Ηράκλειο: Θύελλα αντιδράσεων από την απόφαση για τα Λινοπεράματα

10:19 π.μ. - Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
10:05 π.μ. - Τετ, 23/19/2018
Image: Ηράκλειο: Θύελλα αντιδράσεων από την απόφαση για τα Λινοπεράματα

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση για τον εκσυγχρονισμο και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή των Λινοπεραμάτων

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενέκρινε, με βάση τις πληροφορίες, αλλά και τις αντιδράσεις από το Μαλεβίζι, την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εταιρειών καυσίμων και υγραερίου.
 
Η απόφαση αυτή βρίσκει σύσσωμη τη Δημοτική Αρχή αντίθετη, με το Δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη να δηλώνει μέσα από το ekriti.gr πως ο στόχος δεν αλλάζει και δεν είναι άλλος από την απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή των Λινοπεραμάτων.
 
Συμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει καθώς πλέον αποτελεί νόμο του κράτους, αλλά και μέρος του χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπει την μεταφορά των εγκαταστάσεων, σε σημείο που δε θα αποτελούν πρόβλημα για μια τουριστική περιοχή σαν το παραλιακό τμήμα του Μαλεβιζίου.
 
Μάλιστα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, έχει κατατεθεί και πρόταση για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στην περιοχή της Κορακιάς, μακριά από κατοικημένη περιοχή.
 
Αυτό που μένει να δούμε είναι αν τελικά θα γίνει η μεταφορά των εγκαταστάσεων σε βάθος δεκαπενταετίας, όπως προβλέπει ο νόμος, μιας και από την πλευρά της Πολιτείας - με βάση και την τελευταία απόφαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις - διαφαίνεται ένας δισταγμός και μια αναβλητικότητα.
 
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσαν και οι «Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου», οι οποίοι όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους «στηρίζουν κάθε ενέργεια της επιτροπής Λινοπεραμάτων προς την κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» της περιοχής από τις οχλούσες εγκαταστάσεις και την απόκρουση περαιτέρω επιβάρυνσής της από κάθε είδους σχεδιασμούς, που παγιώνουν το υφιστάμενο απαράδεκτο καθεστώς»
 
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου μέσα από το ekriti.gr τονίζει ότι: «Στόχος είναι να φύγουν όλες οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις. Ο χωροταξικός σχεδιασμός, αυτό προβλέπει. Εχει γίνει πλέον ΦΕΚ η απόφαση και έχουν «πέσει» οι υπογραφές. Εμείς έχουμε και σχέδιο και πρόταση, λέγοντας μάλιστα πως αυτές οι εγκαταστασεις μπορούν να τοποθετηθούν στην περιοχή της Κορακιάς, που δεν θα έχουν επαφή με κόσμο. Είμαστε μια τουριστική περιοχή και δεν πρέπει οι επισκέπτες να βλέπουν αυτές τις εγκαταστάσεις».
 
 Ολόκληρη η ανακοίνωση των Ελεύθερων Δημοτών Μαλεβιζίου έχει ως εξής:
 
«Στο δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου ήρθαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ άλλων δύο θέματα που αφορούσαν σε αιτήματα αναβάθμισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων εταιρειών καυσίμων και υγραερίου. 
 
Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου  απορρίπτουν τις λογικές περαιτέρω εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή των Λινοπεραμάτων.
 
Κάθε τέτοια ενέργεια οδηγεί αντικειμενικά στη μονιμοποίηση της παρουσίας των ρυπογόνων εγκαταστάσεων στην περιοχή και υπονομεύει την υλοποίηση του εγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού που έχει γίνει πρόσφατα νόμος του κράτους. 
 
Οι εταιρείες καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στην εκπόνηση σχεδίων μετεγκατάστασής τους σύμφωνα με τις εγκεκριμένες προβλέψεις του χωροταξικού σχεδίου.
 
Η πολιτεία καλείται να αναλάβει άμεσα χειροπιαστές πρωτοβουλίες υλοποίησης του χωροταξικού σχεδιασμού που η ίδια έχει εγκρίνει. Η σοβαρή αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής μας αλλά και ευρύτερα έχει άμεση συνάρτηση με το θέμα της μετεγκατάστασης. 
 
Τα Λινοπεράματα, η Ροδιά και σχεδόν ολόκληρος ο δήμος Μαλεβιζίου, από κακούς κεντρικούς σχεδιασμούς του παρελθόντος, έχουν καταστεί όμηροι μιας παράλογης, οικολογικά και οικονομικά επιζήμιας  διαδικασίας, η οποία ναρκοθετεί την ολοκληρωμένη, αξιοβίωτη για τους κατοίκους ανάπτυξη ολόκληρου του δήμου. Λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ήπια αξιοποίηση του κόλπου των Λινοπεραμάτων, καθώς και για την προστασία, αναβάθμιση και ανάδειξη του συμπλέγματος του υγροβιότοπου Αλμυρού - Κέρης, ως σημαντικού τμήματος του αναγνωρισμένου από την ΟΥΝΕΣΚΟ γεωπάρκου του Ψηλορείτη. 
 
Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου στηρίζουν κάθε ενέργεια της επιτροπής Λινοπεραμάτων προς την κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» της περιοχής από τις οχλούσες εγκαταστάσεις και την απόκρουση περαιτέρω επιβάρυνσής της από κάθε είδους σχεδιασμούς, που παγιώνουν το υφιστάμενο απαράδεκτο καθεστώς».