Ισχυρή κερδοφορία για τα Πλαστικά Κρήτης

9:38 π.μ. - Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023
09:05 π.μ. - Τετ, 03/38/2023
Image: Ισχυρή κερδοφορία για τα Πλαστικά Κρήτης

Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 370,5 εκατ. ευρώ, με τον Όμιλο να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο 80,11 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη το μέρισμα που θα προτείνει προς διανομή

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις παρά τη δυσμενή συγκυρία που επικράτησε το 2022, σημείωσαν τα Πλαστικά Κρήτης κατά την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, στις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο εισηγμένος Όμιλος συμπεριλαμβάνονταν: α) Το lock down που επιβλήθηκε στην Κίνα και είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου των Πλαστικών Κρήτης στη Σαγκάη β) Το ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος γ) Την υποχώρηση της διεθνούς ζήτησης και την πώληση προϊόντων υψηλού μέσου κόστους κατά το δεύτερο μισό του 2022 λόγω των εξελίξεων στις τιμές των πρώτων υλών.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα Πλαστικά Κρήτης:

• Αύξησαν τις πωλήσεις τους από τα 374,8 στα 416,2 εκατ. ευρώ.

• Είδαν το EBITDA να περιορίζεται από τα 74,78 στα 69,5 εκατ. ευρώ.

• Υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση των καθαρών κερδών από τα 53,17 στα 44,1 εκατ. ευρώ.

Πάντως, στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 370,5 εκατ. ευρώ, με τον Όμιλο να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο 80,11 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη το μέρισμα που θα προτείνει προς διανομή στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Σε ότι αφορά τώρα τις φετινές προοπτικές, η διοίκηση της εισηγμένης επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι:

«Το 2023 ξεκίνησε με μικρή ανάταση της ζήτησης σε κάποιες αγορές, χωρίς όμως να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2020-2021. Φαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια μιας υποβόσκουσας ύφεσης.

Για τον Όμιλό μας υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία όπως η αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας στην Κίνα με το νέο εργοστάσιο και η νέα γραμμή παραγωγής 7-στρώσεων στο εργοστάσιο στη Γαλλία που θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο ήμισυ του χρόνου και αποτελεί σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού.

Από το Μάρτιο έχουμε σημάδια ανάκαμψης στην τεράστια εσωτερική αγορά της Κίνας που βρισκόταν εδώ κι ένα χρόνο σε λήθαργο. Η τεράστια αποκλιμάκωση των ναύλων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ, την Αυστραλία κλπ. έχει καταστήσει τα εργοστάσια μας στη Σαγκάη και στο Ανχούι εξαιρετικά ανταγωνιστικά.

Δυστυχώς, προέκυψε ο τεράστιος σεισμός στην Τουρκία που επηρέασε αρνητικά τη δραστηριότητα στη χώρα αυτή και ιδιαίτερα στην περιοχή του Γκαζιαντέπ που βρίσκεται το δεύτερο εργοστάσιο της θυγατρικής μας. Εκτίμησή μας είναι ότι, αν δεν προκύψει και πάλι κάτι απρόβλεπτο, το οικονομικό αποτέλεσμα του 2023 θα είναι καλύτερο από του 2022 χωρίς όμως να φτάσει το εξαιρετικό επίπεδο του 2021».