οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού και των Ρουσσοχωρίων θα βρεθούν χωρίς γη και πόρους για να ζήσουν», επισημαίνει ο κ. Ζαχαριουδάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει τις διαδικασίες που εφαρμόζονται, ακατανόητες.
 
Ακτήμονες
 
Μέσα από το ekriti.gr επισημάνθηκε πως υπαρχουν περιπτώσεις πολιτών, οι οποίοι βλέπουν σχεδον το σύνολο των ιδιοκτησιών τους να απαλλοτριώνονται προς χάριν του νέου αεροδρομίου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού και των Ρουσσοχωρίων, καθώς από τα περίπου 7000 στρέμματα που απαιτούνται για το αεροδρομιο, τα περισσότερα «απελευθερώνονται» με τιμες πολύ χαμηλές, από τους ιδιώτες που ζουν ή έχουν περιουσίες και κατάγονται από τα δύο παραπάνω χωριά.