Ιταλικό θρίλερ πλήττει τις αγορές – Στη δίνη και η Ελλάδα

8:51 π.μ. - Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018
08:05 π.μ. - Τετ, 30/51/2018
Image: Ιταλικό θρίλερ πλήττει τις αγορές – Στη δίνη και η Ελλάδα

Φόβοι μην ξεσπάσει νέα κρίση στην Ευρώπη, αυτή τη φορά με επίκεντρο την Ιταλία

 
Την πίεση να επιστρέφει νοιώθουν για άλλη μια φορά οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να βλέπουν με ανησυχία την επόμενη ημέρα.
 
Στις αγορές έχει αρχίσει να αυξάνεται ο φόβος πως η Ευρώπη μπορεί να ξαναζήσει μέρες του 2012 όταν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της η κρίση χρέους με τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να σπάνε όλα τα ρεκόρ. Αυτή τη φορά η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στο χρέος αλλά και στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας.
 
Τα χρηματιστήρια δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις εξελίξεις. Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο, αφού σημαντικές ισπανικές, ιταλικές γαλλικές και γερμανικές τράπεζες σημείωσαν απώλειες άνω του 5%.
 
Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών καθώς έφτασε ακόμη και στα 1,151 δολάρια πριν να ανακάμψει ελαφρά.
 
Το ιταλικό 10ετές να σκαρφαλώνει μέχρι και το 3,39% πριν επιστρέψει τελικά και πάλι πιο κοντά στο κατώφλι «συναγερμού» στο 3%.
 
Το διετές ομόλογο κινήθηκε ως το 2,73% πριν υποχωρήσει στο 2,5%. Η στροφή στην «ασφάλεια» φαίνεται και στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου μειώθηκε στο 0,25%.
 
Το ελληνικό 10ετές προσέγγισε το επίπεδο του 5%, δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν τα 1.300 δολάρια η ουγκιά, ενώ στάση αναμονής κράτησαν οι αγορές πετρελαίου, με το Brent στο Λονδίνο να διαπραγματεύεται στα 75 δολάρια το βαρέλι.
 
 
in.gr